22/ 05/ 1984 | HP LASERJET

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Mαΐου 1984, παρουσιάζεται στην έκθεση Comdex, ο πρώτος desktop laser εκτυπωτής της ιστορίας. Με τον κόστους 3.500δολαρίων HP Laserjet, για πρώτη φορά η τεχνολογία του λέιζερ γινόταν προσιτή από ιδιώτες. Καθιερώνει δε την Hewlett Packard, ως παραδοσιακά εταιρεία καινοτομιών, σε ένα καινούριο τμήμα αγοράς, στο οποίο κυριαρχεί ως και σήμερα.

Με το Laserjet γεννήθηκε μία νέα αγορά παράλληλα με την εκρηκτική επέκταση των προσωπικών υπολογιστών. Ακριβώς εκεί στόχευε η Hewlett Packard, όταν ξεκίνησε να τον σχεδιάζει, τη στιγμή μάλιστα που διέθετε ακόμη μικρή εμπειρία στους λέιζερ εκτυπωτές.  O Laserjet ολοκληρώθηκε μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου λέιζερ εκτυπωτή της HP (2680A, 1981). Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα της, έτσι και γι’ αυτό, η HP απευθύνθηκε στην Canonγια να προμηθευτεί το μηχανισμό εκτύπωσης. Ο ίδιος μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε την επόμενη χρονιά και στον LaserWriter της Apple (σ.σ. η μηχανή Canon LBP-CXτοποθετήθηκε σε δεκάδες ακόμη μοντέλα εκτυπωτών). Από την πλευρά της, η HP ανάπτυξε τη γλώσσα PCL (Printer Command Language), στην οποία βασίζονταν τα μοντέλα λειτουργίας των inkjet και laser printers της και σήμερα αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο.

Όλος ο ξηρογραφικός (DEP) μηχανισμός εκτύπωσης του Laserjet ήταν κατασκευής Canon.Ο Laserjet ήταν μία επαναστατική συσκευή, σε μία εποχή που οι κάτοχοι προσωπικού υπολογιστή χρησιμοποιούσαν κατά κόρον εκτυπωτές ακίδας. Σε σχέση με αυτούς, μπορεί η τεχνολογία του λέιζερ να ήταν πολύ πιο ακριβή, αλλά για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων ήταν αξεπέραστη. Ο Laserjet μπορούσε να εκτυπώσει 8 σελίδες το λεπτό με γραφικά ανάλυσης 300 dpi και επιλογή από μία πλειάδα γραμματοσειρών. Το κυριότερο όμως, το έκανε εντελώς αθόρυβα (<55 db). Κι όλα αυτά από μία συσκευή όγκου λίγο μεγαλύτερου από 50 λίτρα.

Για τον έλεγχο μίας τόσο παραγωγικής μηχανής εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ο ισχυρός 16μπιτος επεξεργαστής MC68000 της Motorola, ενώ διέθετε και 128 ΚΒ μνήμη. Η αρχική τιμή που πλησίαζε τα 3.500 δολάρια, αντιστοιχούσε στο κόστος ενός ακριβού PC με σκληρό δίσκο, την εποχή εκείνη. Ήδη όμως, την επόμενη χρονιά, με την κυκλοφορία του διάδοχου μοντέλου Laserjet Plus, η τιμή έπεσε κάτω από τις 3.000 δολάρια. Είναι η εποχή που το Desktop Publishingεπεκτείνεται στους προσωπικούς υπολογιστές και γι’ αυτήν την εξέλιξη βέβαια, πολλαπλασιαστικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη του desktop laser printer.

Η HP καθιερώνεται άμεσα στην αγορά των λέιζερ εκτυπωτών και όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της αγοράς, αλλά και να καινοτομεί τα επόμενα χρόνια. Το 2013γιόρτασε την παραγωγή 200 εκατομμυρίων εκτυπωτών της οικογένειας LaserJet. Έως τότε, η οικογένεια αυτή είχε σημειώσει έναν μεγάλο αριθμό πρωτιών, μεταξύ των οποίων:

  • 1994: Ο Color Laserjet είναι ο πρώτος έγχρωμος λέιζερ εκτυπωτής γραφείου
  • 1998: Ο Laserjet 3100 είναι η πρώτη όλα-σε-ένα (εκτυπωτής, scanner, fax, αντιγραφικό) συσκευή λέιζερ μαζικής παραγωγής.
  • 2002: Ο Laserjet 4600 είναι ο  πρώτος λέιζερ εκτυπωτής με ταχύτητα εκτύπωσης έγχρωμων γραφικών ίση με των μονόχρωμων γραφικών

HP LASERJET

Επεξεργαστής: Motorola MC68000 στα 8 MHz
Μνήμη: 128 KB (59 KB user memory)
Ανάλυση: 300 dpi (dots per inch)
Ταχύτητα: 8 σελίδες το λεπτό
Επίπεδο θορύβου: <55 dBA
Τύπος Σύνδεσης: RS232C (σειριακή)
Τροφοδότης: 100 φύλλα (διάσταση Α4)
Διαστάσεις: 41x47x29 εκατοστά
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>