23/ 05/ 1990 | WINDOWS 3.0

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Mαΐου 1990, η Microsoft παρουσιάζει στο κοινό την έκδοση 3.0 (Windows 3.0) των Windows. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft με πλήρως γραφικό περιβάλλον χρήσης (GUI).

Το γραφικό περιβάλλον πλέον είναι πλήρες. Υποστηρίζονται 256 χρώματα σε VGA mode, ακόμη και στα εικονίδια που ως τότε ήταν ασπρόμαυρα. Ωστόσο ήταν μία μεταβατική έκδοση με αρκετά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων -μαζί με τις σημαντικές εξελίξεις στις δυνατότητες- διορθώθηκαν με την έκδοση 3.1.

Πιο συγκεκριμένα, τα 3.0 αποτέλεσαν άλμα σε σχέση με τις εκδόσεις 2.0 και 2.1, τις οποίες αντικατέστησαν και για πρώτη φορά το λειτουργικό σύστημα με GUI της Microsoft έρχεται στο ύψος του καθιερωμένου Mac OS. Το γραφικό περιβάλλον πλέον είναι πλήρες. Υποστηρίζονται 256 χρώματα σε VGA mode, ακόμη και στα εικονίδια που ως τότε ήταν ασπρόμαυρα. Η μόνη τους έλλειψη που έρχονται τα multimedia extensions να διορθώσουν ένα χρόνο αργότερα, η απουσία υποστήριξης CD-ROM και καρτών ήχου στην αρχική αυτή έκδοση. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Windows 3.0 ήταν:

  • Επεξεργαστής 8086/8088 ή νεότερος
  • 384KΒ διαθέσιμης μνήμης RAM
  • 6 MB  διαθέσιμος χώρος στο Σκληρό Δίσκο
  • Κάρτα γραφικών CGA/EGA/VGA/Hercules (ή συμβατές)
  • MS-DOS 3.1 ή νεότερη έκδοση
Windows 3.0

Windows 3.0: Για πρώτη φορά υποστηρίζονται 256 χρώματα (VGA mode) και τα εικονίδια των Windows είναι έγχρωμα

Τα Windows 3.0 κάνουν πολύ καλύτερη διαχείριση μνήμης, αλλά και η αξιοποίηση των νεότερων x86 επεξεργαστών80286 και 80386. Σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτής της αξιοποίησης, η ύπαρξη προστατευμένης κατάστασης λειτουργίας (protected mode). Επιπλέον η εκτέλεση παλαιών προγραμμάτων DOS μέσα στο περιβάλλον των Windows είναι πολύ πιο ομαλή, σε σχέση με την προβληματική λειτουργία DOS σε παραθυρικό περιβάλλον των προηγούμενων εκδόσεων. Βέβαια, ακόμη και σε αυτήν την έκδοση (και μέχρι τα Windows 95), τα Windows δεν τρέχουν εγγενώς (native) στο σύστημα, αλλά «κάθονται» πάνω στο MS-DOS. Παρουσιάζουν ωστόσο, λόγω αυτής της μετάβασης, αρκετά προβλήματα λειτουργίας και κάποιες ελλείψεις, που έρχονται να διορθώσουν και συμπληρώσουν οι εκδόσεις 3.1 και 3.11 τα επόμενα χρόνια.

Mε την έκδοση 3.0, για πρώτη φορά τα Windows παρέχονται προεγκατεστημένα στο σκληρό δίσκο, νέων PC της αγοράς. Αυτό θα σημάνει και άλμα στις πωλήσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη επικράτηση των Windows στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>