09/ 10/ 1947 | BINAC
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09 Οκτωβρίου 1947, υπογράφεται το συμβόλαιο μεταξύ Northrop και EMCC για την κατασκευή του υπολογιστή BINAC (BINary Automatic Computer). Του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή με δυνατότητα να αποθηκεύει προγράμματα στη μνήμη.
H EMCC (Eckert-Mauchly Computer Comp.) είναι η εταιρεία που δημιούργησαν Tζον Πρέσπερ Έκερτ και Τζον Μόχλι, σχεδιαστές του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή της ιστορίας, ENIAC. Ο BINAC, που θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, είναι και ο μοναδικός υπολογιστής κατασκευής EMCC, καθώς το 1950 -έχοντας πέσει θύμα του Μακαρθισμού- η εταιρεία θα εξαγοραστεί από την Remington Rand, όπου το δίδυμο Έκερτ-Μόχλι, θα κατασκευάσει (την ίδια χρονιά) τον πρώτο υπολογιστή μαζικής παραγωγής, UNIVAC.
>Ο Έκερτ παρουσιάζει τη μνήμη του BINAC.
Ο ΒΙNAC ήταν ένας δυαδικός υπολογιστής με δύο επεξεργαστές (για σύγκριση αποτελεσμάτων) με τον καθένα να ελέγχει μνήμη μεγέθους 512 λέξεων των 31 bits. Χρησιμοποιούσε 700 σωλήνες κενού και ρελέ υδραργύρου. Για την εκτέλεση μίας πρόσθεσης απαιτούνταν 0,8 δευτερόλεπτα, ενώ για τον πολλαπλασιασμό 1,2 δεύτερα. Η εισαγωγή των δεδομένων γινόταν στο οκταδικό σύστημα.
Ο BINAC μπήκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 1949. Έχουν προηγηθεί τέσσερα τεστ λειτουργίας το Φεβρουάριο και το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα:
- 7 Φεβρουαρίου: Εκτέλεση προγράμματος 5 γραμμών, για μεταφορά τιμής από καταχωρητή στη μνήμη.
- 10 Φεβρουαρίου: Εκτέλεση προγράμματος 5 γραμμών για τον έλεγχο της μνήμης.
- 16 Φεβρουαρίου: Εκτέλεση προγράμματος 6 γραμμών για το γέμισμα όλων των θέσεων της μνήμης.
- 7 Μαρτίου: Εκτέλεση προγράμματος 23 γραμμών για τον υπολογισμό τετραγώνων.
Σε όλα τα παραπάνω τεστ, ο BINAC ανταποκρίθηκε με επιτυχία και μόνο μία φορά διέκοψε τη λειτουργία του λίγες ημέρες πριν την επίσημη εκκίνησή του, κατά τη διάρκεια τεστ της μνήμης και μάλιστα μετά από 2,5 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Αυτό όμως ήταν πρακτικά και το κύκνειο άσμα του BINAC. Μετά την παραλαβή του, το Σεπτέμβριο του 1949, από τη Northrop, δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία φορά για το λόγο που αγοράστηκε (παρά για μεμονωμένα μικρά προγράμματα από τους τεχνικούς της εταιρείας). Η κακή λειτουργία του στις εγκαταστάσεις της Northrop έγινε αιτία έντονης διαφωνίας με την κατασκευάστρια EMCC, η οποία επέμενε ότι τα προβλήματα οφείλονταν σε λάθη συναρμολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που οι υπεύθυνοι της Northrop δεν επέτρεψαν σε τεχνικούς της EMCC να πλησιάσουν τον υπολογιστή μετά την τοποθέτησή του.
Αφήστε μια απάντηση