03/ 09/ 2001 | HP-COMPAQ

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Σεπτεμβρίου 2001, ανακοινώνεται η συμφωνία της συγχώνευσης-«μαμούθ», αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των κολοσσών HPCompaq. Από τη συγχώνευση που θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2002 προκύπτει ένα εταιρικό σχήμα που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς υπολογιστών desktop, laptop και servers.

HP-COMPAQ

Παρόλο που η εταιρεία μετά τη συγχώνευση διατήρησε το όνομα Hewlett-Packard, ορισμένα προϊόντα φέρουν το λογότυπο της Compaq, όπως τα laptop Presario

Η ένωση των δύο γιγάντων χτύπησε ταυτόχρονα δύο αγορές: τόσο τα επαγγελματικά συστήματα της ΙΒΜ και Sun Microsystems, όσο όμως και την μαζική αγορά, τα καταστήματα αν προτιμάτε, όπου κυριαρχούσαν οι Dellκαι Gateway εκείνη την εποχή. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, το 64% άνηκε στους πρώην μετόχους της ΗΡ. Πέρα όμως από την πλειοψηφία, η HP διατήρησε και το -σημαντικά πιο αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο- λογότυπο για τη νέα εταιρεία. Ωστόσο, το λογότυπο της Compaq συνέχισε να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα μοντέλα υπολογιστών (Presario). Το μέγεθος αυτής της συμφωνίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι λίγα χρόνια πριν η Compaq είχε από την πλευρά της εξαγοράσει δύο πολύ σημαντικές εταιρείες, τις DEC (Digital Equipment Corp) και Tandem Computers.

Από τη συγχώνευση προκύπτει ένα νέο σχήμα που εκτείνεται σε 160 χώρες, με 145.000 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 87,4 δισ., εκ των οποίων τα 3,9 δισ. καθαρά κέρδη. Η HP-Compaq διαμορφώθηκε σε τέσσερα μεγάλα τμήματα:

  • Τμήμα εικόνας και εκτύπωσης, αξίας 20 δισ. δολαρίων.
  • Τμήμα υπολογιστών, αξίας 29 δισ. δολαρίων.
  • Τμήμα ΙΤ υποδομών, αξίας 23 δισ. δολαρίων.
  • Τμήμα υπηρεσιών, αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω συγχώνευση, αποτέλεσε το πρώτο βήμα μίας σειράς εξαγορών και πολύ επιθετικών οικονομικών επιλογών της ΗΡ, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Έκτοτε η HP έχει πάρει στην κατοχή της τις 3Com, Palm, EDS, VoodooPC, 3PAR και πολλές ακόμη εταιρείες τόσο από τον κατασκευαστικό, όσο όμως και από τον κλάδο των υπηρεσιών. Με κύκλο εργασιών 118,4 δισ., το 2009 η εταιρεία καταφέρνει να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας Fortune 500.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>