ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου 1996, λανσάρεται η 64μπιτη παιχνιδοκονσόλα της Nintendo 64. Τo N64 ήταν η τελευταία 5ης γενιάς (Sony Playstation, Sega Saturn, Atari Jaguar) παιχνιδομηχανή που βγήκε στην αγορά και ταυτόχρονα η πιο τεχνολογικά εξελιγμένη. Με επιθετική πολιτική τιμών, το Ν64 είναι φθηνότερο από τον ανταγωνισμό του και γίνεται αμέσως αγαπητό σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπου και αρχίζει να κυκλοφορεί το Σεπτέμβρη του 1996 και το Μάρτιο του 1997 αντίστοιχα. Η επιτυχία του επιβεβαιώνεται στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της πεντάχρονης «καριέρας» του, αν και δεν πλησιάζει τους αριθμούς πωλήσεων των NES και SNES.

To Nintendo 64 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ’96 στην Ιαπωνία, το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στη Β.Αμερική και το Μάρτιο του ’97 στην Ευρώπη.

Προϊόν τριετούς εξέλιξης, με το κωδικό όνομα «Reality Project«, σε αντίθεση με τον 32μπιτο ανταγωνισμό του, το Ν64 βασιζόταν σε 64μπιτο επεξεργαστή τύπου RISC και μία επιπλέον GPU για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Αν και πλήρως 3D, η προσπάθεια συμπίεσης του κόστους, οδήγησε σε σημαντικές παραχωρήσεις στον τομέα των γραφικών και κυρίως στην μνημη cache για υφές (textures). Η πιο εμφανής όμως παραφωνία του τεχνολογικά πρωτοπόρου Ν64 δεν είναι άλλη από την ύπαρξη ROM Cartridges. Σε μία εποχή που έχει ήδη κυριαρχήσει το CD-ROM, τα cartridges (αν και έφταναν σε μέγεθος ακόμη και τα 64 ΜΒ) αποτελούν αναμφίβολα οπισθοδρόμηση. Επιπλέον αποθάρρυναν τρίτους κατασκευαστές να εξελίξουν παιχνίδια για την παιχνιδοκονσόλα της Nintendo. Ευτυχώς για την εταιρεία, τα δικά της επιτυχημένα franchise ήταν παραπάνω από ικανά για να ισορροπήσουν τη συγκριτικά μικρή λίστα παιχνιδιών. Έτσι, από μόνο του το Super Mario 64 θα σημειώσει 11 εκατ. πωλήσεις, ακολουθούμενο από το Mario Kart με 9 εκατ. Το Ν64 ήταν η τελευταία κονσόλα της Nintendo που χρησιμοποιούσε cartridges. Μία προσπάθεια κατασκευής ηλεκτροοπτικού δίσκου μεγέθους 64 ΜΒ, του Nintendo 64DD (Disk Drive), δεν στέφθηκε από επιτυχία και τελικά η συσκευή δεν βγήκε ποτέ από τα σύνορα της Ιαπωνίας.

Η Nintendo σταμάτησε επίσημα την υποστήριξη του N64 το 2001, παράλληλα με την άφιξη του Gamecube.

Η δεύτερη θέση στις πωλήσεις, μετά το Sony Playstation, οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Η μεγάλη απόσταση (100 εκατ. πωλήσεις της Sony αντί 33 της Nintendo) σημαίνει ότι η Nintendo χάνει την επί πολλά χρόνια πρωτοκαθεδρία στις παιχνιδομηχανές. Παρόλο που και το Ν64 υπήρξε αναμφίβολα επιτυχημένο, πωλήσεις της τάξης των 60 εκατ. του NES δεν θα επαναλάβει η Nintendo – τουλάχιστον ως την κυκλοφορία του Wii.

NINTENDO 64

Επεξεργαστής: 64bit NEC VR4300 στα 94 MHz
Μνήμη: 4 MΒ RAMBUS RDRAM (επεκτάσιμη στα 8 ΜΒ)
GPU: SGI RCP στα 64 MHz
Γραφικά: 256×224 ως 640×480 pixels, παλέτα 2 εκατ. χρωμάτων (21bit)
Ήχος: 64 κανάλια (ελεγχόμενος από το RCP)
Media: Cartridges από 4 ΜΒ ως 64 ΜΒ
Θύρες: 4x Joystick/Joypad, Memory Expansion, EXT Port
Controller: 10 πλήκτρων, αναλογικό stick, D-pad
Διαστάσεις: 26×19×7,3 εκατοστά
Βάρος: 1,1 κιλά
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>