27/ 02/ 1998 | ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ NEWTON

ScorpioGr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Φεβρουαρίου 1998, σταματά η εξέλιξη της πλατφόρμας Apple Newton, έχοντας διανύσει 11 χρόνια ζωής (από το 1987) και κοστίσει 100 εκατ. δολάρια. Γεννήθηκε σε μία εποχή που ο όρος PDA (Personal Digital Assistant) ήταν ακόμη άγνωστος, αν και τα πρώιμα PDA της Psion ήδη έκαναν καριέρα. Ωστόσο, η ίδια αυτή πλατφόρμα γέννησε τον όρο PDA, καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον CEO της Apple, Τζον Σκάλι, σε ομιλία του στην CES του Λας Βέγκας το 1992. Υπήρξε η προσπάθεια του Σκάλι, ο οποίος εκτόπισε τον Τζομπς από την Apple, να ξαναδημιουργήσει ένα θαύμα εφάμιλλο του Macintosh που θα επανακαθόριζε το computing. Ένας πλήρης υπολογιστής σε μέγεθος παλάμης, ειδικευμένο λειτουργικό (NewtonOS), με πένα και δυνατότητα αναγνώρισης γραφής προκειμένου να προσομοιώσει τη χρήση ενός κλασικού σημειωματάριου. Αν επιτύγχανε το εγχείρημα του Apple Newton, πράγματι θα μπορούσαμε να μιλάμε για την επανεφεύρεση του computing. Έπεσε όμως θύμα καθυστερήσεων, προβληματικών αλγορίθμων, ακριβών συσκευών χωρίς σαφή χαρακτήρα, αλλά και του ίδιου του φόβου της Apple μήπως επηρεάσει τις πωλήσεις της ναυαρχίδας της, του Mac.
Apple Newton
Apple MessagePad 100
Το MessagePad 100, το πρώτο PDA της πλατφόρμας Apple Newton, παρουσιάστηκε στην Macworld Expo του Αυγούστου του 1993. Το MessagePad, που δεν ήταν συμβατό με τα Mac, καθώς βασιζόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, διέθετε πένα (stylus), μέσω της οποίας ο χρήστης μπορούσε να εισάγει χειρόγραφες σημειώσεις, πoυ αναγνωρίζονταν από τη συσκευή. Βέβαια η αναγνώριση του χειρόγραφου δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στην πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, συντελώντας στην ανάπτυξη κακής φήμης, που δεν άλλαξε, παρά την βελτίωση της λειτουργίας στο NewtonOS 2.0. Διέθετε μία αξιοσημείωτη γκάμα εφαρμογών διαχείρισης, αποθηκευμένες στη μνήμη ROM, καθώς και ενσωματωμένο μόντεμ 9200 baud. Τέλος, η τιμή των 700 δολαρίων, ήταν αρκετά τσουχτερή για τα δεδομένα της εποχής. Η υποδοχή του είναι ικανοποιητική, καθώς 50.000 κομμάτια πωλούνται σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες. Ωστόσο το ενδιαφέρον μειώνεται ραγδαία, και δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τις 80.000 πωλήσεις έως το Μάρτιο του 1994, οπότε και σταματά η παραγωγή του. Γενικά η πλατφόρμα Apple Newton αποτυγχάνει, καθώς έπεσε θύμα καθυστερήσεων, προβληματικών αλγορίθμων, ακριβών συσκευών χωρίς σαφή χαρακτήρα, αλλά και του ίδιου του φόβου της Apple μήπως επηρεάσει τις πωλήσεις της ναυαρχίδας της, του Mac. Το όλο εγχείρημα καταλήγει το Φεβρουάριο του 1998.
APPLE NEWTON MESSAGEPAD 100
CPU: ΑRM 610 (32bit) στα 20MHz Μνήμη RAM/ROM: 640KB / 3MB (OS και εφαρμογές) Οθόνη: 2,8 x 4 ίντσες LCD, ανάλυσης 240×336 pixels (85 dpi) Επεκτασιμότητα: PCMCIA Type II expansion socket Διαστάσεις: 114 x 182 x 19 mm Βάρος: 410 γραμμάρια Αυτονομία: 14 ώρες (με 4 μπαταρίες ΑΑΑ)
Apple eMate 300
Ένα χρόνο πριν την οριστική διακοπή της σειράς, έρχεται και η δεύτερη συσκευή από την Apple. Το eMate 300, με το πλήρες πληκτρολόγιο, του οποίου ο σχεδιασμός θα επηρεάσει τη μορφή των μελλοντικών ibook. Παρουσιάστηκε ως φθηνό notebook/organizer, βασισμένο στο NewtonOS, για την εκπαιδευτική κοινότητα. Συσκευές Newton κατασκεύασαν επίσης οι MotorolaSharp και Siemens. Μπορεί να μην πέτυχε όσα υποσχόταν, ωστόσο η πλατφόρμα Newton καθόρισε την αγορά των PDA, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τον τόνο στην εξέλιξη των σημερινών smartphones.
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>