Power BBS Athens
Power BBS…!!!
Κάποιοι θα αναρωτηθούν τι είναι αυτό… πάμε λοιπον να πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή!!!
Στα τέλη της 10ετίας του 80, στην Ελλάδα του telex και των ισχνών αγελάδων, κάποιοι έβαζαν τα θεμέλια της επανάστασης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με υπολογιστές και εξοπλισμό που σήμερα ανήκουν στις συλλογές μουσειακών εκθεμάτων. Ίσως κάτι παρόμοιο να γραφτεί και σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα για τα ηλεκτρονικά εργαλεία του σήμερα. Αυτό όμως δεν υποβιβάζει την μοναδικότητα και την αξία του σημείου της απαρχής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας στην Ελλάδα.
Πριν υπάρξει λοιπόν το ίντερνετ, στις BBS συνδεόμασταν με προγράμματά επικοινωνίας.
Εκείνα τα χρόνια η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και έντονα συναισθηματική.
Επρόκειτο για την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου με ασύλληπτες δυνατότητες και αμέτρητες προσδοκίες, και ήταν πάνω από όλα μια ανθρώπινη εμπειρία, γιατί έφερνε όλους μας πιο κοντά στο να επικοινωνήσουμε με νέους τρόπους, εκμηδενίζοντας αποστάσεις και καταργώντας στερεότυπα της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Δεν έπαιζε ρόλο το παρουσιαστικό, η ένδυση, ή η κοινωνική θέση, αλλά η σκέψη και ο λόγος, η φαντασία και η ευρυματικότητα.
Σε όλα αυτά οφείλεται και ο ρομαντισμός στα λόγια και η νοσταλγία στη σκέψη για εκείνη την πρωτόγνωρη εποχή.
Το χρονικό ξεκινά από την στιγμή της έναρξης λειτουργίας της πρώτης BBS στην Ελλάδα και σταμάτα την χρονική στιγμή που η τελευταία BBS βγήκε οffline. Σε αυτή την όμορφη διαδρομή συμμετείχα και εγώ αγοράζοντας το πρώτο μου modem στα 600 baud…!!!
Το πρόγραμμα επικοινωνίας , δεχόταν εντολές, και με αυτο μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη συσκευή του modem. Η πιο γνωστή εντολή ήταν η ATΖ με την οποία κάναμε ‘εκκίνηση’ της συσκευής. Για να καλέσουμε έναν αριθμό, γράφαμε atdp και τον αριθμό κλήσης…
Αυτός ο αριθμός αντιστοιχούσε φυσικό αριθμό του ΟΤΕ. Ο λήπτης έπρεπε να έχει και αυτός ένα modem και να είναι σε λειτουργία και σε κατάσταση αναμονής κλήσης, αλλιως μέσα από το μικροσκοπικό ηχείο του modem θα ακούγαμε μια φωνή να μας λέει: «παρακαλώ; ναι; ποιος; ποιος ειναι;;; ποιος ειναι λέω;;; μίλα ρε! ποιος είσαι;;; Τι, δε μιλάς;;; Αν ήξερα ποιος είσαι, θα ερχόμουν εκεί και…. *click*».
Αν η γραμμή του modem θα ήταν κατειλημμένη μας έβγαινε ο αντίστοιχος ήχος οτι μιλούσε, «τουτ… τουτ… τουτ… τουτ… » τότε έπρεπε να καλέσουμε άλλο νούμερο (αν υπήρχε) ή να περιμένουμε να είναι διαθέσιμη η γραμμή…
Αν όλα ήταν καλά μέσα από το ηχείο του modem θα ακούγαμε την απάντηση του άλλου modem στην συνέχεια το handshake του δικού μας μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση…!!!!
Μερικές από τις BBS είναι χωρίς συνδρομή, ενώ κάποιες άλλες έχουν κάποια συμβολική συνδρομή (περίπου 1000 δρχ το μήνα).
Οι περισσότερες ερασιτεχνικές βάσεις χρησιμοποιούν το πρόγραμμά Remote Accesss, ενώ υπάρχουν άλλες που χρησιμοποιούν τα προγράμματα Major, Maximus, PC Board.
Ορισμένες είναι συνδεδεμένες και σε Ελληνικά και διεθνή Bulletin Boards όπως Athens net, Hellas Network, Fidonet, Aminet, κλπ…
Στις BBS οι συζητήσεις ήταν πάνω κατω σαν forums, μόνο που ήταν γραμμικά.
Έβλεπες ένα μηνυμα, πατούσες next, πήγαινες στο επόμενο κλπ.
Όταν τελείωναν τα μηνύματα ενός κλαμπ, προχωρούσες στο επόμενο ή πήγαινες όπου ήθελες.
Το πρόγραμμα ήξερε τα μηνύματα που έχει διαβάσει ο χρήστης. Αν γραφόταν ένα καινούργιο όσο αυτός έλειπε, όταν ξανάμπαινε στη βάση, θα τα έβλεπε τα καινούργια αμέσως μπροστά του, χωρίς να χρειάζεται να ξαναδιαβάσει τα προηγούμενα.
