12/ 09/ 1978 | SCRIB PORTABLE COMPUTER

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Σεπτεμβρίου 1978, ο Scrib, ένας άγνωστος σήμερα υπολογιστής ελβετικής προέλευσης, ο οποίος όμως υπήρξε ο πρώτος εμπορικός φορητός personal computer, κερδίζει βραβείο σχεδιασμού στη WESCON (Weαstern Electronic Show and Convention) ’78.

Scrib PORTABLE COMPUTER

Η 7 ιντσών οθόνη του Scrib βρισκόταν στο εσωτερικό του και ο χρήστης έβλεπε το περιεχόμενο μέσω κατόπτρου, αρθρωμένου στο πίσω μέρος του υπολογιστή.

To 1977, η Bobst, μία εταιρεία χάρτου και γραφικής ύλης της Ελβετίας, ζήτησε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου της Λωζάνης, Ζαν-Ντανιέλ Νικούντ, έναν φορητό υπολογιστή ειδικά για δημοσιογράφους, από όπου θα μπορούσαν να στείλουν τα άρθρα τους σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω τηλεφώνου. Ο Νικούντ ήταν ο πατέρας του «ελβετικού υπολογιστή», έχοντας κατασκευάσει ήδη από το 1974 τον Smaky. Τον πρώτο μικροϋπολογιστή στη χώρα. Επανασχεδίασε τον Smaky 4, τοποθετώντας μία οθόνη 7 ιντσών κάτω από το πληκτρολόγιο, ώστε να μειωθεί το μέγεθος. Ο χρήστης έβλεπε το περιεχόμενο της οθόνης μέσα από ανακλινόμενο κάτοπτρο στο πάνω μέρος του υπολογιστή. Τοποθετήθηκε μπαταρία και δύο συσκευές μικροκασέτας, δεξιά από το πληκτρολόγιο.

Το σύστημα που πηρε το όνομα Scrib, ανήκει κι αυτό στην οικογένεια υπολογιστών Smaky και συγκεκριμένα πρόκειται για τον Smaky 5. Ήταν μονοκόμματο, ζύγιζε 12 κιλά και χωρούσε σε μία μικρή βαλίτσα. Ο Νικούντ παρουσίασε τον τρόπο χρήσης και τη μετάδοση των ηλεκτρονικών κειμένων μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε διάφορα συνέδρια. Αποτέλεσμα ήταν ο Scrib να μπει τελικά σε παραγωγή και να καταφέρει να πουλήσει 1.000 κομμάτια στην τοπική αγορά. Θεωρείται ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, εμπορικός φορητός προσωπικός υπολογιστής. Θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή, ο 25 κιλών IBM 5110 θεωρούνταν «φορητός».

Με τον Scrib μπήκαν τα θεμέλια για το εμπορικό μέλλον και την εξέλιξη της οικογένειας Smaky. Ο υπολογιστής του καθηγητή Νικούντ θα γίνει βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών επεξεργασίας κειμένου και desktop publishing (DTP).

SCRIB (SMAKY 5)

Επεξεργαστής: 8bit Intel 8080
Μνήμη RAM: 8 KB
Γραφικά: 256×160 pixels, μονόχρωμα
Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 7»
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 68 πλήκτρων
Media: 2x Μικροκασέτες
Διαστάσεις: 44x36x22,5 εκατοστά
Βάρος: ~12 κιλά
Scrib PORTABLE COMPUTER
Scrib PORTABLE COMPUTER
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>