28/ 02/ 1989 | FUJITSU FM TOWNS

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Φεβρουαρίου 1989, κυκλοφορεί ο οικιακός υπολογιστής FM Towns της Fujitsu, ο οποίος εκτελεί άλμα στα 32 bits, από την 8μπιτη σειρά FM-77 που αντικαθιστούσε, προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τον έντονο ανταγωνισμό της NEC και της Sharp.

Το 1989, ο αειθαλής 8μπιτος Fujitsu FM-7/77 είχε ξεπεράσει τα όρια της εξέλιξής του και η Fujitsu έμενε πολύ πίσω στον ανταγωνισμό με τις NEC και Sharp, οι οποίες διέθεταν 16μπιτα μοντέλα στην αγορά ήδη για μερικά χρόνια (PC-98 και X68000 αντίστοιχα). Προκειμένου να προλάβει και προσπεράσει τους ανταγωνιστές της η Fujitsu, έκανε ένα άλμα απευθείας στα 32bit και κατασκεύασε ένα από τα πιο ισχυρά desktop computer της εποχής του. Η Fujitsu βασίστηκε στο επαγγελματικό μοντέλο FM-R που βρισκόταν ήδη δύο χρόνια σε κυκλοφορία. Με επεξεργαστή 80386 (έκδοσης SX αρχικά), στάνταρ CD-ROM με δυνατότητα άμεσης αναπαραγωγής μουσικής στα παιχνίδια από το δισκάκι, παλέτα 16 εκατ. χρωμάτων και 14κάναλο ήχο στέρεο, το Φλεβάρη του 1989, ο FM Towns έβαζε κάτω ακόμη και τα κορυφαία IBM-PC συμβατά, πόσο μάλλον παλαιότερες 16μπιτες πλατφόρμες, όπως Amiga, Atari ST και Sharp X68000. Βέβαια όλα αυτά, από μόνα τους, παραμένουν στα χαρτιά…

H Fujitsu βάσισε την αρχιτεκτονική του FM Towns, πάνω στο ήδη υπάρχον επαγγελματικό της σύστημα FM-R.

Ο FM Towns δεν ήταν PC συμβατό, αλλά σύστημα  αρχιτεκτονικής x86. Αυτό σημαίνει ότι μπορούσε να τρέξει τροποποιημένες εκδόσεις του DOS και των Windows και συγκεκριμένα τα DOS/Vκαι Windows  95B, με τα οποία άλλωστε συνοδευόταν. Ωστόσο ελάχιστες εφαρμογές για PC μπορούσαν να τρέξουν στον FM Towns, καθώς οι ασυμβατότητες στο hardware ήταν μεγάλες και πολυποίκιλες (από τα γραφικά και τον ήχο, έως το φορμά των δισκετών).  Για τον εν λόγω υπολογιστή, η Fujitsu σχεδίασε το λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον Towns OS.

Ο FM Towns, που ήταν συν τοις άλλοις ιδιαίτερα ακριβός, δεν κέρδισε άμεσα την υποστήριξη των εταιρειών κατασκευής παιχνιδιών, σε αντίθεση με τον Χ68000 που κυριαρχούσε σε αυτήν την αγορά. Αν και δεν έγινε επισήμως εξαγωγή του, ο υπολογιστής της Fujitsu διοχετεύτηκε στη Δύση (και ιδιαίτερα στη Μεγ. Βρετανία) από παράλληλα κανάλια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσει τα επόμενα χρόνια την εκτίμηση μεγάλων οίκων κατασκευής παιχνιδιών και να κατασκευάσουν τροποποιημένες εκδόσεις πολύ γνωστών τίτλων, όπως τα LoomUltima και Wing Commander για τον FM Towns, που ήταν ενίοτε καλύτερες από τις αρχικές εκδόσεις για PC.

Επίδειξη των ηχητικών δυνατοτήτων του FM Towns, στο Loom. Οι εκδόσεις για FM Towns, κάποιων παιχνιδιών κυρίως της Origin και της LucasArts ήταν οι καλύτερες από κάθε άλλη πλατφόρμα.

Τα επόμενα χρόνια, και καθώς η Fujitsu παρουσίασε νεότερα και πιο ισχυρά μοντέλα, ο FM Towns σκαρφάλωσε στην αγορά και κατάφερε να προσπεράσει τους Sharp X68000 και να βρεθεί πίσω από την κυρίαρχη NEC, με τον PC-9821 (ο οποίος είχε περάσει και αυτός στην 32μπιτη εποχή).

FM Towns II SN: Το μοναδικό laptop της οικογένειας, κυκλοφόρησε το 1995

Ο FM Towns συνέχισε να εξελίσσεται ως το 1997 και να πλησιάζει ολοένα και περισσότερα στα πρότυπα των IBM-PC συμβατών, έως ότου τελικά και η Fujitsu εγκαταλείψει -μαζί με τους άλλους Ιάπωνες κατασκευαστές- τα εναλλακτικά πρότυπα και προσχωρήσει πλήρως στο στρατόπεδο των συμβατών. Το 1993 κυκλοφόρησε το FMTowns Marty. Μία παιχνιδοκονσόλα βασισμένη στον desktop υπολογιστή της Fujitsu. Τέλος, το 1995 κυκλοφόρησε και η έκδοση SN. Το μοναδικό laptop της οικογένειας FMTowns.

FUJITSU FM TOWNS

Επεξεργαστής: 32bit Intel 80386SX στα 16 MHz
Συνεπεξεργαστής: Intel 80387 (προαιρετικά)
Μνήμη RAM/VRAM: 1 ή 2 ΜB (επεκτάσιμη στα 64 ΜΒ) / 512 KB
Γραφικά: 256×256 έως 640×480 pixels, έως 32.768 από παλέτα 16 εκατ. χρωμάτων, 1.024 sprites (16×16)
Ήχος: 8 κανάλια PCM (Ricoh RF5c68), 6 κανάλια FM (Yamaha YM2612)
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, αριθμητικό
Δίσκοι: 2x FDD 3,5» 1,2 MB, CD-ROM, HDD 20-40 MB (προαιρετικά)
Θύρες: RS232, Παράλληλη, PC card, SCSI (εξωτ. HDD), 3x expansion slots
Διαστάσεις: 32,8x15x40 εκατοστά (κύρια μονάδα)
Βάρος: 11 κιλά (κύρια μονάδα)
OS/Εφαρμογές: Towns OS, DOS/V

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>