20/ 11/ 1989 | SAM COUPÉ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Νοεμβρίου 1989, αρχίζει με μικρούς ρυθμούς η παραγωγή του SAM Coupé, ενός από τους τελευταίους 8μπιτους οικιακούς υπολογιστές και συμβατός με τον ZX Spectrum. Οι πρώτοι SAM θα αρχίσουν να παραδίδονται στα καταστήματα αργά το Δεκέμβριο, χάνοντας την αγορά των Χριστουγέννων.
Στις αρχές του 1988, μία μικρή εταιρεία από το Σουόνσι της Μεγ. Βρετανίας, η MGT (Miles Gordon Technology) επιχειρεί να αναβιώση την αίγλη του Spectrum λίγο πριν τον ερχομό των 90s. Η MGT ειδικευόταν σε περιφερειακά του Spectrum και ο SAM Coupe ήταν η πρώτη της προσπάθεια για έναν ολοκληρωμένο υπολογιστή. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν ένα Spectrum με αναβολικά που μάλλον απευθυνόταν σε νοσταλγούς, αφού απέναντι στην κυριαρχία των 16μπιτων Atari ST και Amiga δεν θα μπορούσε να έχει καμία τύχη.
Ο SAM Coupe βασιζόταν σε μία αναβαθμισμένη έκδοση B του 8μπιτου επεξεργαστή της Z80, χρονισμένου στα 6 MHz. Με μνήμη 256-512 ΚΒ, καινούριο κύκλωμα γραφικών για αναλύσεις έως και 512×192 pixels (80 στήλες) με παλέτα 128 χρωμάτων, καθώς και τσιπάκι στερεοφωνικού 8κάναλου ήχου, ο υπολογιστής ήταν απλώς συμβατός με τον ZX Spectrum (σ.σ. τις απλές εκδόσεις του, αλλά όχι με τον Spectrum 128 που είχε εντελώς διαφορετικό κύκλωμα ήχου). Ακόμη και γι’ αυτό όμως, απαιτούνταν το φόρτωμα της ROM του Spectrum, είτε από κασέτα, είτε από δισκέτα. Τυπικά, η απευθείας συμβατότητα με το Spectrum είχε να κάνει μόνο με το πρώτο, από τα τέσσερα συνολικά, mode γραφικών (256×192 pixels, 16 χρώματα). Επιπλέον, ο SAM Coupe μπορούσε να εφοδιαστεί με δύο floppy disk drives των 3,5 ιντσών, κατασκευής Citizen. Η δε επεκτασιμότητά του εντυπωσίαζε, καθώς περιλάμβανε θύρες RGB, light pen και MIDI. Το πιο αξιόλογο χαρακτηριστικό όμως του υπολογιστή ήταν η, ενσωματωμένη στη ROM, γλώσσα BASIC. Μία ταχύτατη έκδοση, ενισχυμένη με 56 συναρτήσεις και σίγουρα η πιο πλούσια σε εντολές διαχείρισης γραφικών και sprites.
Αν και ο ειδικός Τύπος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή, θα ήταν αδύνατο να επιτύχει μία τέτοια προσπάθεια εμπορικά. Όπως ήταν φυσικό, σε μία εποχή που τα 16μπιτα home computers έχουν περάσει ήδη στη φάση της ωριμότητας, ελάχιστοι κατασκευαστές software είχαν τη διάθεση να υποστηρίξουν ένα ξεπερασμένο 8μπιτο σύστημα μίας μικρής βρετανικής εταιρείας. Μοιραία, o SAM Coupe παρέμεινε σε όλη τη ζωή του ένας υπερενισχυμένος Spectrum, που μπορούσε όμως να αξιοποιήσει το ήδη υπάρχον(πλουσιότατο) software των αρχών της δεκαετίας του ’80. Επιπλέον, ο υπολογιστής έχασε το τρένο των χριστουγεννιάτικων πωλήσεων του 1989 και στους πρώτους μήνες εμφάνισε σοβαρά bugs. Μόνο την πρώτη χρονιά, σε περισσότερα από 8.000 συστήματα έπρεπε να αλλαχτεί η ROM, ενώ και τα FDDs παρουσίαζαν πρόβλημα κατά την διακοπή λειτουργίας του υπολογιστή, αν βρισκόταν δισκέτα μέσα. Σε αυτήν την περίπτωση ήταν πολύ πιθανή η καταστροφή των αποθηκευμένων δεδομένων.
Με αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μειώσεις στην τιμή του που έφτασε ακόμη και κάτω από τις 200 λίρες, ο SAM Coupe παρέμεινε τεχνητά στη ζωή, έως και το 1992. H τελευταία εταιρεία στης οποίας την ιδιοκτησία πέρασε ο SAM Coupé, το Νοέμβριο του 1992, η West Coast Computers, σταμάτησε την παραγωγή του και ανέλαβε να διαθέσει το στοκ που είχε δημιουργηθεί. Η εταιρεία θα κλείσει τον Αύγουστο του 1994, έχοντας παραδώσει και το τελευταίο μηχάνημα στα καταστήματα. Ο συνολικός αριθμός SAM Coupé που πουλήθηκαν σε αυτήν την περίοδο δεν ξεπέρασε τα 12.000 κομμάτια.
SAM COUPE |
|
Επεξεργαστής: 8bit Zilog Z80B στα 6 MHz Μνήμη RAM: 128 KB (επεκτάσιμη στα 512 ΚΒ) Γραφικά: Motorola MC1377P, 256×192 pixels (16 χρώματα), 512×192 pixels (4 χρώματα), παλέτα 128 χρωμάτων Πληκτρολόγιο: 72 πλήκτρα, ξεχωριστό αριθμητικό Ήχος: Philips SAA1099, 6 κανάλια FM σύνθεσης (6 οκτάβες), 2 θορύβου, στέρεο, MIDI Media: 1 ή 2x FDD 3,5» DD (780 KB), κατασκευής Citizen Θύρες: SCART, TV out, MIDI in/out, Σειριακή, Joystick, Light Pen, EuroConnector Λειτουργικό Σύστημα: SamDOS Βάρος: 2,26 κιλά |
Several parts of this are wrong. The Motorola MC1377P is not the graphics chip, it is just RGB to Composite video generator. The SAM Coupe graphics are generated by its custom ASIC chip.
West Coast Computers LTD stopped in 1994, but the company continued as a non-LTD company and the SAM was on sale by mail order until early 1999.
There is also no accurate sales figure. The «12,000» if often quoted with no basis in fact.
I bought my first SAM in 1993 and still continue developing for the machine to this day. Hardware, software, magazines -> http://www.samcoupe.com
A real respect comment!!!!
I am really thank you for your useful information!!!
I am glad, and it is truly an honor for me and for the site to have such right and knowledgeable readers!
Thank you once more!