25/ 06/ 1974 | CAL-TECH
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιουνίου 1974, χορηγείται η ευρεσιτεχνία της μίνι ηλεκτρονικής αριθμομηχανής στην Texas Instruments. Αφορά το πρωτότυπο ψηφιακό pocket calculator που κατασκεύασε η ΤΙ, με το πρότζεκτ «Cal-Tech«, το 1967.
To Cal-Tech υπήρξε σημαντικός κρίκος στο σημαντικότατο ερευνητικό έργο της Texas Instruments πάνω στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Έχοντας ήδη κατασκευάσει το 1958 το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο και πατεντάρισε το 1964, η TI ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’60 το σχεδιασμό της πρώτης ηλεκτρονικής αριθμομηχανής τσέπης. Η θεαματική συρρίκνωση του μεγέθους είναι πλέον εφικτή, ακριβώς χάρη στην ύπαρξη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μέσα στην ίδια δεκαετία η ΤΙ κατασκευάζει τα πρώτα ολοκληρωμένα MOS/LSI (Metal-oxide Semiconductor/Large Scale Integration), δηλαδή τσιπάκια με χιλιάδες τρανζίστορ στο εσωτερικό τους. Χάρη στην τεχνολογία κατασκευής MOS το κόστος του κάθε ολοκληρωμένου πέφτει κάτω από τα 3 δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας.
Το πρωτότυπο «κομπιουτεράκι» που κατασκευάζεται στα πλαίσια του πρότζεκτ Cal-Tech, έχει διαστάσεις 10,5×15,3×4,4 εκατοστά και ζυγίζει 1,2 κιλά. Η συσκευή λειτουργεί με χρήση μπαταρίας, διαθέτει 18 πλήκτρα και εκτελεί τις τέσσερις βασικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιαμό και διαίρεση) με ακρίβεια 12ου δεκαδικού ψηφίου. Το πρωτότυπο της ΤΙ δεν διαθέτει οθόνη και αντί αυτής ενσωματώνει θερμικό εκτυπωτή μίας γραμμής και χρησιμοποιεί χάρτινη κορδέλα. Η ΤΙ καταθέτει τα χαρτιά για την πατέντα του Cal-Tech, το 1967, και η έγκριση έρχεται επτά χρόνια αργότερα, την 25η Ιουνίου 1974, με την ευρεσιτεχνία υπ’ αριθμόν 3.819.921.
Η περαιτέρω συρρίκνωση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής τους, οδηγεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην κατασκευή του πρώτου computer-on-a-chip, ενώ το κόστος κατασκευής τους γίνεται μηδαμινό. Από το Cal-Tech θα προκύψουν τα πρώτα εμπορικά pocket calculators της δεκαετίας του ’70, μεταξύ των οποίων το Canon Pocketronic και το ΤΙ-2500 Datamath.
Αφήστε μια απάντηση