22/ 09/ 1982 | JUPITER ACE
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Σεπτεμβρίου 1982, παρουσιάζεται από μία μικρή βρετανική εταιρεία, την Jupiter Cantab, ο Jupiter ACE. Ένας ξεχωριστός home computer που φιλοδοξούσε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γλώσσας FORTH, σε μία εποχή που όλοι οι ανταγωνιστές, στην ευρωπαϊκή και την αμερικάνικη αγορά, χρησιμοποιούσαν την BASIC.
O Jupiter ACE ήταν ένας από τους πολλούς home computers που κυκλοφόρησαν στις αρχές των 80s στη βρετανική αγορά. Φτιαγμένος από τους Στιβ Βίκερς και Ρίτσαρντ Αλτγουάσερ που βρίσκονταν στην ομάδα σχεδιασμού του ΖΧ Spectrum, στο software και το hardware αντίστοιχα, ήταν ο μοναδικός home computer που αντί της δημοφιλέστατης γλώσσας BASIC χρησιμοποιούσε την πολύ πιο μοντέρνα και ταχύτερη FORTH (σ.σ. στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας για την αγορά υπολογιστή ήταν ο προγραμματισμός). Οι σχεδιαστές του Jupiter ACE μετέφεραν τη φιλοσοφία των πρώτων μοντέλων της Sinclair (ΖΧ80/81), με αποτέλεσμα, εκτός από την παρόμοια εμφάνιση, ο Jupiter ACE να διαθέτει αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά και πολύ συγκρατημένη τιμή, που δεν ξεπερνούσε τις 90 λίρες.
Παρά τις πολύ χαμηλές προδιαγραφές του, η χρήση της πολύ εξελιγμένης FORTH μπορούσε να υπερβεί αρκετούς περιορισμούς, ενώ στην πράξη ήταν έως και δέκα φορές ταχύτερη στην εκτέλεση από ό,τι η BASIC. Σε μία εποχή όμως που οι home computers που κυκλοφορούν έχουν το λιγότερο 32 ΚΒ μνήμης και δυνατότητα απεικόνισης έγχρωμων γραφικών, ο “φτωχός” Jupiter ACE δεν θα μπορούσε να έχει καμία εμπορική ελπίδα. Τυπικά, ο Jupiter ACE δεν μπορεί να συγκριθεί με τους αντίστοιχους home computers της εποχής, καθώς αποτέλεσε ένα φθηνό αντίστοιχο του ZX81, που όμως ήδη μετρούσε ένα χρόνο στην αγορά. Το κυριότερο όμως είναι ότι απευθυνόταν κατ’ αρχήν σε προγραμματιστές. Μία πολύ ειδική αγορά, που ναι μεν αποτελούνταν από φανατικούς χομπίστες και διαδιδόταν ταχύτατα, ήταν όμως αδύνατο να εξασφαλίζει μαζικές πωλήσεις. Πληττόταν όμως και από άλλα προβλήματα. Παρόλο που ήταν φθηνός, ηεπέκταση της μνήμης ήταν πανάκριβη, με την τοποθέτηση 16ΚΒ RAM να διπλασιάζει πρακτικά το κόστος αγοράς του. Η ιδιομορφία του, αλλά και οι δυσκολίες στην προώθηση του προϊόντος, απέτρεψαν τους κατασκευαστές software να το υποστηρίξουν. Τέλος, η ποιότητα κατασκευής ήταν εμφανώς μέτρια και μία τελευταία προσπάθεια με τον καλύτερα κατασκευασμένο Jupiter ACE 4000 του 1983, δεν έπεισε την αγορά.
Οι δύο κατασκευαστές του δοκίμασαν να το διοχετεύσουν στην αμερικάνικη αγορά, από όπου τα μηνύματα ήταν πολύ αισιόδοξα. Ωστόσο, μόλις 500 κομμάτια πέρασαν τον Ατλαντικό, ενώ η παραγωγή του Jupiter CE ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 1983, μετά από 5.000 συνολικά αντίτυπα. Από αυτά, τα 800 ήταν της αναβαθμισμένης (κατασκευαστικά και μόνο) έκδοσης JupiterACE 4000.
JUPITER ACE |
|
Επεξεργαστής: 8bit Zilog Z80A στα 3,25 MHz Μνήμη RAM: 3 KB (επεκτάσιμη έως τα 51 ΚΒ) Μνήμη ROM: 8 KB Γραφικά: 64×48 pixels ή 32×24 γραμμές, μονόχρωμα Ήχος: Beeper Πληκτρολόγιο: QWERTY 40 πλήκτρων («γομολάστιχα») Θύρες: TV, Ζ80 bus, User port, Κασετόφωνο (1.500 baud) Διαστάσεις: 21,8×19,2×3,2 εκατοστά Βάρος: 246 γραμμάρια |
Αφήστε μια απάντηση