ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Αυγούστου 1985, παρουσιάζεται το μοναδικό φορητό σύστημα τύπου laptop της Kaypro. Το Kaypro 2000 ήταν ένα σχεδόν 100% IBM-PC συμβατό κι ένα από τα πρώτα laptop αυτού του είδους που κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Kaypro 2000

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο σχεδιασμό του Kaypro 2000, το αποσπώμενο πληκτρολόγιο και το «χωνευτό» FDD, το οποίο ανασηκωνόταν για την τοποθέτηση της δισκέτας

Η Kaypro ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν φορητό υπολογιστή και συγκεκριμένα τον Kaypro II, το 1982, λίγο αργότερα από τον πρωτοπόρο Osborne-1. Κύρια χαρακτηριστικά τους, το ξεχωριστό design, η ανθεκτική κατασκευή και το πλουσιοπάροχο συνοδευτικό software. Επίσης, μέχρι πολύ αργά, η εταιρεία έμεινε πιστή στο λειτουργικό σύστημα CP/M, με τον Keypro 2000 να είναι το πρώτο της 16μπιτο φορητό σύστημα, συμβατό με IBM-PC.

Όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι και το Kaypro 2000, ξεχώριζε κατ’ αρχήν για το σχεδιασμό του. Αν και στην περίπτωσή του, η εταιρεία εγκατέλειψε το μοντέλο της «βαλίτσας» και υιοθέτησε το πολύ πιο σύγχρονο τύπο laptop με οθόνη LCD. Ήταν μάλιστα και ο μόνος τέτοιας μορφής υπολογιστής Kaypro. Για το χαρακτηριστικό μαύρο πλαίσιο με τις γρίλιες περιμετρικά, του αποδόθηκε από τον ειδικό Τύπο το παρατσούκλι «ο Darth Vader των φορητών υπολογιστών«. Το σύστημα διέθετε αποσπώμενο πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους και το μοναδικό FDD των 3,5» βρισκόταν στο εσωτερικό του υπολογιστή, πάνω από το πληκτρολόγιο. Ήταν τοποθετημένο «χωνευτά» στο σύστημα, και όταν ο χρήστης ήθελε να εισάγει τη δισκέτα, αυτό ανασηκωνόταν υπό γωνία. Η μονόχρωμη LCD οθόνη ήταν πολύ καλής ποιότητας, αλλά στενή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κείμενο των 25 γραμμών να εμφανίζεται στριμωγμένο στα μόλις 7 εκατοστά του ύψους της.

Η νεότερη έκδοση του Kaypro 2000, με μεγαλύτερη οθόνη και δυνατότητα ενσωμάτωσης δεύτερου FDD, κυκλοφόρησε και στη γαλλική αγορά με τα χρώματα της SMT και όνομα Gupil Club. Με δύο FDD το σύστημα ζύγιζε πάνω από 6 κιλά.

Για μία ακόμη φορά το σύστημα διέθετε και ξεχωριστή εμφάνιση και εξαιρετική κατασκευή. Αλλά δεν ήταν ακριβό, όπως οι προκάτοχοί του. Με τιμή κάτω από 2.000 δολάρια, ο αγοραστής δεν αποκτούσε απλά ένα laptop IBM-PC συμβατό, αλλά -κυρίως- έναν επαγγελματικό υπολογιστή με πολύ πλούσιο πακέτο software. Πέρα από την GW BASIC, τον Kaypro 2000 συνόδευαν η εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου WordStar, το λογιστικό φύλλο CalcStar και η εφαρμογή database,InfoStar. Μεταξύ των δεκάδων εργαλείων του Keypro συγκαταλεγόταν και πρόγραμμα ηλ. ταχυδρομείουMailMerge. Είναι ενδεικτικό ότι στη συσκευασία του περιλαμβάνονταν και 12 εγχειρίδια χρήσης!

Το τίμημα για τον Kaypro 2000 ήταν η επεκτασιμότητα. Στη βασική του σύνθεση, ο υπολογιστής διέθετε μόλις μία σειριακή και μία θύρα γενικής επέκτασης (των 100 pins). Για να δεχτεί δεύτερο FDD θα έπρεπε ο κάτοχός του να επιβαρυνθεί επιπλέον με την αγορά αντάπτορα που τοποθετούνταν στην υποδοχή επέκτασης και παρείχε μία επιπλέον παράλληλη θύρα. Αν ήθελε σκληρό δίσκο, τότε θα έπρεπε να αγοράσει docking station με θέση για HDD κι ένα ακόμη FDD.

Το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε και στη Γαλλία, με το λογότυπο της SMT (Goupil Club), αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

KAYPRO 2000

Επεξεργαστής: 16bit Intel 8088 στα 4,77 ΜHz
Μνήμη RAM/VRAM: 256 KB (επεκτάσιμη 768 KB)
Γραφικά: (CGA) κείμενο 80×25, 800×200 pixels
Οθόνη: Μονόχρωμη LCD, 16 διαβαθμίσεις του γκρι
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό (αποσπώμενο), 77 πλήκτρων
Media: FDD 3,5» (720 KB)
Θύρες: RS232, RJ-11 (προαιρετικό μόντεμ), Expansion
OS/Εφαρμογές: MS DOS 2.11, GW BASIC, WordStar, CalcStar, InfoStar
Μπαταρία/Αυτονομία: Lead acid / 4 ώρες
Διαστάσεις: 33x29x6,5 εκατοστά
Βάρος: 5,2 κιλά

.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>