ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουνίου 1987, παρουσιάζεται, στη Μεγάλη Βρετανία, το δεύτερο μοντέλο της πιο επιτυχημένης σειράς PC συμβατών της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο Amstrad PC1640, διάδοχος του PC1512, έρχεται να ενισχύσει την επιτυχία του προκατόχου του με αυξημένη μνήμη και καλύτερα γραφικά και εξοπλισμό.

Στο μέσο της ανθηρής και παραγωγικής περιόδου της Amstrad, βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στους προσιτούς home computers, ο Άλαν Σούγκαρ, πρόεδρος της Amstrad αποφασίζει να αποτολμήσει το εγχείρημα κατασκευής ενός IBM-PC συμβατού, πιστό στη φιλοσοφία της εταιρείας του, και να το προωθήσει πέρα από την στενή επαγγελματική αγορά και στους οικιακούς χρήστες. Παρόλο που το πρότυπο PC/AT μετράει πάνω από δύο χρόνια ζωής, η Amstrad επενδύει σε μία ενισχυμένη έκδοση PC/XT, πλήρως 16μπιτη (με επεξεργαστή 8086 αντί 8088) και με μοναδικά χαρακτηριστικά. Έτσι, το PC1512 (PC σειράς 1, με μνήμη 512ΚΒ) σχεδιάζεται το 1986 με προσοχή ώστε να γίνουν οι κατάλληλες περικοπές κόστους και ταυτόχρονα η σύνθεσή του να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης.

Το GEM της Digital Research προσαρμόστηκε ειδικά για τα Amstrad PC, με αποτέλεσμα να καταστούν τα πρώτα PC συμβατά της αγοράς με στάνταρ παραθυρικό περιβάλλον χρήσης.

O πρώτος περιορισμός κόστους γίνεται στον ίδιο τον πυρήνα του μηχανήματος, το BIOS. Αντί της συντηρητικής προσέγγισης των πολλαπλών chip της ΙΒΜ, η Amstrad σε συνεργασία με την MEJ Electronics(σ.σ. η ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τα ηλεκτρονικά των CPC και PCW) συγκεντρώνει όλα τα κυκλώματα σε ένα ολοκληρωμένο. Μία δεύτερη επιτυχία στις συμφωνίες που κλείνει ο Σούγκαρ για τον PC-1512 είναι εκείνη που αφορά το λειτουργικό σύστημα, το οποίο προμηθεύεται από την Digital Research και δεν περιορίζεται απλώς στην έκδοση του DR-DOS, αλλά περιλαμβάνει και το γραφικό περιβάλλον χρήσης GEM που έχει εξελιχθεί πριν τα Windowsκαι βρίσκεται ήδη σε υπολογιστές της Atari. Με αρκετούς περιορισμούς στην ποιότητα κατασκευής, η Amstrad καταφέρνει να παρουσιάσει τα πιο φθηνά και πλήρη IBM-PC/ΧΤ συμβατά, τα οποία στις στάνταρ εκδόσεις τους περιλαμβάνουν οθόνη, floppy disk drive και ποντίκι.

Δίπλα στον PC1512 θα προστεθεί το 1987 και ο PC1640, με δύο βασικές διαφορές: την περισσότερη μνήμη RAM (640ΚΒ) και την προσθήκη της κάρτας γραφικών EGA (αντί CGA). Η τελευταία προσθήκη αφορούσε μόνο το μοντέλο ECD, του οποίου το 14άρι έγχρωμο μόνιτορ ήταν συμβατό με τις αναλύσεις της EGA. Και τα δύο μοντέλα προσφέρονταν με επιλογές στα μέσα αποθήκευσης: 1 ή 2 FDD των 5,25» και σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 10 έως 20 ΜΒ, που στην περίπτωση του PC1640 μπορούσε να ανέλθει και στα 30 ΜΒ.

Τα PC της Amstrad σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, και σε πωλήσεις και σε διάρκεια, στη χώρα μας, χάρη στην έξυπνη τιμολογιακή πολιτική της Amstrad Hellas.

Tα δύο πρώτα μοντέλα των Amstrad PC, PC1512 και PC1640, καταφέρνουν να κάνουν τεράστια εμπορική επιτυχία, σαρώνοντας την ευρωπαϊκή αγορά. Στο ανώτερο σημείο των πωλήσεων, τα PC της Amstrad πέτυχαν να κατέχουν το απίστευτο 25% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς υπολογιστών! Τα PC1512 και PC1640 αποτέλεσαν εξίσου σημαντικές επιτυχίες και στην ελληνική αγορά, όπου ούτως ή άλλως η Amstrad υπήρξε αγαπημένη εταιρεία τη δεκαετία του ’80. Με περαιτέρω πολιτικές προσφορών η Amstrad Hellasκατάφερε να διατηρήσει ψηλά τις πωλήσεις των δύο αυτών PC ακόμη και έως τις αρχές των 90s, μία πενταετία μετά την πρώτη κυκλοφορία τους κι ενώ ήδη είχαν εμφανιστεί οι διάδοχοί τους, οι οποίοι όμως ουδέποτε κατάφεραν να σημειώσουν την επιτυχία των PC1512/1640. Περισσότερα όμως με την ιστορία των Amstrad PC μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμα του RetrocityΤο home PC της Ευρώπης.

AMSTRAD PC1640

Επεξεργαστής: Intel 8086 στα 8MHz
Μνήμη RAM: 640KB
Γραφικά: EGA 640×350, 16/παλέτα 64 χρωμάτων
Οθόνη: Έγχρωμη CRT 12” (MD), Έγχρωμη CRT 14” (CD/ECD)
Θύρες Επέκτασης: 4xISA 8bit
Αποθηκευτικά μέσα: 5,25” 340KB FDD (SD), 2×5,25” FDD (DD), 1×5,25” FDD + 20MB/30MB HDD
Λειτουργικό Σύστημα: ΜS-DOS 3.2, GEM 2.0

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>