29/ 07/ 1993 | IBM PS/2E Energy Star
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλίου 1993, η IBM ανακοινώνει ένα νέο μοντέλο στη σειρά PC συμβατών IBM PS/2E, τον πρώτο υπολογιστή παγκοσμίως που καλύπτει την ενεργειακή προδιαγραφή «Energy Star«. Δανεισμένος τεχνολογίες από τα Thinkpad laptop της IBM, ο PS/2E ή Energy, είναι ένας από τους πρώτους φιλικούς για το περιβάλλον προσωπικούς υπολογιστές.
Έχει προηγηθεί τον Ιούνιο του 1993, η ανακοίνωση της ΙΒΜότι θα είναι η πρώτη που θα διαθέσει στην αγορά μοντέλο υπολογιστή το οποίο θα καλύπτει την ενεργειακή προδιαγραφή “Energy Star“. Τον Ιούλιο η εταιρεία παρουσιάζει τα τελικά χαρακτηριστικά και τον τιμοκατάλογο του μοντέλου IBM 9533 ή απλά PS/2E, το οποίο έγινε διαθέσιμο τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.
Ο IBM PS/2E ήταν ένας πολύ περιορισμένων διαστάσεων desktop υπολογιστής, κατασκευασμένος από ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ αξιοποιήθηκαν τμήματα και τεχνολογίες από τους φορητούς υπολογιστές Thinkpad της IBM. Πέρα από το ότι τα τμήματα του υπολογιστή ήταν ανακυκλώσιμα, όλες οι επιλογές έγιναν με στόχο την μείωση της κατανάλωσης: από τον χαμηλής ισχύος επεξεργαστή 486/SLC, μέχρι τα δύο διαθέσιμα μόνιτορ που κάλυπταν επίσης την προδιαγραφή Energy Star. Η μέγιστη κατανάλωση σε πλήρη λειτουργία, μαζί με την οθόνη LCD, δεν ξεπερνούσε τα 60 Watt, ενώ μόνη της η κύρια μονάδα απαιτούσε μόλις 23 Watt ηλεκτρικής ισχύος.
Η βασική σύνθεση περιλάμβανε την έγχρωμη οθόνη LCD-TFT, IBM 9507, διαγωνίου 10,4», ενώ υπήρχε επιλογή και για touch screen (με ειδική έκδοση του λειτουργικού OS/2). Ωστόσο, η IBM διέθετε εναλλακτικά ένα συμβατικό CRT μόνιτορ 14», το οποίο επίσης κάλυπτε την προδιαγραφή «Energy Star».
Γενικότερα η σχεδιαστική φιλοσοφία του PS/2E παρέπεμπε σε φορητό υπολογιστή. Η ελαφριά και πολύ περιορισμένων διαστάσεων κύρια μονάδα έφερε τη χαρακτηριστική πράσινη λωρίδα, για να υποδηλώνει τον «πράσινο» χαρακτήρα. Λόγω πολύ περιορισμένων διαστάσεων, η επεκτασιμότητα ήταν μηδενική και παρέχονταν μόνο 4 θύρες για PC Card. Το στάνταρ πληκτρολόγιο δεν διέθετε numpad, το οποίο παρεχόταν ως έξτρα και ήταν αποσπώμενο. Το IBM PS2/E δεν συνοδευόταν από ποντίκι, αλλά από -επίσης προερχόμενο από τους Thinkpad- trackpoint ενσωματωμένο στο πληκτρολόγιο.
Περισσότερα στοιχεία για τον IBM PS/2E
Αφήστε μια απάντηση