29/ 11/ 1972 | PONG
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Νοεμβρίου 1972, η Atari εγκαθιστά την πρώτη καμπίνα Pong. σε μία ταβέρνα στο Σανιβέιλ της Καλιφόρνια. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια arcade, που προσομοίωνε (με πρωτόγονο τρόπο) το τένις. Παρόλο τον πρωτογονισμό του πάντως, ο Καρλ Σαγκάν (σ.σ. διάσημος Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός) θα σημειώσει ότι «με το Pong ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει βαθιά γνώση της νευτώνειας μηχανικής«
Την εποχή εκείνη η Atari μόλις έχει ιδρυθεί. Για την ακρίβεια βρίσκεται στον έβδομο μόλις μήνα της ύπαρξης της. Ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της, ο Νόλαν Μπουσνέλ, επέλεξε να μην εμπιστευτεί κάποιον τρίτο κατασκευαστή για να του συναρμολογήσει το Pong, αλλά το ανέθεσε στο σχεδιαστή του Άλ Άλκορν. Ο Μπουσνέλ είχε επιχειρήσει την προηγούμενη χρονιά να προωθήσει ένα ακόμη arcade, το Computer Space, αλλά χωρίς επιτυχία. Με την Atari να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι ιδιοκτήτες της Μπουσνέλ και Ντάμπνεϊ, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την προώθηση του Pong, αυτή τη φορά με επιτυχία. Το παιχνίδι καταφέρνει να σταθεί δίπλα στα φλιπεράκια και σε ελάχιστο χρόνο αποφέρει περίπου 200 δολάρια ανά κονσόλα ανά μήνα.
«Παίζοντας το Pong, ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει βαθιά γνώση της νευτώνειας μηχανικής»
Καρλ Σαγκάν
(1934-1996, Αμερικανός αστρονόμος-αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπαιδευτικής σειράς Κόσμος)
Το gameplay του Pongδεν βασιζόταν στην πλέον έξυπνη ιδέα, παρά μόνον την πιο απλή. Δεν έχει να παρουσιάσει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Αυτό όμως το απλοϊκότατο παιχνίδι τένις με τις δύο μπάρες και τη μία μπίλια που πηγαινοέρχεται από τη μία άκρη της οθόνης στην άλλη, καταφέρνει να γίνει το πρώτο εμπορικό arcade στην ιστορία των παιχνιδιών. Σημαντική συνεισφορά στην επιτυχία του Pong φαίνεται πως είχαν οι παρατηρήσεις και οι προσθήκες του Άλκορν στο αρχικό σχέδιο. Ο μηχανικός της Atari σχεδίασε τοPong με αρκετή προσοχή στις αρχές της φυσικής. Η μπίλια αναπηδούσε με τις σωστές γωνίες, ενώ ανάλογα με την κίνηση της ρακέτας τη στιγμή της ανάκρουσης, η ταχύτητά της αυξομοιωνόταν. Αυτές οι μικρές πινελιές, έκαναν το Pong αρκετά ενδιαφέρον, ώστε να τραβήξει την προσοχή από τα μηχανικά φλιπεράκια.
Από εκεί και πέρα, εκτός των δεκάδων παραλλαγών που κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια, το στυλ του Pong άφησε αναμφίβολα το σημάδι του σε παιχνίδια τύπου Break Out και Space Invaders. Να σημειωθεί ότι το 1975, η Atari κατασκεύασε μία φορητή home εκδοχή του Pong, που συνδεόταν στην τηλεόραση, με ανάλογη εμπορική επιτυχία.
Αφήστε μια απάντηση