13/ 09/ 1989 | POQET PC

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Σεπτεμβρίου 1989, παρουσιάζεται ένας από τους πρώτους υπολογιστές στην κατηγορία subnotebook και ο πρώτος αυτής της κατηγορίας πλήρως IBM-PC συμβατός, εφοδιασμένος με λειτουργικό σύστημα MS DOS. Ο σχεδιασμός του Poqet PC ενθουσίασε τον ειδικό Τύπο και χαρακτηρίστηκε ορόσημο στην ιστορία των φορητών υπολογιστών από το PC Magazine.

Ο υπολογιστής, κατασκευής της μικρής ομώνυμης εταιρείας ιδιοκτησίας του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Σταύρου Προδρόμου, κυκλοφόρησε παράλληλα με το επίσης επαναστατικό Atari Portfolio. Αν και κάπως βαρύτερος και εμφανώς μεγαλύτερος σε μέγεθος, ο Poqet PC ήταν ένας πολύ πιο πλήρης υπολογιστής κι όχι μία ενισχυμένη ηλεκτρονική ατζέντα όπως το subnotebook της Atari. Βέβαια, με τιμή αγοράς της τάξης των 2.000 δολαρίων, κόστιζε τα πενταπλάσια.

Poqet PC με εξωτερικό floppy disk drive

Κανονικά όμως ο Poqet PC συγκρίνεται με πολύ βαρύτερα IBM-PC συμβατά notebook της εποχής του. Τεχνολογικά βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, διαθέτοντας εξαιρετικά χαρακτηριστικά για την επέκταση της αυτονομίας. Για παράδειγμα ο, τεχνολογίας CMOS, χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστής διέκοπτε τη λειτουργία του μεταξύ των πατημάτων των πλήκτρων. Αυτού του είδους οι τεχνικές εξασφάλιζαν στο Poqet PC αυτονομία που μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τις 100 ώρες. Με λίγα λόγια, δύο μπαταρίες ΑΑ επαρκούσαν για την τυπική χρήση μίας εβδομάδας του υπολογιστή.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Poqet PC ήταν ένα 100% IBM-PC συμβατό. Εφοδιασμένος με λειτουργικό σύστημα MS DOS(εκδοση 3.3) και οθόνη ανάλυσης CGA, μπορούσε να τρέξει κανονικά όλες τις εφαρμογές των σύγχρονών του desktop PC. Για τη διευκόλυνση της χρήσης το σύστημα έμπαινε σε hibernate mode με το κλείσιμο της οθόνης, οπότε όταν ξανάνοιγε λειτουργούσε αμέσως χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία εκκίνησης (boot).

Μεταξύ των μικροβελτιώσεων του Poqet PC Plus, περιλαμβανόταν και ο οπίσθιος φωτισμός της (επίσης μονόχρωμης) LCD οθόνης

Το PoqetPC παρέμεινε τέσσερα χρόνια, χωρίς αλλαγές στη σύνθεσή του, στην αγορά, έως ότου η Fujitsu εξαγόρασε την Poqet Computers. Παρόλο που ο ιαπωνικός κολοσσός παρουσίασε μία νέα έκδοση το 1994, δεν συνέχισε να το υποστηρίζει, λόγω του ότι σε αυτήν  την αγορά είχαν ήδη επιβληθεί τα pocket PC με λειτουργικό σύστημα Windows CE. Το μοντέλο που πρόλαβε να μπει σε παραγωγή ήταν το Poqet PC Plus, με ισχυρότερο επεξεργαστή NEC V30 (Intel 8086/80186) στα 16 MHz, τετραπλάσια μνήμη, επιπλέον θύρα RS232 και barcode reader. Οι αλλαγές αυτές όμως έριχναν πάρα πολύ την αυτονομία, η οποία δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 12 ώρες. Έτσι, χάθηκε το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Poqet PC, τη στιγμή που και η σύνθεσή του -για τα μέτρα του 1994- ήταν ξεπερασμένη.

POQET PC

Επεξεργαστής: 16bit Intel 80C88 στα 7 MHz
Μνήμη RAM: 640 KB (επεκτάσιμη εξωτερικά στα 2 MB)
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels
Οθόνη: Μονόχρωμη DSTN-LCD, 6,3″
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 68 πλήκτρων
Media: Memory Card
Θύρες: 2x PCMCIA
OS/Εφαρμογές: MS-DOS 3.3, PoqetLink, PoqetTools
Αυτονομία: 50 ως 100 ώρες (με 2 μπαταρίες ΑΑ)
Διαστάσεις: 22,3×10,9×2,5 εκατοστά
Βάρος: 540 γραμμάρια

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>