18/ 11/ 1993 | ATARI JAGUAR

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Νοεμβρίου 1993, αρχίζει από τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο η διάθεση της παιχνιδοκονσόλας Atari Jaguar, την οποία η Atari λανσάρει -χωρίς να λέει ακριβώς την αλήθεια- ως την πρώτη 64μπιτη παιχνιδομηχανή. Το Jaguar έχει τότε απέναντί του τα SNESMegaDrive και 3DO, αλλά πρακτικά θα κληθεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες κονσόλες 5ης γενιάς και πιο συγκεκριμένα τα PlayStation και Saturnπου θα κυκλοφορήσουν λίγο αργότερα.

To Αtari Jaguar υπήρξε μία πρωτοποριακή σύνθεση 16μπιτης, 32μπιτης και 64μπιτης τεχνολογίας RISC και CISC, κάτι όμως που αποδείχτηκε ζημιογόνο για την υποστήριξή του από game developers.

Μετά την εμπορική αποτυχία του επίσης πρωτοποριακού Lynx, της πρώτης δηλαδή έγχρωμης φορητής παιχνιδομηχανής που κυκλοφόρησε το 1989, η Atari συνεχίζει τον ίδιο λανθασμένο δρόμο με το Jaguar. H (σχεδόν) 64μπιτη κονσόλα της Atari θα πέσει θύμα της ιδιομορφίας της σε ό,τι αφορά την πρωτοποριακή σύνθεσή της, η οποία περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μοντέρνας RISC 64/32μπιτης αρχιτεκτονικής με δοκιμασμένη 16μπιτη CISC. Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που η εταιρεία χρησιμοποίησε τα 64bit ως βασικό στοιχείο του μάρκετινγκ, η αλήθεια είναι ότι μόνο ένας πυρήνας στους τρεις συνολικά επεξεργαστές του ήταν πραγματικά 64μπιτος. Η βασική hardware σύνθεση της συσκευής, περιλάμβανε τρία τσιπάκια, δύο εκ των οποίων custom κατασκευές της ΙΒΜ ειδικά για το Jaguar.  Πρόκειται για τα RISC αρχιτεκτονικής «Tom» και «Jerry» (σ.σ. από το περίφημο καρτούν της γάτας με το ποντίκι). Το μεν «Tom» επιφορτίζεται με τα γραφικά και το δε «Jerry» με τον ήχο, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν ως συνεπεξεργαστές δίπλα στο γενικής χρήσης (σε ρόλο ελεγκτή) επεξεργαστή Motorola 68000.

Το gamepad του Atari Jaguar ήταν από τα πιο ογκώδη και σίγουρα το πιο σύνθετο που έχει συνοδεύσει παιχνιδοκονσόλα.

Ειδικότερα το chip «Tom» περιλάμβανε τρεις πυρήνες: την 32μπιτη GPU, μία 64μπιτη μονάδα επεξεργασίας αντικειμένων (Object Processing) και επίσης 64μπιτο κύκλωμα Blitter(επιτάχυνσης γραφικών). Το «Jerry» από την πλευρά του μοιραζόταν τον ίδιο 32μπιτο πυρήνα της GPU του «Tom», αλλά σε ρόλο επεξεργαστή ψηφιακού σήματος (DSP – Digital Signal Processor). Η απόδοση των δύο αυτών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων άγγιζε τα 29 MIPS. Στην πράξη όμως, οι επιδόσεις τους στα παιχνίδια ήταν υποδεέστερες των 32μπιτων κονσολών Sega Saturn και Sony Playstation που κυκλοφόρησαν ένα χρόνο αργότερα.

Η παραπάνω σύνθεση δεν αποτέλεσε την καλύτερη πλατφόρμα για την ανάπτυξη παιχνιδιών από τους προγραμματιστές. Επιπρόσθετα είχε να αντιμετωπίσει κι ένα σοβαρό bug στον ελεγκτή της μνήμης. Ούτε όμως το μάρκετινγκ της εταιρείας βοήθησε την κατάσταση, καθώς η πρόωρη κυκλοφορία του Jaguar (μόλις σε δύο πόλεις αρχικά και στη συνέχεια στις υπόλοιπες ΗΠΑ), έγινε χωρίς να εξασφαλιστεί μία αξιοπρεπής βάση συνοδευτικών τίτλων. Η κατάσταση οδηγήθηκε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η χαμηλή απήχηση λόγω του μικρής λίστας τίτλων απέτρεπε τις εταιρείες παιχνιδιών να ασχοληθούν με το Jaguar, άρα ουδέποτε η λίστα αυτή μεγάλωσε.


Το Jaguar κατάφερε στη σύντομη ζωή του να πετύχει λίγες παραπάνω από 200.000 πωλήσεις. Υπήρξε η τελευταία παιχνιδομηχανή με το σήμα της Atari (έως το ρετρό Flashback του 2004), καθώς η εταιρεία, έχοντας κάνει αλλεπάλληλα λάθη, μεταξύ των οποίων η διακοπή εξέλιξης της σειράς ST το 1993 για χάρη του Jaguar, οδηγείται στη συγχώνευση με την εταιρεία κατασκευής αποθηκευτικών μέσων JTS (JT Storage) το 1996 και την εγκατάλειψη αυτής της αγοράς. Παρόλο που το Jaguar θεωρείται αποτυχία, ωστόσο κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές πωλήσεις με κάποια από τα παιχνίδια του, όπως τα Alien VS PredatorDoomTempest 2000 και Wolfenstein 3D. Επίσης γύρω από αυτό συγκροτήθηκε μία βάση φανατικών φίλων που ανέπτυξαν τα επόμενα χρόνια αρκετά homebrewπαιχνίδια.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Atari Jaguar

  • Επεξεργαστής (1): 16bit Motorola 68000 @ 13,295MHz (γενικής χρήσης)
  • Επεξεργαστής (2): 64/32bit RISC «Tom» Chip @ 26,59MHz (GPU+OP+Blitter)
  • Επεξεργαστής (3): 32bit RISC «Jerry» Chip @ 26,59MHz (DSP)
  • Γραφικά: 720×576 pixels (max), παλέτα 16,7 εκατ. χρωμάτων (24bit «True Color»)
  • Ήχος: 16bit stereo, 2x DAC, Wave/AM/FM synthesis
  • Mνήμη: 2 MΒ DRAM
  • Media: ROM cartridge (έως 6 ΜΒ)
  • Διαστάσεις: 23,8 x 25 x 6,3 εκατοστά
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>