Olivetti PC1ScorpioGr

Ο Olivetti PC1 υπήρξε το τρίτο μέλος της σειράς Prodest της Olivetti. Τα άλλα δύο μοντέλα ήταν τα PC128 και PC128S, που αποτελούσαν αντίγραφα των Thomson MO6 και BBC Master Compact αντίστοιχα. Όλα τα Prodest απευθύνονταν στους οικιακούς χρήστες και ιδιαίτερα τους μαθητές και τους φοιτητές. Η στρατηγική της Olivetti ήταν αρκετά απλοϊκή και, μη έχοντας κάτι νέο να προσφέρει, δεν απέδωσε καρπούς. Η εταιρεία βασίστηκε σε τρεις διαφορετικές αρχιτεκτονικές ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα απαιτήσεων στη συγκεκριμένη αγορά. Πρακτικά όμως διέθετε τρεις κλώνους με διαφορετική συσκευασία.

Ο PC1 ήταν σαφώς εκείνο το μοντέλο που ξεχώριζε από τα Prodest, όχι μόνο επειδή υιοθετούσε την x86 αρχιτεκτονική των IBM-PC, όσο διότι ήταν το μόνο που δεν αποτελούσε αντίγραφο άλλου υπολογιστή. Και αυτή η επιλογή ωστόσο αποδείχτηκε λανθασμένη. Την είχε ακολουθήσει στην Ευρώπη ήδη η Schneider με το Euro PC και η Amstrad με το PC10. Αν και το Euro PC σημείωσε σχετική επιτυχία, λόγω πολύ χαμηλής τιμής, οι υπόλοιπες προσπάθειες αποδείχτηκαν άκαρπες. Τα μοντέλα αυτά είχαν βασικές PC/XT συνθέσεις, με εντελώς υποτυπώδεις ηχητικές δυνατότητες και τυπικά (επιπέδου CGA) γραφικά. Βρίσκοντας απέναντί τους τις πολύ πιο ισχυρές 16μπιτες συνθέσεις της Commodore και της Atari δεν είχαν καμία τύχη. Και βέβαια, το επαγγελματικό λογισμικό για τα PC δεν μπορούσε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στους οικιακούς χρήστες.

Ειδικότερα στην περίπτωση του Olivetti PC1, επιλέχθηκε ο επεξεργαστής NEC V40 που βρισκόταν ανάμεσα στους Intel 8088 και 80186 (16μπιτο σετ εντολών με 8μπιτο δίαυλο) και χρονιζόταν στα 8 MHz, αλλά μπορούσε να πέσει και στα 4,77 MHz (με επιλογή του χρήστη κατά την εκκίνηση του συστήματος). Ο υπολογιστής ήταν πολύ συμπαγής και ελαφρύς, για desktop PC. Αυτό οφειλόταν και στην ύπαρξη custom chip της Olivetti όπου συγκεντρώνονταν σειρά λειτουργιών, οι οποίες σε αλλα desktop PC απαιτούσαν 20 ολοκληρωμένα. Μεταξύ αυτών και τα γραφικά (CGA). Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό ήταν τα τοποθετημένα πάνω από το πληκτρολόγιο drives που μπορούσαν να είναι ένα ή δύο FDD των 3,5′‘ ή ένα FDD και σκληρός δίσκος 20 ΜΒ. Το αντίτιμο της συρρίκνωσης του βάρους και των εξωτερικών διαστάσεων ήταν η μειωμένη επεκτασιμότητα. Το σύστημα διέθετε μία θύρα Expansion στην οποία μπορούσε να τοποθετηθεί εκ των υστέρων συσκευή επέκτασης της Olivetti που έφερε δύο 16μπιτες ISA. Επίσης, στο κάτω μέρος του υπολογιστή υπήρχε έξοδος για ένα ακόμη εξωτερικό FDD. Τέλος, ο PC1 μπορούσε να συνδεθεί και με την τηλεόραση, ενισχύοντας τον οικιακό χαρακτήρα του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Olivetti Prodest PC1 κυκλοφόρησε και στη χώρα μας προς 135.000 δρχ. (395 ευρώ), σε μία εποχή που ένα συναρμολογούμενο desktop PC/XT (χωρίς μόνιτορ) κόστιζε από 100.000 δραχμές.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : PC 1
Κατασκευαστής : Olivetti
Τύπος : Home Computer
Χώρα : Italy
Έτος Παραγωγής: 1988
Πληκτρολόγιο : Πληκτρολόγιο με 82 πλήκτρα με πλήκτρα 10 λειτουργιών και αριθμητικό πληκτρολόγιο
Επεξεργαστής : Nec V40
Συνεπεξεργαστής : Yamaha custom chip
Ταχύτητα: 4.77 / 8 MHz
Ram : 8 kb, μέχρι 32 KB με πρόσθετο πακέτο RAM 8 kb σε PCB
Rom : Αγνωστο
Λειτουργίες κειμένου: 40 x 25 / 80 x 25
Λειτουργίες Γραφικών : CGA graphic modes : 320 x 200 / 640 x 200
Χρώματα : 4
Ήχος: Γεννήτρια τόνων
Ι/Ο ports : Centronics, RGB monitor and TV, RS232, Mouse, Audio, Floppy disk, Expansion connector
Οs : MS DOS
Περιφερειακά: Expansion box
Τροφοδοτικό : Ενσωματωμένη μονάδα τροφοδοσίας

Ο Olivetti PC 1 υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να τον δείτε κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>