17/ 11/ 1970 | MOUSE PATENT

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Νοεμβρίου 1970, αποδίδεται στον Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ η ευρεσιτεχνία Νο. 3541541 (Mouse Patent) για τη συσκευή «Χ-Υ δείκτης θέσης για ένα σύστημα απεικόνισης» (X-Y Position Indicator for a Display System). Πρόκειται για ένα κούφιο ξύλινο κουτί με δύο ροδέλες κι ένα πλήκτρο από πάνω, ή -απλούστερα- το πρώτο ποντίκι υπολογιστή.

O Ντάγκας Ένγκελμπαρτ, σχεδιαστής του πρώτου mouse για υπολογιστές. Αν και το πρωτότυπό του είχε ολοκληρωθεί το 1963, στο κοινό έκανε την εμφάνισή του το 1968.

Ο Ένγκελμπαρτ καταπιάστηκε με το σχεδιασμό του ποντικιού στις αρχές του ΄60, όταν εργαζόταν στο Εργαστήριο του Στάνφορντ (SRI). Εκεί, μαζί με τον μηχανικό Μπιλ Ίνγκλις, ανέπτυξε το πρώτο πρωτότυπο ποντίκι το 1963 στα πλαίσια μίας εργασίας του Ίνγκλις για την βελτίωση της ανθρώπινης διανόησης. Η πρώτη αναφορά στη λέξη mouse γίνεται το 1965 στη δημοσίευση του Ίνγκλις με τίτλο «Computer-Aided Display Control».

Ο Ένγκελμπαρτ αρχικά δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην κατασκευή του και για χρόνια το ποντίκι παρέμεινε στο στάδιο εκείνου του πρωτότυπου. Σαν μοντέρνα συσκευή χειρισμού θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στα πλαίσια του πρωτοποριακού συστήματος oN-Line System (NLS), επίδειξη του οποίου θα γίνει το 1968 και μάλιστα θα θεωρηθεί ως «η μητέρα όλων των επιδείξεων». Ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταθέσει τα σχέδιά του για να λάβει την ευρεσιτεχνία του ποντικιού τελικά το Νοέμβριο του 1970. Για την ακρίβεια η ευρεσιτεχνία Νο. 3541541 αφορούσε την τεχνική περιγραφή «Χ-Υ δείκτης θέσης για ένα σύστημα απεικόνισης» (X-Y Position Indicator for a Display System).

Αν και είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο πρώτος υπολογιστής με ποντίκι ήταν ο Xerox Star του 1981, η γερμανική Telefunken διέθετε το δικού της σχεδιασμού ποντίκι με τα μοντέλα υπολογιστών της σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70. Αξίζει να αναφερθεί ότι η «κυλιόμενη μπάλα» (Rollkugel) της Telefunken, που μάλιστα εμφανίστηκε πριν ακόμη και από την επίδειξη του NLS, το 1968, ήταν πιο κοντά στη σημερινή μορφή του mouse, καθώς διέθετε μπίλια αντί για ροδέλες, όπως αυτό του Ένγκελμπαρτ.

Η Telefunken ήταν ο πρώτος κατασκευαστής υπολογιστών με ποντίκι. Το διέθετε ήδη σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και μάλιστα σε αρκετά εξελιγμένη μορφή με μπίλια (αντί ροδέλας).

Όπως και να έχει, το ποντίκι επιβλήθηκε στην αγορά με τον Macintosh το 1984 και στη συνέχεια, μέσω των PC, όπου η Microsoft είχε παρουσιάσει τη δική της πρόταση ήδη από το 1983, για χρήση με τις εφαρμογές γραφείου της εταιρείας. Εκείνη την εποχή στη Xerox και το ΜΙΤ πειραματίζονται με την αντικατάσταση των μηχανικών μερών, με οπτικό μηχανισμό LED (σ.σ. το ποντίκι του Xerox Star ήταν οπτικό, ήδη από το 1981). Παρόλο που το πρώτο optical mouse θα κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στις εμπορικές μορφές του θα παραμείνει μηχανικό (με ροδέλα) έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν πλέον μηχανικά ποντίκια και σχεδόν όλα τα μοντέλα χρησιμοποιούν δέσμη λέιζερ για την ανίχνευση της κίνησης. Το πρώτο laser mouse κατασκευάστηκε από τη Sun το 1998, ειδικά για τους σταθμούς εργασίας SPARCstation. Ωστόσο, στη μαζική παραγωγή μπήκαν έξι χρόνια αργότερα, με πρώτο κατασκευαστή laser mouse για προσωπικούς υπολογιστές να είναι η Logitech το 2004.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>