19/ 04/ 1982 | COMMODORE CBM-II

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου 1982, η Commodore ανακοινώνει τη σειρά υπολογιστών για οικιακή και προσωπική χρήση, CBM-II. Αν και προορίζονται να διαδεχτούν τον ηλικίας πλέον πέντε ετών Commodore PET, τα CBM-II βρίσκουν στο δρόμο τους τον C64 που σκαρφαλώνει αμέσως στην κορυφή, καταστρέφοντας όμως και τη δική τους τύχη στην αγορά.

Οι Commodore CBM-II, που αποκαλούνταν και ως PET Porche(σ.σ. λόγω του οίκου που τους σχεδίασε), προορίζονταν να αντικαταστήσουν τον «γηραιό» PET, καλύπτοντας ευρύ φάσμα χρήσης. Πρώτα από όλα ήταν χωρισμένα σε δύο κατηγορίες, Pκαι B, για οικιακή/προσωπική (Personal) και επαγγελματική (Business) χρήση αντίστοιχα. Ειδικά, η επαγγελματική υποέκδοση BX θα συνοδευόταν από κάρτα με δεύτερο επεξεργαστή (Z80 ή 8088), ώστε να μπορεί να τρέχει λειτουργικό σύστημα CP/M και τις εφαρμογές του. Επίσης, οι εκδόσεις B διέθεταν δύο επίπεδα εξοπλισμού, Low  και High Profile, με το δεύτερο και πιο πλούσιο να περιλαμβάνει οθόνη και ενσωματωμένα Floppy Disk Drives.

Η οικιακή έκδοση P μοιραζόταν κοινά στοιχεία και με τον Commodore 64, του οποίου η κυκλοφορία επίσης ξεκίνησε το 1982. Πιο συγκεκριμένα διέθεταν κοινά κυκλώματα γραφικών (VIC-II) και ήχου (SID 6581), άρα κοινές δυνατότητες σε αυτούς τους δύο τομείς. Οι εκδόσεις B/BX από την άλλη, ενώ διατηρούσαν την γεννήτρια ήχου SID 6581, δεν μπορούσαν να αποδώσουν γραφικά με το βασικό εξοπλισμό τους, παρά μόνο μονόχρωμο 80στηλο κείμενο. Για όσους επιθυμούσαν γραφικά, απαιτούνταν η απόκτηση εξωτερικής κάρτας. Κοινή δυνατότητα σε όλες τις εκδόσεις, η τοποθέτηση της κάρτας CP/M, που στην περίπτωση του BX -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- περιλαμβάνονταν στον βασικό εξοπλισμό. Τέλος, στις εκδόσεις Β, ο επεξεργαστής MOS 6509(σ.σ. αναβαθμισμένη έκδοση του MOS 6502) ήταν χρονισμένος σε διπλάσια συχνότητα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 6509 ήταν η δυνατότητα διευθυνσιοδότησης έως και 1 ΜΒ μνήμης. Κάτι που η Commodore σκόπευε να αξιοποιήσει προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες -για την εποχή- επέκτασης μνήμης έως και τα 896 ΚΒ.

CBM-II

Κατάλογος της Commodore του 1983. Ο φόβος για την ύπαρξη εσωτερικού ανταγωνισμού με τον C64, ανάγκασε την εταιρεία να μην διαθέσει επίσημα τους CBM-II

Η τύχη όμως των CBM-II ήταν καταδικασμένη ευθύς εξαρχής. Η ενθουσιώδης υποδοχή του Commodore 64 στην αμερικάνικη αγορά προκάλεσε αμφιβολίες στην εταιρεία για το κατά πόσο άξιζε να κινδυνεύσει από τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Την τελευταία στιγμή, η Commodore αποφασίζει να μη διαθέσει τους CMB-II στην αμερικάνικη αγορά. Στην ευρωπαϊκή ωστόσο αγορά κυκλοφόρησε το βασικό μοντέλο (P500), έστω και σε μικρές ποσότητες. Πολύ μικρές ποσότητες και του B κατάφεραν να βγουν στην αγορά. Τα κομμάτια αυτά προέρχονταν από το στοκ προπαραγωγής που διέθεταν κάποια καταστήματα στις ΗΠΑ. Όμως, καθώς δεν είχαν την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), επιστράφηκαν στην Commodore για καταστροφή. Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ελάχιστα δείγματα CMB-II και βέβαια όλα συλλεκτικά.

COMMODORE CBM-II P-SERIES

Επεξεργαστής: 8bit MOS 6509 στο 1 MHz
Μνήμη RAM/ROM: 128 KB (επεκτάσιμη στα 896 ΚΒ) / 24 ΚΒ
Γραφικά: VIC-II, 320×200 pixels, 16 χρώματα, 8 sprites
Ήχος: SID 6581 PSG, 3 κανάλια, 8 οκτάβες
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 10 F-keys, αριθμητικό
Media: Κασέτα, Floppy Disk 5,25», Cartridge
Θύρες: RGB, RS232, ΙΕΕΕ-488, Audio, Κασετόφωνο, Cartridge, 2x Joystick, Expansion Bus
OS/Εφαρμογές: Commodore BASIC 4.0

COMMODORE CBM-II B-SERIES

Επεξεργαστής: 8bit MOS 6509 στα 2 MHz
Συνεπεξεργαστής: 8bit Zilog Z80 ή 16bit Intel 8088 (προαιρετικά)
Μνήμη RAM/ROM: 128ΚΒ ή 256 KB (επεκτάσιμη στα 896 ΚΒ) / 24 ΚΒ
Γραφικά: 80×25 text, μονόχρωμα (προαιρετικά εξωτ. κύκλωμα γραφικών)
Ήχος: SID 6581 PSG, 3 κανάλια, 8 οκτάβες
Οθόνη (μοντέλα B/BX700): Μονόχρωμη (πράσινη) CRT, 12»
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 10 F-keys, αριθμητικό
Media: Κασέτα, Floppy Disk 5,25», Cartridge
Δίσκοι: 1 ή 2x FDD 5,25» (προαιρετικά)
Θύρες: RGB, RS232, ΙΕΕΕ-488, Audio, Κασετόφωνο, Cartridge, 2x Joystick, Expansion Bus
OS/Εφαρμογές: Commodore BASIC 4.0, CP/M και CP/M-86 (προαιρετικά)
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>