Apple IIGSScorpioGr

Το πέμπτο και πιο πιο εξελιγμένο -και κατά πολλούς το πιο όμορφο σχεδιαστικά- μοντέλο της σειράς Apple II. μπήκε στην αγορά το φθινόπωρο του 1986. O Apple IIGS παρόλο που διατηρούσε προς τα πίσω συμβατότητα, εισήγαγε τη σειρά ΙΙ στη 16bit εποχή και σε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά των Mac. Τα αρχικά GS που προστέθηκαν στην ονομασία του εν λόγω μοντέλου σημαίνουν Graphics και Sound.

H Apple επιχειρεί με το Apple IIGS να σταθεί δίπλα στη νέα γενιά 16bit υπολογιστών της Commodore και της Atari, με μία οικογένεια όμως που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια της, καθώς μετρά σχεδόν δέκα χρόνια ζωής. Το πρώτο βήμα που έκανε η Apple για τον Apple IIGS είναι να υιοθετήσει 16bit τεχνολογία, με τον επεξεργαστή 65C816 της Western Design Center, ο οποίος όμως διατηρεί συμβατότητα με τον παλαίμαχο 8bit MOS 6502, των προηγούμενων μοντέλων Apple II. Από εκεί και πέρα επικεντρώθηκε στα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά, στα οποία συνέβαιναν θεαματικές εξελίξεις τότε στα home computers: τα γραφικά και τον ήχο.

Στα μεν γραφικά, η υιοθέτηση νέου αποκλειστικού chip (customized από την Apple) επιτύγχανε υψηλή ανάλυση της τάξης των 640×200 pixels με 12bit χρώμα (παλέτα 4.096 χρωμάτων). Στον δε ήχο, η χρήση κυκλώματος της Ensoniq με 15 κανάλια και δυνατότητα σύνθεσης, έφερνε τον Apple IIGS ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα προσωπικών υπολογιστών της εποχής. Ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο ήταν η επεκτασιμότητά του, ασύγκριτα μεγαλύτερη από του Mac και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα Apple II. Χάρη στις επτά θύρες επέκτασης, ο IIGS μπορούσε να ενισχυθεί με κάρτες δικτύου, SCSI adapters για σκληρούς δίσκους, ακόμη και ισχυρότερο επεξεργαστή. Τέλος, ήταν ο πρώτος Apple II με γραφικό/παραθυρικό περιβάλλον χρήσης, στα χνάρια των Mac. Χρησιμοποιούσε το GS/OS, ένα ειδικά σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο μοντέλο γραφικό περιβάλλον που είχε ως πυρήνα το ProDOS (επίσης της Apple).

Το μοναδικό πρόβλημα με τον Apple IIGS είχε να κάνει με τις επιλογές μάρκετινγκ της Apple. Καθώς η εταιρεία φοβήθηκε το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στον Macintosh, σκόπιμα επέλεξε πολύ χαμηλό χρονισμό στο 16bit επεξεργαστή. Αυτό είχε ως συνέπεια, παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες στα γραφικά και τον ήχο, ο Apple IIGS να στερείται «ωμής» επεξεργαστικής ισχύος. Κάτι που τον έκανε να μειονεκτεί από πλευράς λόγου κόστους/απόδοσης. Παρόλα αυτά, τον πρώτο χρόνο των πωλήσεων ο Apple IIGS κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της Apple, περιλαμβανομένου του Mac.

Ωστόσο, η Apple δεν υποστήριξε σθεναρά το τελευταίο αυτό μοντέλο της σειράς Apple II. Διατηρήθηκε μεν ως και το 1992 σε παραγωγή, αλλά η εταιρεία προτίμησε να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην εξέλιξη του Mac. Ο Apple IIGS, παρά την σχετικά περιορισμένη εμπορικότητά του, πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα συστήματα της Apple, από τα «κοσμήματα» της δεκαετίας του ΄80.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα: APPLE IIGS
Κατασκευαστής : Apple
Τύπος: Professional Computer
Έτος κατασκευής: 1986
Πληκτρολόγιο: Full stroke 80 πλήκτρων αριθμητικό πληκτρολόγιο και υποδοχή ποντικιού
Επεξεργαστής CPU: Western Design Center 65C816 (16 bit)
Ταχύτητα: 2.8 MHz
RAM: 128 KB επεκτάσιμη έως 8 MB
ROM: 128 KB επεκτάσιμη σε 1 MB
Ανάλυση Κειμένου: 40 ή 80 χαρακτήρες x 25 γραμμές
Ανάλυση Γραφικών: 320×200, 640×200 pixels (4.096 χρώματα), 500×392 pixels (16 χρώματα – IIe/c mode)
Χρώματα: 4096
Ήχος: 8bit Ensoniq 5503 chip, με 15 κανάλια και speech synthesis
I/O Ports: 2x Σειριακές, composite, audio-out, RGB analog, Joystick, Disk Drive Port, Joystick, 7x Apple DataBus
Λειτουργικό σύστημα OS: GS/OS, ProDOS 16
Ενσωματωμένα Media: Ενσωματωμένο 3.5» 800 KB floppy drive

Το συγκεκριμένο μηχάνημα ΔΕΝ υπάρχει στη συλλογή μας.
Αν έχετε κάποιο και θέλετε να διασωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ >>εδώ<<
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>