13/ 12/ 1928 | JACK TRAMIEL
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Δεκεμβρίου 1928, γεννιέται στην Πολωνία, ο Γιάτσεκ Τσμιλ. Ο άνθρωπος που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα χέρια του Δρ. Μέγκελε, για να γίνει ο άνθρωπος που έκανε τους υπολογιστές μαζικό προϊόν. Τον γνωρίζουμε ως Τζακ Τράμιελ (Jack Tramiel ) και δεν είναι άλλος από τον ιδρυτή και πρόεδρο της Commodore.
Ο εβραϊκής καταγωγής Τζακ Τράμιελ διασώθηκε το 1945 από το στρατόπεδο εργασίας στο Ανόβερο, έχοντας επιβιώσει του Άουσβιτς, για να καταλήξει μετανάστης στις ΗΠΑ το 1947 και σε ηλικία 19 ετών. Από αυτοδίδακτος τεχνικός γραφομηχανών, ο Τράμιελ έγινε μέσα σε μία εικοσαετία ο «αυτοκράτορας» των προσωπικών υπολογιστών.
Ο Τράμιελ ίδρυσε την Commodore, το 1954, στο Οντάριο του Καναδά, προκειμένου να αποφύγει τους περιορισμούς εισαγωγής προϊόντων από το Ανατολικό μπλοκ στις ΗΠΑ, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο λόγος ήταν, ότι η Commodore ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μοντέλων τσεχοσλοβακικών γραφομηχανών που στη συνέχεια τις εξήγαγε από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Ο Άιρβιν Γκουλντ, ένας Καναδός επιχειρηματίας που έσωσε δύο φορές την Commodore επενδύοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην εταιρεία, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί για το μέλλον του Τράμιελ. Κατόπιν δικής του παραίνεσης, ο τελευταίος ταξίδεψε στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου και ήρθε σε πρώτη επαφή με τις ηλεκτρονικές αριθμομηχανές. Ταχύτατα, η Commodore επένδυσε στην κατασκευή αυτού του είδους προϊόντων, για να προχωρήσει τον Οκτώβριο του 1976 -και πάλι με επένδυση του Γκουλντ- στην εξαγορά της MOS Technology (κατασκευάστρια εταιρεία του επεξεργαστή MOS 6502).
Ο αρχιμηχανικός της MOS, Τσακ Πεντλ, εξήγησε στον Τράμιελ ότι οι ψηφιακές αριθμομηχανές ήταν αδιέξοδο και ότι το μέλλον ήταν οι προσωπικοί υπολογιστές. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Commodore PET το 1977, ο οποίος μαζί με τους Apple II και TRS-80, αποτελεί την πρώτη τριάδα προσωπικών-οικιακών υπολογιστών μαζικής παραγωγής.
Αναμφίβολα, η πιο γνωστή φράση που αποδίδεται στον Τράμιελ είναι:
«Nα κατασκευάσουμε υπολογιστές για τις μάζες, όχι τις τάξεις»
(We need to build computers for the masses, not the classes)
Πράγμα που αποδεδειγμένα έκανε, το 1982, κατασκευάζοντας τον πιο εμπορικό οικιακό υπολογιστή όλων των εποχών: τον Commodore 64. Ο υπολογιστής που έκανε 15-17 εκατομμύρια πωλήσεις, ξεπερνώντας οτιδήποτε άλλο εκτός της αγοράς PC συμβατών. Το μοναδικό μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Ένα μοντέλο που εκτόξευσε την αξία της Commodore από τα 100 εκατ. στο 1 και πλέον δισ. δολάρια μέσα σε δύο χρόνια.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή που η Commodore βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της, ο Τράμιελ ανακοινώνει την αποχώρησή του. Ο γνωστός για τον αψίθυμο χαρακτήρα του Πολωνός, ήρθε σε σύγκρουση με τον Γκουλντ για «θεμελιώδη θέματα πολιτικής και διαχείρισης της εταιρείας», όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε αργότερα, και εγκατέλειψε την εταιρεία του, τον Ιανουάριο του 1984.
Ταχύτατα και αφού ίδρυσε μία νέα εταιρεία με την επωνυμία του (Tramiel Technology) εξαγόρασε το τμήμα υπολογιστών της Atari από την Warner Bros. Η Atari εκείνη την εποχή, βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, χτυπημένη από το «κραχ των video-games» του 1983. Για μία ακόμη φορά ο Τράμιελ αποδεικνύεται μάγος των προσωπικών υπολογιστών, μετατρέποντας την παραπαίουσα Atari στον πανίσχυρο κατασκευαστή του 16μπιτου ST, που ανταγωνιζόταν ευθέως τον Macintosh και την Amiga (της παλιάς του εταιρείας), το 1985. Μάλιστα, ο ST ονομάστηκε χαϊδευτικά Jackintosh.
Αν και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Τζακ Τράμιελ αποσύρθηκε από τη διαχείριση της Atari, αφήνοντάς τη στα χέρια του γιου του Σαμ, το 1995 αναγκάστηκε να επανέλθει στην ενεργό δράση, λόγω προβλημάτων υγείας του γιου του. Τελευταία πράξη του Τράμιελ, στη βιομηχανία των υπολογιστών και σε μία εποχή που τα PC συμβατά έχουν επικρατήσει καθολικά, χωρίς η Atari να καταφέρει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, είναι η πώληση της εταιρείας στην JTS το 1996.
Ο Τζακ Τράμιελ πέθανε τον Απρίλιο του 2012, σε ηλικία 83, από καρδιακή προσβολή.
Αφήστε μια απάντηση