18/ 09/ 1990 | NEXTCUBE & NEXTSTATION

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Σεπτεμβρίου 1990, η NeXT λανσάρει δύο workstations, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τον NeXT Computer.Πρόκειται για τα μοντέλα NeXTcube και NeXTstation, τα οποία υπερκαλύπτουν το πρότυπο , βάσει του οποίου κατασκευάζονται όλα τα workstations της εταιρείας, χάρη στο συνδυασμό του 32μπιτου επεξεργαστή Motorola 68040 με μαθηματικό συνεπεξεργαστή. Οι επιδόσεις τους αγγίζουν τα 15MIPS (εκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο) και 2 MFLOPS (εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

NeXTstation: Φθηνότερο, λεπτότερο και κομψότερο από το NeXTcube. Απέκτησε και έγχρωμη έκδοση, αλλά η επεκτασιμότητά του είχε μεγάλους περιορισμούς λόγω σχήματος

Τα NeXTcube και NeXTstation είναι συμπληρωματικά μοντέλα, με το πρώτο να είναι πληρέστερο από πλευράς εξοπλισμού, με μεγαλύτερο σκληρό δίσκο και μνήμη. Πιο συγκεκριμένα το NeXTcube, ή αλλιώς Cube II, διαδέχεται τον αρχικό NeXT Computer που είχε ονομαστεί και «Κύβος«, λόγω του σχήματός του. Με τιμή 11.500 δολάρια, ανταγωνιζόταν τιμολογιακά τον Mac IIfx, σε σχέση με τον οποίο ήταν αρκετά ισχυρότερος και πολύ καλύτερα εξοπλισμένος. Αντίστοιχα, ο λεπτότερος και με πιο βασικό εξοπλισμό NeXTstation των 4.500 δολαρίων απευθυνόταν σε ευρύτερο κοινό, όντας και πάλι ανταγωνιστικός (ως προς την τιμή μόνο) με τον σαφώς υποδεέστερο Mac IIsi.

Και τα δύο workstations συνοδεύονταν από πληθώρα περιφερειακών της εταιρείας, αλλά και αναβαθμίσεων. Η γκάμα του NeXTcube απέκτησε λίγο αργότερο και ένα δεύτερο ισχυρότερο μοντέλο το NeXTcube Turbo, με τον 68040 χρονισμένο στα 33 MHz (αντί για 25 MHz του βασικού μοντέλου). Για ακόμη ισχυρότερες επιδόσεις, διατέθηκε στην αγορά και η κάρτα Nitro (για υπερχρονισμό του επεξεργαστή τα 40 MHz). Ωστόσο οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τις λίγες δεκάδες. Ο NeXTstation από την άλλη, ο οποίος λόγω λεπτού σχεδιασμού, δεν είχε δυνατότητες επεκτασιμότητας, διατέθηκε σε μία ακόμη έγχρωμη έκδοση με 2 ΜΒ VRAM και παλέτα 4.096 χρωμάτων. Το μοντέλο αυτό ονομάστηκε NeXTstation Color. Δίπλα σε αυτό βρέθηκε και η έκδοση Turbo με επεξεργαστή 68040 στα 33 MHz.

NeXTcube: Ένας τέλειος κύβος διαστάσεων 30x30x30 εκατοστών

Στην πράξη, και τα δύο μοντέλα δεν τα κατάφεραν εμπορικά, με το NeXTcube κυρίως να συμπιέζεται από την τσουχτερή τιμή του. Η παραγωγή τους ολοκληρώθηκε το 1993, αλλά παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ σημαντικοί υπολογιστές στην ιστορία της πληροφορικής. Το κυριότερο όπλο τους ήταν το πρωτοποριακό λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στη φιλοσοφία του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, NeXTSTEP, που θα γίνει και η βάση για την ανάπτυξη του Mac OS X. Επίσης, ο NeXTcube ήταν ο υπολογιστής στον οποίο αναπτύχθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός, υπήρξε ο πρώτος Web server, αλλά και η πλατφόρμα ανάπτυξης του πρώτου Web browser.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, πάνω από 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, κάποια από τα νεότερα μοντέλα NeXTcube παραμένουν σε λειτουργία ως servers.


NEXTCUBE

Επεξεργαστής: Motorola 68040 στα 25 MHz
Επιδόσεις: 15 MIPS, 2 MFLOPS
Μνήμη RAM: 16 MΒ (επεκτάσιμη στα 64 ΜΒ)
Γραφικά: 1.120×832 pixels, 2bit χρώμα (greyscale), 256 ΚΒ VRAM
Οθόνη: 17» greyscale
Σκληρός Δίσκος: 340 MΒ (έξτρα 1,4 ή 2,8GB SCSI)
Θύρες: 2x σειριακές, παράλληλη, 4x NeXTbus, 10Base-T Ethernet, SCSI-2
Διαστάσεις: 30x30x30 εκατοστά
Λειτουργικό Σύστημα: NeXTSTEP 2.2

NEXTSTATION

Επεξεργαστής: Motorola 68040 στα 25 MHz
Επιδόσεις: 15 MIPS, 2 MFLOPS
Μνήμη RAM: 8 MΒ (επεκτάσιμη στα 32 ΜΒ)
Γραφικά: 1.120×832 pixels, 2bit χρώμα (greyscale), 256 ΚΒ VRAM
Οθόνη: 17» greyscale (έγχρωμη, στην έκδοση με 2 MB VRAM)
Σκληρός Δίσκος: 105 MΒ
Θύρες: 2x σειριακές, παράλληλη, 10Base-T Ethernet, SCSI-2
Διαστάσεις: 40x35x7,5 εκατοστά
Λειτουργικό Σύστημα: NeXTSTEP 2.0

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>