16/ 02/ 1984 | IBM 5155 (PORTABLE)

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Φεβρουαρίου 1984, η IBM απαντά με ένα χρόνο καθυστέρηση στον Compaq Portable, βάζοντας σε κυκλοφορία τον πρώτο φορητό PC, δικής της κατασκευής. Ο IBM 5155 είναι για την ακρίβεια ένας μεταφερόμενος υπολογιστής, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα επειδή δεν διαθέτει μπαταρία.

IBM 5155
Σχεδόν πανομοιότυπος εξωτερικά και εσωτερικά με τον Compaq Portable, ο 5155 ήταν πρακτικά ένας μεταφερόμενος PC/XT.

Το 1983, με τον Compaq Portable η νεοσύστατη τότε Compaqκάνει την έκπληξη. Όχι μόνο κατασκεύασε το πρώτο 100% συμβατό σύστημα IBM-PC, αλλά ταυτόχρονα και το πρώτο φορητό. Η αγορά είναι έτοιμη να υποδεχτεί ένα τέτοιο ακριβώς μοντέλο και εκτοξεύει τις πωλήσεις του στην κορυφή, μέσα σε λίγους μήνες. Η IBM έχανε μία αγορά που ως τότε μονοπωλούσε, από μία μικρή εταιρεία ηλικίας μόλις ενός έτους. Η απάντησή της ήρθε με σχετική καθυστέρηση και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να καινοτομήσει. Για να είμαστε πιο ακριβείς, ο ΙΒΜ 5155 δεν υπήρξε τίποτε περισσότερο παρά ένας IBM-PC/XT τοποθετημένος σε βαλίτσα.

Το σύστημα της ΙΒΜ πάσχει εμφανώς από έλλειψη πρωτοτυπίας. Μία κανονικής διάστασης μητρική από PC/XT μοιράζεται το κοινό πλαίσιο με μία μονόχρωμη οθόνη LCD και ένα ή δύο floppy disk drives των 5,25». Εμφανισιακά είναι σχεδόν ίδιος με τον ανταγωνιστή της Compaq, που όμως μετρά ήδη ένα χρόνο στην αγορά. Από την άλλη όμως το γεγονός ότι η IBM χρησιμοποίησε συμβατικά υποσυστήματα, καθιστά τον 5155 αρκετά ευέλικτο ως προς τις αναβαθμίσεις του. Υπάρχουν οκτώ θύρες ISA στο εσωτερικό του, αν και οι τέσσερις είναι άμεσα διαθέσιμες. Από αυτές, μόνο η μία μπορεί να δεχτεί κάρτες μεγάλου μήκους, καθώς τα FDD καταλαμβάνουν πολύτιμο εσωτερικό χώρο.

Το σύστημα της ΙΒΜ είναι φθηνότερο από εκείνο της Compaq, αλλά ελαφρώς πιο βαρύ και με τις ίδιες επιδόσεις, ενώ δεν μπορεί να δεχτεί εσωτερικά σκληρό δίσκο. Καθώς δεν διαθέτει μπαταρία, είναι αδύνατο να λειτουργήσει μακριά από παροχή ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι ο IBM Portable είναι πρακτικά ένας μεταφερόμενος PC/XT. Ο πρώτος πραγματικά φορητός IBM-PC θα έρθει δύο χρόνια αργότερα, με τον πολύ πιο ώριμο σχεδιαστικά (και στο 1/3 του βάρους) IBM 5140 Convertible, ο οποίος ωστόσο αποδείχτηκε εξίσου ανήμπορος να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της Compaq.

IBM 5155 PORTABLE
Επεξεργαστής: 16bit Intel 8088 στα 4,77 MHz
Μνήμη RAM: 256 KB (επεκτάσιμη στα 640 ΚΒ)
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels, μονόχρωμα
Οθόνη: Μονόχρωμη (πορτοκαλί) CRT, 9»
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό PC/ΧΤ, 10 F-keys, αριθμητικό
Media: FDD 5,25», 360 KB
Θύρες: RS232, Παράλληλη, 8x ISA ports (4 διαθέσιμα)
Διαστάσεις: 50x43x20 εκατοστά
Βάρος: 13,6 κιλά
OS/Εφαρμογές: PC-DOS 2.1, MS BASIC
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>