Ορισμένες BBS είχαν την δυνατότητα να έχουν και online Games… ορισμένα μάλιστα είχες την δυνατότητα να παίξεις με άλλους χρήστες ατομικά ή ακόμα και ομαδικά!!!!
Φυσικά τα παιχνίδια αυτά είχαν από μορφή κειμένου (RPG) ή Ascii ή πολύ ποιο ανεβασμένη κατάσταση πολύχρωμα ANSI Graphics!!!!!
και φυσικά δεν υπήρχε BBS που να σέβεται το σύστημα της αν δεν είχε και τις περιοχές αρχείων για Downloading ή Uploading…!!!!
Αν και εκείνα τα χρόνια ή Amiga πραγματικά μεσουρανούσε… οι BBS που λειτουργούσαν σε Amiga ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού (τουλάχιστο για Αθήνα)…
Μία από αυτές που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις αρχές της 10ετίας του 90 ήταν η Power BBs!!!
Στην αρχή ξεκίνησε με μια μόνο γραμμή επικοινωνίας και με λειτουργία νυχτερινές ώρες (που το τηλέφωνο δεν χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες του σπιτιού). Αργότερα ήρθε και η δεύτερη γραμμή στο σπίτι οπότε η Power BBS έχει πλέον δική της 24ωρη γραμμή λειτουργίας…..!!!!! (και 2η γραμμή που λειτουργούσε όπως και πριν)…!!!!
Tα προγράμματα τα οποία άλλαξε η βάση και που μπορώ να θυμηθώ ήταν το Custom BBS (Αρχικό και πολύ απλοϊκό), Atredes BBS, Proteus BBS, MaxBBs, και καταλήγει στο εντυπωσιακό για την εποχή και τα δεδομένα CNET (v2.65)…!!!! Πραγματικά εντυπωσιάζει τους χρήστες που πραγματικά δεν πιστεύουν οτι αυτή η βάση λειτουργεί σε Amiga…!!!!
Ήταν η εποχή που η Power BBS άρχισε να μεγαλώνει πολύ και με τις δυνατότητα που της έδινε το CNET να βγαίνει στο εξωτερικό και να συνδέεται με δίκτυα όπως το fidonet, Amiganet κ.α…!!!!!
Μάλιστα μέσω του δικτύου μηνυμάτων ενημερώθηκα πως υπάρχει και άλλη BBS από Ελλάδα που ονομάζεται Power BBS.
Μάλιστα λειτουργεί σε PC στην Πάτρα… για τον λόγο αυτό και για να μην υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο μηνυμάτων μετονομάζεται σε Power BBs Athens
και πάει έτσι μέχρι το τέλος της 10ετίας του 90 οπού και με την εισβολή του Internet η Βάση βγαίνει ofline….
Πρόσφατα ξεκίνησε να μου μπαίνει μια ιδέα στο μυαλό….
Άρχισα λοιπόν να ξεσκονίζω τα backup της βάσης… ένα από αυτά λειτουργούσε…!!!!
Η ημερομηνία του ήταν «Power BBS 1994″…!!!!! το πέρασα στην Amiga και οι εικόνες που είδα και κάποια μηνύματα που διάβασα πραγματικά με πήγαν στην εποχή!!!!!!!!!
Δεν άργησα να επικοινωνήσω με τον δημιουργό της CNET και με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα πως υπάρχει ακόμα και λειτουργεί και μάλιστα έχει βγάλει νεότερες εκδόσεις που λειτυργούν σε βάσεις του εξωτερικού σε Amiga μέσω telnet….!!!!!
Ε αυτό ήταν….!!!!!!
Πλέον η Power BBS λειτουργεί ξανά!!!!
Πάντα σε Amiga και με το νέο CNET (Registered)…..!!!!!
Φυσικά προσπαθώ να κρατήσω εικόνες και καταστάσεις της τότε Power BBs (π.χ έχω βάλει κάποια «συλλεκτικά» μηνύματα του τότε..!!!!
Οι σκέψεις πολλές (αλλά ο χρόνος λίγος)….
Η προσπάθεια μου είναι να γίνει η Power BBS βάση που κάθε ρετρό υπολογιστής να μπορεί να βρει software την περιοχή αρχείων…
Και ανάλογα της διάθεσης και την εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους χρήστες της να δημιουργηθούν οι περιοχές μηνυμάτων…!!!
Φυσικά μην πάτε να πάρετε modem για να συνδεθείτε… πλέον αυτό γίνετε μέσω telnet…. προτεινόμενα DCTelnet (για Amiga) ή SyncTerm για pc…
στην παρακάτω διεύθυνση telnet
powerbbs.ddns.net με port: 2300
Επιπλέον μπορείτε να συνδεθείτε μέσω web στην διεύθυνση -> www.powerbbs.tk
Σας περιμένω να συνδεθείτε και περιμένω τις παρατηρήσεις τα σχόλια σας αλλά και την συμμετοχή σας!!!!
Σας άρεσε το άρθρο?!!! Διαδώστε το!!!
TweetΘα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μαζί μας!
Αφήστε μια απάντηση