ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Ιανουαρίου 1968, αποδίδεται η ευρεσιτεχνία υπ’ αριθ. 3.728.480 στον Ραλφ Μπάερ, για την πρώτη παιχνιδοκονσόλα της ιστορίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Brown Box«, το οποίο, λίγα χρόνια αργότερα θα μπει σε μαζική παραγωγή από τη Magnavox. Προφανώς αναφερόμαστε στο Magnavox Odyssey.

To «καφέ κουτί» (Brown Box) ήταν η πρωτότυπη συσκευή που γέννησε τις παιχνιδοκονσόλεςτο 1968. Και μάλιστα, εκείνο το ξύλινο καφέ κουτί είχε όλα τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σήμερα σε όλες τις κονσόλες που συνδέονται στην τηλεόραση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο δημιουργός του «καφέ κουτιού», Ράλφ Μπάερ, είχε την ιδέα να μετατρέψει την τηλεόραση σε μία μορφή διαδραστικής συσκευής για οικογενειακή διασκέδαση. Το 1967, ο Μπάερ με τους συνεργάτες του στην Sanders Associates κατασκεύασαν αυτήν την πρωτότυπη συσκευή, η οποία παρείχε δυνατότητα σε δύο χρήστες να παίξουν έναν αριθμό αποθηκευμένων στο σύστημα παιχνιδιών. Ο Μπάερ ευθύς εξαρχής είχε στο μυαλό του την διασκέδαση. Διασκέδαση, η οποία, αν δεν προκαλούνταν στους επενδυτές και τους υποψήφιους αγοραστές, τότε το «καφέ κουτί» δεν θα είχε καμία τύχη. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του:

«Με το που παίξαμε πινγκ-πονγκ (σ.σ. στο Brown Box) καταλάβαμε ότι είχαμε τελικό προϊόν. Έως εκείνη τη στιγμή δεν ήμασταν τόσο σίγουροι»

Η προέλευση του ονόματος Brown Box είναι προφανής. Οφείλεται στο ξύλινο περίβλημα και τα δύο εξίσου ξύλινα χειριστήρια του. Η πρωτότυπη αυτή συσκευή ενσωμάτωνε τα περισσότερα συστατικά που συναντάμε σε μοντέρνες παιχνιδομηχανές: συλλογή παιχνιδιών, gamepad και light gun, δυνατότητα multiplayer. Πιο συγκεκριμένα, στα αναλογικά κυκλώματά του, ήταν προαποθηκευμένα έξι συνολικά παιχνίδια, μεταξύ των οποίων, πέντε αθλητικά (το ένα πινγκ-πονγκ) και ντάμα. Η αλλαγή από παιχνίδι σε παιχνίδι γινόταν μέσω των διακοπτών που έφερε στο εμπρός μέρος της η συσκευή. Επίσης, διέθετε και παιχνίδι σκοποβολής, το οποίο απαιτούσε χρήση light gun και ενός επιπλέον αισθητήρα

Brown Box

Magnavox Odyssey: Η εμπορική μορφή του «καφέ κουτιού» του Ραλφ Μπάερ

Η εταιρεία Sanders, πούλησε την άδεια του Brown Box στην Magnavox, η οποία με τη σειρά της άλλαξε το «περιτύλιγμα» και προώθησε τη συσκευή στην αγορά με το όνομαOdyssey, το 1972. Ήταν η πρώτη παιχνιδοκονσόλα που παρουσιάστηκε στην αγορά. Μάλιστα, με αφορμή την εν λόγω παιχνιδομηχανή ξέσπασαν πολυάριθμες δικαστικές διαμάχες σχετικά με την πατρότητα του πρώτου video game. Κυριότερη αυτών υπήρξε η αγωγή που άσκησε η Magnavox στην Atari, ισχυριζόμενη ότι το Pong αντέγραφε τις ιδέες του Μπαερ στην υλοποίηση του πινγκ-πονγκ (ή τέννις) σε μορφή video game. Αν και κέρδισε αυτή τη μάχη, και ο Μπαερ αποζημιώθηκε από την Atari, η τελευταία δεν βγήκε χαμένη αφού από το Pong έβγαλε εκατομμύρια.


Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>