ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 Αυγούστου 1999, παρουσιάζεται στις ΗΠΑ ένα PC συμβατό που είναι εμπνευσμένο από τον πολύ ξεχωριστό iMac. Το eOne της eMachines δεν έχει να επιδείξει κάτι ξεχωριστό, εκτός από το σχεδιασμό ο οποίος εκμεταλλεύεται τη μόδα με τις διαφάνειες και τα χρώματα που επέβαλε η Apple. Σε τέτοιο σημείο ώστε μόλις δύο εβδομάδες αργότερα εισέπραξε αγωγή από την κατασκευάστρια του iMac.

Ένα, κατά τ’ άλλα αδιάφορο, PC συμβατό κατάφερε να ταράξει τα νερά της αγοράς προσωπικών υπολογιστών το καλοκαίρι του 1999. Ένα PC με διάταξη «όλα σε ένα«, καθώς η κύρια μονάδα φιλοξενούνταν στο μόνιτορ και τυπική σύνθεση, βασισμένη στον φθηνό Intel Celeron. Το eOne είχε μηδαμινές δυνατότητες επέκτασης, καθώς δεν διέθετε υποδοχές PCI, ούτε ήταν δυνατή η προσθήκη περισσότερης μνήμης. Μόνο όποιες δυνατότητες του παρείχαν οι δύο θύρες για PC Card. Προφανώς όλα τούτα είναι αδιάφορα, δίπλα στο γεγονός ότι ο eOne ήταν οπτικά μία «φωτοτυπία» του Apple iMac.

Οι ομοιότητες του iMac με τον eOne είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Η eMachines μπορεί να μην είχε τη δημοφιλία της Apple και να ήταν μία από τις πολλές εταιρείες κατασκευής PC συμβατών. Το 1999 όμως είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στην 5η θέση των πωλήσεων στις ΗΠΑ, προσπερνώντας την πολύ πιο διάσημη Apple. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό το γεγονός ενόχλησε την εταιρεία του Τζομπς. Σίγουρα όμως την εκνεύρισε η αντιγραφή του μόλις ενός έτους iMac. Υπενθυμίζουμε ότι ο iMac δεν ήταν απλά ένας ξεχωριστός Mac, αλλά το πιο εμβληματικό μοντέλο μετά τον κλασικό Macintosh του 1984, καθώς με αυτόν έγινε το πρώτο ολοκληρωτικό επαναλανσάρισμα της σειράς, αμέσως μετά την επιστροφή του Τζομπς στην Apple.

Είχε προηγηθεί μία παρόμοια κίνηση αντιγραφής από την κορεάτικη Daewoo και στον φόβο ότι το φρέσκο (και ποθητό) σχέδιο του iMac θα «ξέφτιζε» αν άρχιζαν οι αντιγραφές από τα PC, η Apple μήνυσε διαδοχικά τις Daewoo και eMachines.

Ο eOne μπορεί να βασιζόταν σε εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από εκείνη του iMac, ωστόσο οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. Κάθε άρθρο στον ειδικό Τύπο επισήμαινε ότι ο υπολογιστής της eMachines είχε ισχυρότερη σύνθεση(σ.σ. διπλάσια μνήμη και ταχύτερο επεξεργαστή) και κόστιζε 400 δολάρια λιγότερα από τον iMac. Μπορεί επίσης η eMachines να μην προσέφερε εναλλακτικούς χρωματισμούς, όπως η Apple, παρά μόνο εναν τύπο σε έντονο γαλάζιο. Αλλά δεν είχε καμία σημασία αυτό. Ο eOne κατάφερνε να πείσει σαν φθηνή εναλλακτική του iMac. Απόδειξη του γεγονός αυτού ήταν ότι όταν, το Νοέμβριο του 1999, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αντιγραφή και να συμφωνήσει εξωδικαστικά με την Apple να σταματήσει να τον παράγει με αυτό το σχέδιο, οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα και ο eOne ολοκλήρωσε την ύπαρξή του λίγους μήνες αργότερα.

eMACHINES eONE

Επεξεργαστής: 32bit Intel Celeron στα 433 ΜHz
Μνήμη RAM/VRAM: 64 MΒ / 8 MB
Γραφικά: ATI Rage XL, 1.024×768 pixels
Οθόνη: έγχρωμη CRT, 15»
Δίσκοι: FDD 3,5» 1,44 MB, CD-ROM drive 24x, HDD 6,4 GB
Θύρες: RS232, Παράλληλη, 2x PS/2, Joystick, RJ-11, LAN, 2x PCMCIA
OS/Εφαρμογές: MS Windows 98 ή Me

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>