ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Σεπτεμβρίου 1986, στην έκθεση PCW Show στο Λονδίνο, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του πρώτου IBM-PC συμβατού της Amstrad, του PC-1512. Ένας πολύ φθηνός και ταυτόχρονα υπερπλήρης συμβατός, με 512 ΚΒ μνήμη και επιδόσεις ανώτερες από τον τυπικό PC/XT, που κατέκτησε την ευρωπαϊκή αγορά κι έβαλε κι αυτός ένα λιθαράκι ώστε το πρότυπο IBM-PC να επιβληθεί τα επόμενα χρόνια και στην οικιακή χρήση.

AMSTRAD PC-1512

Στην κορύφωση της επιτυχίας του, ο Amstrad PC-1512 μαζί με το αδερφό μοντέλο PC-1640, κατέλαβαν το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς υπολογιστών. Δηλαδή ένας στους τέσσερις υπολογιστές κάθε είδους που πωλούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν Amstrad PC!

Σε ότι αφορά την κατασκευή του συστήματος, οι επιλογές της Amstrad ήταν απλές και ευφυείς. Πρώτα απ’ όλα συγκέντρωσε σχεδόν όλα τα chip πάνω στο ίδιο PCB (τυπωμένο κύκλωμα) και όχι με τη μορφή των καρτών επέκτασης, όπως συνέβαινε στην περίπτωση της ΙΒΜ. Κατά δεύτερον, το τροφοδοτικό μετακόμισε από την κύρια μονάδα στο μόνιτορ. Κάτι που είχε ως συνέπεια τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κουτιού, άρα και τη μη αναγκαιότητα ύπαρξης ανεμιστήρα. Άρα και περαιτέρω μείωση του κόστους και -το κυριότερο- ήσυχη λειτουργία.

Ωστόσο δεν ήταν τα πάντα ρόδινα για το εξαιρετικό κατά τ’ άλλα PC της Amstrad. Πρώτα από όλα, αυτό που κανείς δεν περίμενε να συμβεί, ότι δηλαδή η αγορά θα προτιμούσε τα ακριβότερα μοντέλα με σκληρό δίσκο, συνέβη. Η παραγωγή της αντίστοιχης σύνθεσης δεν κατάφερνε να καλύψει τη ζήτηση, τη στιγμή που οι αγοραστές αντιλαμβάνονταν πόσο άξιζε η επένδυση στο σκληρό δίσκο, όταν το PC είναι τόσο φθηνό. Το κυριότερο όμως ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει ο PC-1512 ήταν η εχθρότητα μεγάλου μέρους του ειδικού Τύπου, ο οποίος ευθύς εξαρχής δεν είδε με καλό μάτι την τόσο χαμηλή τιμή αγοράς, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «φθηνιάρικο«. Έτσι, δημιουργήθηκε η φήμη ότι οι περικοπές του κόστους οδηγούσαν σε προβλήματα λειτουργίας που χειροτέρευαν από την έλλειψη συστήματος ψύξης στην κύρια μονάδα. Μία φήμη που δεν σχετιζόταν με την πραγματικότητα, αλλά κατάφερε να εξοργίσει τον Άλαν Σούγκαρ που φοβόταν ότι θα του κοστίσει σε πωλήσεις. Ενώ λοιπόν ο PC-1512 δεν χρειαζόταν ανεμιστηράκι, η Amstrad πρόσθεσε ένα στην έκδοση με το σκληρό δίσκο (PC-1512HD).

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους Amstrad PC!


Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>