04/ 02/ 2004 | FACEBOOK
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 Φεβρουαρίου 2004, ξεκινά τη λειτουργία της η μεγαλύτερη σήμερα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook. Κατασκευασμένο από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αρχικά για την επαφή των φοιτητών του Χάρβαρντ, στα 9 χρόνια που ακολούθησαν το Facebook ξεπέρασε τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως.

Facebook, Πάλο Άλτο, Μάιος 2005. Από δεξιά προς τα αριστερά, Μαρκ Ζάκερμπεργκ (δημιουργός του Facebook), Σον Πάρκερ (πρόεδρος της εταιρείας), Άντριου ΜακΚόλουμ (γραφικά) και Ντάστιν Μόσκοβιτς (προγραμματισμός).
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φοιτητής τότε, μαζί με τέσσερις ακόμη συμφοιτητές και συγκατοίκους του (Εντουάρντο Σαβερίν, Άντριου ΜακΚόλουμ, Ντάστιν Μόσκοβιτςκαι Κρις Χιουζ) έφτιαξε στα τέλη του 2003 μία πλατφόρμα δικτύωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Χάρβαρντ. Για την ακρίβεια το Facebook ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2003 σαν μία απλή διαδικτυακή εφαρμογή για την επιλογή των «hot» και των «not» φοιτητών του Χάρβαρντ, με βάση τις φωτογραφίες τους που συγκέντρωσε (παράνομα) η ομάδα που το κατασκεύασε. Αν και η διοίκηση του πανεπιστημίου διέκοψε εκείνη την αρχική μορφή του, ο Ζάκερμπεργκ επέκτεινε το πρότζεκτ το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να δημιουργήσει μία πλήρη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για τα μέλη της κοινότητας του Χάρβαρντ. Το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο και μέχρι τον Μάρτιο του 2004 επεκτάθηκε στα πανεπιστήμια Στάνφορντ, Κολούμπια και Γέιλ. Τους επόμενους μήνες, το Facebook περνά τα όρια της πανεπιστημιακής κοινότητας, φτάνοντας και σε κάποια σχολεία, ενώ βγαίνει και από τα σύνορα των ΗΠΑ, στον Καναδά. Ως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η ομάδα των πέντε φοιτητών που το σχεδίασαν, μαζί με τον επιχειρηματία Σον Πάρκερ, δημιούργησαν την εταιρεία Facebook Inc. και μετακόμισαν στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας προκειμένου να επεκτείνουν την πλατφόρμα τους σε όλο τον κόσμο.
Τους επόμενους μήνες, το Facebook τραβάει την προσοχή αρκετών επενδυτών και εξασφαλίζει πάνω από δέκα εκατομμύρια χρηματοδότησης. Παράλληλα επεκτείνει τις υπηρεσίες του στα γυμνάσια της χώρας, αλλά και σε συγκεκριμένα εταιρικά δίκτυα. Θα περάσουν πάνω από δύο χρόνια έως ότου το Facebook ανοίξει τις πόρτες του για όλους τους χρήστες του Internet (Σεπτέμβριος 2006) με δύο μόνο προϋποθέσεις: να είναι πάνω από 13 ετών και να διαθέτουν e-mail. Από εκείνο το σημείο και μετά η υπηρεσία απογειώνεται, καθώς μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, από το 2007 έως το 2011, οι κάτοχοι λογαριασμού Facebook από τους 50 εκατομμύρια σκαρφαλώνουν στα 750 εκατομμύρια. Ένα χρόνο μετά ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο!
Από απλή πλατφόρμα δικτύωσης, με δημιουργία προσωπικού προφίλ και δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των μελών του, το Facebook εμπλουτίστικε με δεκάδες εφαρμογές και παιχνίδια (τα περισσότερα από τα οποία από την κοινότητα των χρηστών του). Ο συνεχής εμπλουτισμός του, έγινε ταυτόχρονα και καταλύτης για τη δημοφιλία του. Αν και ακόμη και σήμερα πολλοί επιμένουν ότι το επίκεντρο της επιτυχίας του είναι το πλήκτρο «Like» δίπλα στο περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του Facebook. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως βασικό εργαλείο για διαφημιστικές και πολιτικές καμπάνιες ακόμη και για οργανώσεις κινημάτων. Ωστόσο, τα πράγματα για το Facebook δεν είναι πάντα ρόδινα. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για την όχι και τόσο διαφανή διαχείριση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών των υπηρεσιών της. Παράλληλα, η κακή χρήση του μέσου από χιλιάδες χρήστες του, αλλά και ο ελλιπής έλεγχός τους (π.χ. είναι πολλές χιλιάδες παιδιών κάτω των 10 ετών με λογαριασμό στο Facebook) έχει γίνει αιτία για μεγάλο αριθμό παράνομων πράξεων, ακόμη και εγκλημάτων. Τέλος, πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το έχουν κατηγορήσει για αντιισλαμιστική προπαγάνδα. Αρκετές από αυτές έχουν μπλοκάρει εντελώς την πρόσβαση στο Facebook.
Αφήστε μια απάντηση