ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου 1986, η Apple παρουσιάζει το πέμπτο και πιο εξελιγμένο μοντέλο της σειράς Apple II. O Apple IIGS παρόλο που διατηρεί προς τα πίσω συμβατότητα, εισάγει τη σειρά ΙΙ στη 16μπιτη εποχή και σε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά των Mac. Τα αρχικά GS που προστίθενται στην ονομασία του εν λόγω μοντέλου της σειράς Apple II, σημαίνουν Graphics και Sound.

H Apple επιχειρεί με το IIGS να σταθεί δίπλα στη νέα γενιά 16μπιτων υπολογιστών της Commodore και της Atari, με μία οικογένεια όμως που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα χρόνια της, καθώς μετρά σχεδόν δέκα χρόνια ζωής. Το πρώτο βήμα που έκανε η Apple για τον IIGS είναι να υιοθετήσει 16μπιτη τεχνολογία, με τον επεξεργαστή 65C816 της Western Design Center, ο οποίος όμως διατηρεί συμβατότητα με τον παλαίμαχο 8μπιτο MOS 6502, των προηγούμενων μοντέλων Apple II. Από εκεί και πέρα επικεντρώθηκε στα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά, στα οποία συνέβαιναν θεαματικές εξελίξεις τότε στα home computers: τα γραφικά και τον ήχο.

Στα μεν γραφικά, η υιοθέτηση νέου αποκλειστικού chip (customized από την Apple) επιτύγχανε υψηλή ανάλυση της τάξης των 640×200 pixels με 12μπιτο χρώμα (παλέτα 4.096 χρ.). Στον δε ήχο, η χρήση κυκλώματος της Ensoniq με 15 κανάλια και δυνατότητα σύνθεσης, έφερνε τον IIGS ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα προσωπικών υπολογιστών της εποχής. Ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο ήταν η επεκτασιμότητά του, ασύγκριτα μεγαλύτερη από του Mac και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα Apple II. Χάρη στις επτά θύρες επέκτασης, ο IIGS μπορούσε να ενισχυθεί με κάρτες δικτύου, SCSI adapters για σκληρούς δίσκους, ακόμη και ισχυρότερο επεξεργαστή. Τέλος, ήταν ο πρώτος Apple II με γραφικό/παραθυρικό περιβάλλον χρήσης, στα χνάρια των Mac. Χρησιμοποιούσε το GS/OS, ένα ειδικά σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο μοντέλο γραφικό περιβάλλον που είχε ως πυρήνα το ProDOS (επίσης της Apple).

O IIGS ήταν το μοναδικό μοντέλο της σειράς Apple II με γραφικό/παραθυρικό περιβάλλον

Το μοναδικό πρόβλημα με τον IIGS είχε να κάνει με τις επιλογές μάρκετινγκ της Apple. Καθώς η εταιρεία φοβήθηκε το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στον Macintosh, σκόπιμα επέλεξε πολύ χαμηλό χρονισμό στο 16μπιτο επεξεργαστή. Αυτό είχε ως συνέπεια, παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες στα γραφικά και τον ήχο, ο IIGS να στερείται «ωμής» επεξεργαστικής ισχύος. Κάτι που τον έκανε να μειονεκτεί από πλευράς λόγου κόστους/απόδοσης. Παρόλα αυτά, τον πρώτο χρόνο των πωλήσεων ο IIGS κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της Apple, περιλαμβανομένου του Mac.

Ωστόσο, η Apple δεν υποστήριξε σθεναρά το τελευταίο αυτό μοντέλο της σειράς Apple II. Διατηρήθηκε μεν ως και το 1992 σε παραγωγή, αλλά η εταιρεία προτίμησε να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην εξέλιξη του Mac. Ο IIGS, παρά την σχετικά περιορισμένη εμπορικότητα του, πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα συστήματα της Apple, από τα «κοσμήματα» της δεκαετίας του ΄80.

APPLE IIGS

Επεξεργαστής: 16bit WDC 65C816 στα 2,8 MHz
Μνήμη: 256 ΚB RAM (επεκτάσιμη έως τα 8 MΒ)
Γραφικά: 320×200, 640×200 pixels (4.096 χρώματα), 500×392 pixels (16 χρώματα – IIe/c mode)
Ήχος: 8bit Ensoniq 5503 chip, με 15 κανάλια και speech synthesis
Θύρες: 2x Σειριακές, composite, audio-out, RGB analog, Joystick, Disk Drive Port, Joystick, 7x Apple DataBus
Λειτουργικό Σύστημα: GS/OS, ProDOS 16

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>