31/ 10/ 1988 | IBM OS/2

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Οκτωβρίου 1988, η IBMπαρουσιάζει στο ξενοδοχείο Marriott της Νέας Υόρκης, την πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος OS/2 με γραφικό περιβάλλον. Η έκδοση 1.1, γνωστή και με το κωδικό όνομα Trimaran (σ.σ. από το Star Trek), θεωρείται και η πρώτη πλήρης έκδοση του OS/2, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σχεδόν χρόνο πιο πριν, το Δεκέμβριο του 1987, μόνο με text mode.

Το γραφικό περιβάλλον χρήσης Presentation Manager, θα το αποκτήσει το OS/2 το 1988, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του.

Για την εξέλιξη του OS/2 η ΙΒΜ προσέγγισε τον Μπιλ Γκέιτς το 1985, ταυτόχρονα με την εμφάνιση του προτύπου IBM-PC/AT (Intel 80286), το οποίο η ΙΒΜ διαφήμιζε ως multitasking. Ήδη από το 1981, οπότε παρουσιάστηκε το πρώτο IBM-PC, η Microsoft έχει επιλεγεί ως βασικός συνεργάτης, καθώς η ΙΒΜ δεν ήθελε να ασχοληθεί και με το λογισμικό του προσωπικού υπολογιστή της. Αν και ο Γκέιτς προσπάθησε να αποτρέψει την ΙΒΜ στην υποστήριξη του 80286, τον οποίο αποκαλούσε «ψόφιο», η ΙΒΜ επέμεινε στην 16μπιτη πλατφόρμα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πελάτες της και αγοραστές των PC/AT.

Έτσι, ευθύς εξαρχής το OS/2 χτίζεται σε λάθος θεμέλια, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω από τα Windows, τα οποία εξελίσσει παράλληλα η Microsoft. Ούτως ή άλλως το γεγονός ότι η Microsoft είναι συνεργάτης και ταυτόχρονα ανταγωνιστής αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, κάτι που θα οδηγήσει και στην τελική ρήξη του 1990, όπως θα δούμε παρακάτω. Η αρχική έκδοση του OS/2 λανσάρεται τον Απρίλιο του 1987 και κυκλοφορεί στην αγορά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Αρχικά είναι ένα text only λειτουργικό σύστημα, που αποτελεί μετεξέλιξη του PC-DOS. Ωστόσο το 1988 αποκτά ένα παρόμοιο με τα Windows 2.0 γραφικό περιβάλλον χρήσης, που ονομάζεται Presentation Manager. Παρότι παρέχει δυνατότητες πολυεπεξεργασίας σε επίπεδο hardware, το OS/2 παραμένει έως την έκδοση 2.0 του 1992 ένα αμιγώς 16μπιτο λειτουργικό βασισμένο στην πλατφόρμα του 80286, δημιουργώντας προβλήματα στην υποστήριξη των εφαρμογών DOS και περιορισμούς στο μέγεθος της μνήμης που μπορεί να διαχειριστεί.

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα με την τεχνολογική ανωτερότητα των Windows 3.1 αλλά και το σαφώς πιο έξυπνο μάρκετινγκ της Microsoft οδηγούν σε ρήξη στις σχέσεις των δύο εταιρειών το 1990. Η ΙΒΜ επιμένει στην κλειστή αρχιτεκτονική και στο τσουχτερό αντίτιμο για το OS/2, τη στιγμή που η Microsoft καταφέρνει να τοποθετήσει τα Windows σχεδόν σε κάθε νέο PC συμβατό κυκλοφορεί στην αγορά. Επιπλέον, το OS/2 βρίσκεται μονίμως ένα βήμα πίσω από την εξέλιξη των Windows.

Στην 32μπιτη εποχή το OS/2 θα μπει με την έκδοση 2.0, και με αρκετή καθυστέρηση το 1992.

Από εκεί και πέρα το μέλλον είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένο. Το OS/2 μπαίνει στην 32μπιτη εποχή με την εκδοσή 2.0 του 1992 και -αναλαμβάνοντας πλέον μόνη της την εξέλιξη του λειτουργικού- κερδίσει σιγά σιγά το χαμένο έδαφος από πλευράς τεχνολογίας των δύο ανταγωνιστικών OS. Το παιχνίδι όμως έχει χαθεί. Παρόλο που ξαναλανσάρει το OS/2 με την έκδοση Warp του 1994, το οποίο καταφέρνει να προσπεράσει τεχνολογικά ακόμη και τα Windows 95, η βάση πελατών της ΙΒΜ παραμένει στο στενό κύκλο των αγοραστών των υπολογιστών της. Το OS/2 διευρύνει την υποστήριξη συσκευών τρίτων κατασκευαστών και επιτυγχάνει κορυφαία διαλειτουργικότητα σε δικτυακό περιβάλλον με το Warp 4, τη στιγμή που αναγνωρίζονται και οι εφαρμογές των Windows. Όμως έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η διείσδυση στην αγορά είναι μηδαμινή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξέλιξη του OS/2 το 2001, της έχουν παραμείνει μόνο οι φανατικοί φίλοι του λειτουργικού αυτού συστήματος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ OS/2

  • 1.00 (1987): To πρώτο OS που παρέχει εγγενή πολυεπεξεργασία, ανάλογα με την υποστήριξη σε επίπεδο hardware. Αναγνωρίζει δίσκους ως 32ΜΒ.
  • 1.10 (1988): Η πρώτη έκδοση με γραφικό περιβάλλον (GUI), το επονομαζόμενο Presentation Manager. Αναγνωρίζει δίσκους έως 2GB
  • 1.20 (1989): Εισάγει το σύστημα αρχείων HPFS (High Performance File System) που είναι πολύ αποδοτικότερο και ταχύτερο από το FAT.
  • 1.30 (1990): Η πρώτη έκδοση εξολοκλήρου σχεδιασμένη από την ΙΒΜ. Σταθερότερη λειτουργία από τις προηγούμενες και μεγαλύτερη υποστήριξη συσκευών.
  • 2.00 (1992): Η πρώτη πλήρως 32μπιτη έκδοση. Περιλαμβάνει το νέο (αντικειμενοστρεφές – OOUI) περιβάλλον χρήσης WorkPlace Shell (WPS)
  • 2.10 (1993): Ταχύτερη της προηγούμενης έκδοσης. Περιλαμβάνει ΤrueType fonts και τον Multimedia Presentation Manager (MMPM/2). Υποστήριξη PCMCIA για τους χρήστες laptop.
  • Warp 3 (1994): Νέο λανσάρισμα. Συνοδεύεται από Windows 3.1. Αποδοτικότερη λειτουργικότητα με multimedia και εξωτερικές συσκευές. Υποστήριξη TCP/IP.
  • Warp 4 (1996): Εγγενής συμβατότητα με εφαρμογές Windows (χωρίς Windows 3.1). Υποστήριξη Java. Υψηλή διαλειτουργικότητα σε δικτυακό περιβάλλον. Λειτουργία αναγνώρισης φωνής.

H τελευταία επίσημη έκδοση του OS/2 ήταν η 4.51 και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2001.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>