18/ 10/ 1954 | REGENCY TR-1 TRANSISTOR RADIO

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Οκτωβρίου 1954, ανακοινώνεται το πρώτο ραδιόφωνο τσέπης της ιστορίας που κατασκευάζεται με χρήση τρανζίστορ. Το Regency TR-1, μία συσκευή τσέπης που ζύγιζε μόλις 340 γραμμάρια, υπήρξε προϊόν συνεργασίας της Texas Instruments με την I.D.E.A.(Industrial Development Engineering Associates).

Το ραδιόφωνο Regency TR-1 συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Είναι το πρώτο ραδιόφωνο τσέπης. Το πρώτο ραδιόφωνο που αξιοποίησε την τεχνολογία των τρανζίστορ. Και τέλος, η πρώτη συσκευή μαζικής παραγωγής με τρανζίστορ. Το Regency TR-1 υπήρξε δηλαδή το πρώτο από τις εκατοντάδες λιλιπούτιες ραδιοφωνικές συσκευές που για δεκαετίες αποκαλούσαμε στην Ελλάδα «τρανζιστοράκια«.

Regency TR-1

Το TR-1 προσφερόταν σε περισσότερους από δέκα χρωματισμούς. Κάποια χρώματα ήταν περλέ και κόστιζαν 5 δολάρια επιπλέον.

Η πρώτη επίδειξη χρήσης τρανζίστορ σε κύκλωμα λήψης ραδιοφωνικού σήματος έγινε to 1948, μόλις ένα χρόνο μετά την εφεύρεση του τρανζίστορ, από την Bell Labs. H Texas Instruments από την άλλη παρουσίασε ένα λειτουργικό κύκλωμα ραδιοφώνου με τρανζίστορ το 1954, μόνο που καμία από τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η RCA και η Philco, ενδιαφέρθηκαν να το μετατρέψουν σε εμπορικό προϊόν. Αντιθέτως, η μικρή και σχετικά άγνωστη I.D.E.A. θεώρησε ότι ένα ραδιόφωνο τσέπης βασισμένο στη νέα τεχνολογία των τρανζίστορ θα μπορούσε να πουλήσει εκατομμύρια. Έτσι ξεκίνησε ταχύτατα και με τη συνεργασία αρκετών τρίτων εταιρειών που ανέλαβαν συγκεκριμένα υποσυστήματα του ραδιοφώνου (πλαστικό πλαίσιο, μεγαφωνάκι, πυκνωτές κ.α.) την παραγωγή του TR-1, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ωστόσο, την εποχή εκείνη τα υψηλής ποιότητας τρανζίστορ είναι δαπανηρά και αν η I.D.E.A. κατασκεύαζε το αρχικό κύκλωμα της ΤΙ, το τελικό κόστος θα ήταν απαγορευτικό. Αναγκαστικά προχώρησε σε περικοπές τόσο του αριθμού των τρανζίστορ, όσο και της ποιότητας των κυκλωμάτων. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα p-n-p τρανζίστορ και μία δίοδος. Μόνο το κόστος αυτών των ηλεκτρονικών ξεπερνούσε τα 10 δολάρια. Το τελικό προϊόν τιμολογούνταν προς 49 δολάρια (περίπου 400 δολάρια σε σημερινή αξία), ή 54 δολάρια αν επιλεγόταν χρωματισμός με πέρλα, και αποτελούσε αμφιλεγόμενη κατασκευή, η οποία μάλιστα απέφερε ελάχιστο κέρδος. Τόσο η ποιότητα όσο και η ένταση του ήχου ήταν χαμηλές. Από την άλλη, το TR-1 υπήρξε μία μοντέρνα -για την εποχή του- συσκευή, που απέσπασε μάλιστα βραβεία σχεδιασμού. Το ΑΜ αυτό ραδιοφωνάκι είχε διαστάσεις 7,5×12,5×3,1 εκατοστά και ζύγιζε 340 γραμμάρια. Με μία μπαταρία των 22,5 Volt η αυτονομία του κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 ωρών.

Διαφήμιση της εποχής. Το TR-1 είχε χαμηλή ένταση ήχου και με 7,5 δολάρια επιπλέον, ο αγοραστής μπορούσε να το προμηθευτεί μαζί με σετ ακουστικών.

Στην εμπορική του πορεία, μπορεί να μην επαλήθευσε τις προθέσεις των στελεχών της I.D.E.A., κατάφερε παρόλα αυτά να πουλήσει περισσότερα από 150.000 κομμάτια. Επιπλέον, το Regency TR-1 απέφερε και στον μηχανικό της I.D.E.A. Ριτσαρντ Κόουκ, την ευρεσιτεχνία για το ραδιόφωνο με τρανζίστορ.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>