26/ 05/ 2005 | INTEL PENTIUM D

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Μαΐου 2005, η Intel καταφέρνει να κερδίσει μία ακόμη μάχη, ξεκινώντας τη διάθεση στην αγορά του πρώτου επεξεργαστή διπλού πυρήνα για desktop PC, μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα από την αιώνια αντίπαλο AMD. Πρόκειται για τον Pentium D, που αρχικά εμφανίζεται με την μορφή του αρχιτεκτονικής 95nm Smithfield και Smithfield XE (Extreme Edition), για να συμπληρωθεί ένα χρόνο αργότερα με τους Presler και Presler XE στα 65nm.

Κάθε chip αποτελείται από δύο die, το καθένα με έναν πυρήνα, κάτι που όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενεργοβόρο και με περιορισμένο θερμικό όριο, το οποίο αγγίζει ο Presler XE χρονισμένος στα 3,8 GHz. Η επόμενη αρχιτεκτονική διπλού πυρήνα της Intel (ένα die των δύο πυρήνων, ανά chip), που θα έρθει με τους Core 2, τον Ιούλιο του 2007, θα αποδειχτεί πολύ πιο αποδοτική και στους δύο αυτούς τομείς. Η ύπαρξη δύο πυρήνων που επιτρέπει την ταχύτερη πολυεπεξεργασία σε μία πληθώρα απαιτητικών διεργασιών, όπως η ψηφιοποίηση βίντεο, το rendering και η κωδικοποίηση multimedia, προϋποθέτει αντίστοιχες εφαρμογές, τις λεγόμενες multi-threaded, που εκμεταλλεύονται την ύπαρξή τους. Οι single-threaded εφαρμογές δεν αποδίδουν στη νέα αρχιτεκτονική, ενώ συχνά αποδίδουν χειρότερα στον Pentium D σε σχέση με παλαιότερους επεξεργαστές μονού πυρήνα (αντίστοιχου χρονισμού). Σε αυτά τα νέα δεδομένα πιο γρήγορα ανταποκρίνεται ο κόσμος του παιχνιδιού, όπου και αρχίζει ένας νέος κύκλος ανταγωνισμού που εκτοξεύει την βιομηχανία του gaming, και πολύ πιο αργά οι επαγγελματικές εφαρμογές, οι περισσότερες εκ των οποίων παραμένουν single-threaded έως και τα τέλη του 2008.

Παρά τα θερμικά τους προβλήματα, κάποια μοντέλα Pentium D αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον υπερχρονισμό, και ειδικά το μοντέλο Pentium D 805 των 2,66GHz που μπορεί να ξεπεράσει τα 3GHz, ή και να αγγίξει τα 4GHz (με υδρόψυξη), το οποίο και γίνεται ιδιαίτερα αγαπητό στους gamers, όντας μία φθηνή λύση για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αντίστοιχος διπλού πυρήνα επεξεργαστής της AMD, Athlon X2, κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

INTEL PENTIUM D

Μνήμη L2-Cache: 2 x 1MB (2MB)
Σετ εντολών: MMX, SSE/2/3, x86-64
Τύπος υποδοχής: LGA 775
Διάυλος (FSB): 533 MHz – 1,066 GHz
Τάση πυρήνα (VCore): 1,2-1,4V
Τεχνολογία κατασκευής: 95 nm, 65 nm
Χρονισμός: 2,66 ως 3,73 GHz
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>