28/ 09/ 1983 | APRICOT PC
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου 1983, κυκλοφόρησε ο πρώτος υπολογιστής κατασκευής ACT/Apricot. Η βρετανική εταιρεία άντλησε τεχνογνωσία από την εισαγωγή του πρωτοποριακού Victor 9000 (ACT Victor) και, υιοθετώντας κάποιες από τις τεχνολογίες του, το «πάντρεψε» με τον IBM-PC, στο Apricot PC.
Η βρετανική ACT (μετέπειτα Apricot), εκμεταλλευόμενη την καθυστέρηση εισαγωγής στην ευρωπαϊκή αγορά του IBM-PC, προώθησε έναν ακόμη καλύτερο προσωπικό υπολογιστή. Ήταν ο Victor 9000, ο οποίος μπορεί να απέτυχε στη χώρα προέλευσής του, στην ευρωπαϊκή αγορά ωστόσο κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή των πωλήσεων, με το λογότυπο της ACT/Apricot και το όνομα Sirius 1. Μετά από αυτήν την επιτυχία η Apricot προχώρησε στην κατασκευή του δικού της PC, το οποίο προσέφερε σε μεγάλο βαθμό συμβατότητα με τον IBM-PC, αλλά αντλούσε κάποιες τεχνολογίες από τον Sirius 1. Παράλληλα όμως ενσωμάτωνε ορισμένα πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά που το καθιστούσαν μοναδικό στο είδος του.
Το Apricot PC ήταν ένας συμπαγής και πλήρης προσωπικός υπολογιστής, αποτελούμενος από τρία τμήματα: κύρια μονάδα, οθόνη, μόνιτορ. Η κύρια μονάδα με το πληκτρολόγιο δεν ξεπερνούσαν σε βάρος τα 8 κιλά, και μέσω πτυσσόμενης χειρολαβής και αγκύστρωσης του πληκτρολογίου, ήταν δυνατή η μεταφορά τους. Το σύστημα εξοπλιζόταν με δύο disk drives 3,5» της Sony (σ.σ. πιθανότατα ο πρώτος υπολογιστής εκτός Ιαπωνίας με FDD 3,5»), τα οποία προστατεύονταν με πλαστικό καπάκι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Το δε πληκτρολόγιο ενσωμάτωνε οθόνη LCD δύο γραμμών όπου εμφανίζονταν πληροφορίες, όπως ώρα, ημερομηνία, λειτουργία προγραμματιζόμενων πλήκτρων και άλλα στοιχεία, ανάλογα με το software. Ανάμεσα στις καινοτομίες του και το trackball της Apricot, που προσφερόταν ως έξτρα και αξιοποιούσε καλύτερα το γραφικό περιβάλλον ACT Manager που συνόδευε το λειτουργικό σύστημα MS DOS.
Ο Apricot PC όμως δεν ήταν 100% συμβατός με τον IBM-PC. Βασιζόταν στην ίδια αρχιτεκτονική και με πλήρως 16μπιτο επεξεργαστή Intel 8086 (αντί του Intel 8088 με τον 8μπιτο δίαυλο) ήταν ελαφρώς ισχυρότερος του υπολογιστή της IBM. Το BIOS όμως -εγγεγραμμένο σε δύο τσιπάκια EPROM- δεν ήταν πανομοιότυπο. Διαφορετικός ήταν και ο 16μπιτος δίαυλος, με τον Apricot PC να μην μπορεί να δεχτεί κάρτες επέκτασης του προτύπου ISA. Ανώτερος ήταν και στα γραφικά, χρησιμοποιώντας το κύκλωμα του Sirius 1, με την ακόμη υψηλότερη ανάλυση (σε σχέση με την CGA) των800×400 pixels. Προκειμένου να εκτελέσει την πλειονότητα του λογισμικού για IBM-PC, ο υπολογιστής της Apricot έπρεπε πρώτα να τρέχει τον emulator, που τον συνόδευε γι’ αυτό το σκοπό.
Παρά τις ασυμβατότητές του και το μη διαδεδομένη διάσταση δισκέτας 3,5», το Apricot PC επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του Sirius 1, ειδικά στη βρετανική αγορά. Βοήθησαν τα πρωτοποριακά και ανώτερα χαρακτηριστικά του, αλλά και το πλούσιο πακέτο λογισμικού που το συνόδευε, με αριθμό εργαλείων συστήματος, γραφικό περιβάλλον, και την εφαρμογή λογιστικού φύλλου Super Calc. Πέρα από τα λειτουργικά συστήματα MS DOS και CP/M-86 που προσέφερε στη βασική σύνθεση η Apricot, ο υπολογιστής μπορούσε να τρέξει επίσης τα Concurrent CP/M και UCSD p-system.
ACT APRICOT PC |
|
Επεξεργαστής: 16bit Intel 8086 στα 4,77 ΜHz Συνεπεξεργαστές: Intel 8089 (I/O), Intel 8087 FPU (προαιρετικά) Μνήμη RAM: 256 KB (επεκτάσιμη ως 768 ΚΒ) Γραφικά: κείμενο 80×25, 800×400 pixels Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 9» (+LCD 2 γραμμών στο πληκτρολόγιο) Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 101 πλήκτρων, 8 F-keys Δίσκοι: 2x FDD 3,5», 720 KB Θύρες: RGB, RS232C, Παράλληλη, 2x Expansion slots OS/Εφαρμογές: MS DOS 2.11 (ACT Manager GUI), MS BASIC, Super Calc Διαστάσεις: 42x32x10 εκατοστά (κύρια μονάδα) Βάρος: 6,4 κιλά (κύρια μονάδα) |
Αφήστε μια απάντηση