03/ 10/ 1995 | BE BEBOX

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Οκτωβρίου 1995, παρουσιάζεται ένας ιδιόμορφος προσωπικός υπολογιστής με διπλό επεξεργαστή Power PC. Ο BeBox της Βe Inc κατασκευάστηκε με σκοπό την προώθηση του εναλλακτικού λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, BeOS.

Το BeBox είναι από εκείνα τα συστήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σε έναν μονοπωλιακό κόσμο των IBM-PC, ωστόσο οι συγκυρίες δεν του το επέτρεψαν. Η κυριότερη από αυτές, το γεγονός ότι η εταιρεία που βρισκόταν από πίσω ήταν αδύνατο να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς της αγοράς, όπως συμβαίνει συνήθως. Η Be Inc ήταν μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990 από δύο πρώην στελέχη της Apple, τους Ζαν Λουί Γκασέ και Στιβ Σάκομαν. Ο μεν Γκασέ υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Macintosh μετά την αποχώρηση του Στιβ Τζομπς. Ο δε Σάκομαν, μηχανικός υπολογιστών ο ίδιος, διεύθυνε τις ομάδες hardware των Apple II και Mac. Εμπνεόμενοι από την προηγούμενη θητεία τους στην Apple, οι δύο μηχανικοί επιδίωξαν ήδη με την ίδρυση της εταιρείας τους να καινοτομήσουν. Σε μία εποχή που οι εξελίξεις στα multimedia ήταν ραγδαίες και ταυτόχρονα η γλώσσα C++ έτεινε να γίνει η παγκόσμια σταθερά στο software, η Be επιχείρησε να μπει στην επίσης ολιγοπωλειακή αγορά των λειτουργικών συστημάτων, με ένα πρωτοποριακό προϊόν.

Περιβάλλον χρήσης του BeOS

H διπλή σειρά από leds στο κουτί του BeBox, όπου εμφανιζόταν ο φόρτος λειτουργίας κάθε επεξεργαστή (το πορτοκαλί λαμπάκι δεξιά, η ένδειξη λειτουργίας του σκληρού δίσκου).

Το BeOS που ολοκληρώθηκε μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Be, ήταν ένα λειτουργικό σύστημα εξολοκλήρου προγραμματισμένο σε γλώσσα C++ και μάλιστα σχεδιασμένο πάνω σε συστήματα με επεξεργαστή Hobbit. Ένας πειραματικός επεξεργαστής αρχιτεκτονικής CRISP (C-language Reduced Instruction Set Processor) της AT&T. Όπως είναι φανερό δηλαδή ένας επεξεργαστής RISC, βελτιστοποιημένος για εκτέλεση εφαρμογών γραμμένων στη γλώσσα C. Το BeOS ήταν ένα 32μπιτο λειτουργικό σύστημα που έδινε έμφαση στα multimedia, το multitasking και την πιο αποδοτική αξιοποίηση της επεξεργαστικής ισχύος, με έμφαση στα συστήματα πολλαπλών επεξεργαστών (έως και 8). Επίσης υποστήριζε ένα πρωτοποριακό για την εποχή 64μπιτο σύστημα αρχείων (BFS). Πέρα όμως από την πλατφόρμα Hobbit όπου εξελίχθηκε, το BeOS υποστήριζε αρχιτεκτονικές x86 (i386) και PowerPC. Το BeOS υπήρξε ένα πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα με λιτό και προσεγμένα σχεδιασμένο παραθυρικό περιβάλλον, που απέκτησε μικρό πλην φανατικό κοινό.

To BeBox δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ιδανική πλατφόρμα για να αξιοποιηθεί το BeOS. Μία κίνηση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί η Be Inc προκειμένου να προωθήσει το εναλλακτικό της λειτουργικό σύστημα. Αν και στην πρωτότυπη εκδοχή του διέθετε δύο επεξεργαστές AT&T Hobbit, τελικά προτιμήθηκε η πολύ πιο ασφαλής λύση των δύο PowerPC (603 και αργότερα 603e). Παρόλο που εξωτερικά έμοιαζε με ένα τυπικό desktop tower-PC, το BeBox διέθετε αρκετά πρωτοποριακά χαρακτηριστικά. Κυριότερο η ύπαρξη δύο επεξεργαστών, Κάτι που ως τότε συναντούσαν κυρίως σε workstations. Μάλιστα, η Be, προκειμένου να προβάλει την πολυεπεξεργασία, προσάρμοσε στο εμπρόσθιο τμήμα του BeBox δύο σειρές με φώτα led, όπου εμφανιζόταν ο φόρτος λειτουργίας του κάθε επεξεργαστή. Αρκετές πρωτοτυπίες υπήρχαν και στην επεκτασιμότητα του συστήματος, με δύο εξόδους MIDI και δύο υπερύθρων. Η πιο ξεχωριστή όμως ήταν η λεγόμενη GeekPort που προοριζόταν για πειραματικές hardware εφαρμογές.

Το BeBox απευθυνόταν σε συνειδητοποιημένους χρήστες υπολογιστών που ήθελαν να αξιοποιήσουν τις καινοτομίες τόσο του υπολογιστή, όσο και του λειτουργικού συστήματος BeOS. Ωστόσο και παρά την θερμή υποδοχή, δεν σημείωσε επιτυχία στην αγορά. Στα δύο χρόνια της ύπαρξής του πουλήθηκαν λιγότερα από 2.000 κομμάτια και το τέλος του, όπως άλλωστε και το τέλος του BeOS, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άδοξο. Κι αυτό διότι, ενώ η Apple ήταν έτοιμη να υιοθετήσει το BeOS, με την επιστροφή του Στιβ Τζομπς το 1996 στην εταιρεία, προτιμήθηκε το NeXTSTATION, το οποίο μετεξελίχθηκε στο MacOS X.

Καθώς ήταν αδύνατο για μία μικρή εταιρεία σαν την Be, να προωθήσει μόνη της τις δικές της εναλλακτικές εφαρμογές, τελικά, το 2001, πέρασε στην κατοχή της Palm, όπου και ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά της.

BE Inc BEBOX

  • Επεξεργαστής: 2x RISC PowerPC 603/603e στα 66 – 133 MHz
  • Μνήμη RAM: έως 256 ΜB
  • Γραφικά: 640×480 έως 1.600×1.200 pixels, παλέτα 16,7 εκατ. χρωμάτων
  • Ήχος: 16bit Stereo (dual MIDI)
  • Media: FDD 3,5» και επιλογή από HDD SCSI ή IDE
  • Θύρες: Παράλληλη, 4x RS-232, 2x IrDA, 2x MIDI, 2x joystick, SCSI II. GeekPort
  • Διαστάσεις: 21x40x46 εκατοστά
  • Λειτουργικό Σύστημα: BeOS

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>