ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου 1981, η Xerox παρουσιάζει έναν από τους πιο πρωτοποριακούς υπολογιστές όλων των εποχών. Αναφερόμαστε στο Xerox 8010 Information System, ευρύτερα γνωστός ως Xerox Star. Βασισμένος στον σχεδιασμό του πειραματικού Xerox Alto, ο Star φέρνει στο χώρο των επαγγελματικών υπολογιστών μία σειρά υλοποιήσεων που θα μπουν στη μαζική παραγωγή τα επόμενα χρόνια, ως και τις ημέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, ήταν το πρώτο workstation της αγοράς που συνδύαζε πλήρως γραφικό περιβάλλον (GUI) με εικονίδια, φακέλους κ.λπ., ποντίκιEthernet δικτύωση και λειτουργίες print serverfile server, ακόμη και e-mail.

Οι γνωστοί σε όλους φάκελοι, εμφανίζονται για πρώτη φορά στον Xerox Star

H Xerox όμως αποτελούσε παραδοσιακά έναν καινοτόμο κατασκευαστή και όχι τόσο εμπορικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τους υπολογιστές. Οι επιλογές που έγιναν για τον Star ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργούσαν προβλήματα στην πορεία του στην αγορά. Πρώτα από όλα, δεν αποτελούσε έναν ανεξάρτητο desktop υπολογιστή, αλλά ένα workstation που θα λειτουργούσε ως τμήμα μίας ευρύτερης σύνθεσης «αυτοματοποιημένου γραφείου«. Από μόνος του κόστιζε το μη ευκαταφρόνητο ποσόν των 12 χιλιάδων δολαρίων, ενώ για μία συνολική λύση αυτοματοποίησης το απαιτούμενο ποσό σκαρφάλωνε στα 50 χιλιάδες δολάρια.Κατά συνέπεια, απευθυνόταν σε ένα πολύ ειδικευμένο κοινό που θα ήταν αποφασισμένο να επενδύσει σε αυτόν. Πράγματι, τα μόλις 25.000 κομμάτια που πούλησε θα τον κατατάξουν στις εμπορικές αποτυχίες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται η αξία του ως σύστημα που έδειξε το δρόμο της αγοράς στα personal και home computers των επόμενων δεκαετιών. Τα όσα ο Star προσέφερε, έγιναν κοινός τόπος τα επόμενα χρόνια στους Apple Lisa και MacintoshCommodore AmigaAtari ST και βέβαια σε λειτουργικά συστήματα όπως τα GEM OSOS/2Windows και NEXTSTEP/Mac OS.

O Xerox Star ήταν το πρώτο εμπορικό σύστημα που υλοποιούσε όλα τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά που σχεδιάστηκαν την τριετία 1972-1975 στον «πειραματικό» Xerox Alto

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ιδέα που κρύβεται πίσω από το περιβάλλον χρήσης του Star, υλοποιημένο στη γλώσσα Mesa, η οποία θα γίνει ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο WYSIWYG, από την έκφραση «What You See Is What You Get» (Ό,τι βλέπεις, παίρνεις). Πολύ απλά, το πλήρως γραφικό περιβάλλον, προσομοίωνε την εμφάνιση ενός τυπικού επαγγελματικού γραφείου. Τα έγγραφα, τα διαγράμματα, οι φωτογραφίες, οι φάκελοι και γενικά το σύστημα αρχειοθέτησης, έπρεπε να παραπέμπουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα. Ακόμη και ο λιτός ασπρόμαυρος σχεδιασμός θύμιζε σελίδα Α4, ενώ υπήρχε ειδική μέριμνα (μέσω της γλώσσας InterPress) να εκτυπώνεται όλο το περιεχόμενο της οθόνης, όπως ακριβώς εμφανιζόταν στο μόνιτορ. Μάλιστα, πέρα από τη φιλοσοφία των επερχόμενων «παραθυρικών» λειτουργικών συστημάτων, ο Star επηρέασε αποφασιστικά και την ηλεκτρονική τυπογραφία (όπου η Xerox διαθέτει παραδοσιακά δεσπόζουσα θέση).

XEROX 8010 INFORMATION SYSTEM

Επεξεργαστής: Προγραμματιζόμενος AMD Am2900 (παραλλαγή)*
Μνήμη: 384ΚΒ (έως 1,5ΜΒ)
Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 17 »
Γραφικά: 1.024×809 pixels
Σκληρός Δίσκος:επιλογή μεταξύ 10, 29 και 40ΜΒ
Έξτρα: Λογισμικό βασισμένο σε LISP και smalltalk για εφαρμογές προγραμματισμού

* Ο Xerox Star ήταν μία υλοποίηση LISP Machine. H δε ειδικευμένη σύνθεση του hardware ονομάζεται Dantelion

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>