13/ 08/ 1991 | SUPER NINTENDO ENTERTAINMENT SYSTEM (SNES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Αυγούστου 1991, ο διάδοχος της παιχνιδοκονσόλας NES, περνάει τα σύνορα της Ιαπωνίας. Το γνωστό ως Νintendo Super Famicom στην ιαπωνική αγορά, ξεκινά την παγκόσμια του καριέρα με το πολύ πιο γνωστό σε εμάς όνομα, Super NES ή απλώς SNES. To Super NES έρχεται να συνεχίσει την τεράστια εμπορική επιτυχία του NES, το οποίο διανύει ήδη τον 8ο χρόνο της ζωής του.
Παρά τον πολύ δύσκολο ανταγωνισμό, το Super NES καταφέρνει και αυτό να κυριαρχήσει στην 16μπιτη (πλέον) αγορά παιχνιδομηχανών, παρά την καθυστερημένη είσοδό του και απέναντι σε ένα πανίσχυρο Sega Genesis/Mega Drive (1988) και παρόλο που δεν διαθέτει συμβατότητα με το NES. Έως το 1999 που θα παραμείνει στην παγκόσμια αγορά (σ.σ. στην Ιαπωνία θα συνεχίσει να παράγεται έως και το 2003), οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 49 εκατομμύρια κομμάτια.
Το Super NES που σχεδιάστηκε από τον Μασαγιούκι Ουεμούρα, τον ίδιο δηλαδή σχεδιαστή του NES, ήδη έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά την καριέρα του, το Νοέμβριο του 1990, με ένα άνοιγμα που άγγιξε τις 300.000 πωλήσεις μέσα σε λίγες ώρες. Είναι ενδεικτικό, ότι το SNES κατάφερε να σταθεί ακόμη και απέναντι στον πανίσχυρο 64μπιτο ανταγωνισμό λίγα χρόνια αργότερα και στα εντυπωσιακά 3D γραφικά του.
Ο 16μπιτος επεξεργαστής του Super NES είναι ειδικά σχεδιασμένος από την Ricoh για την εν λόγω παιχνιδοκονσόλα. Στον δε τομέα των γραφικών, πέρα από την παλέτα των 32.768 χρωμάτων(15bit), η κονσόλα της Nintendo συνεχίζει να βασίζεται σε δισδιάστατα μοντέλα, με δυνατότητα προβολής έως 128 sprites μεγέθους 64×64 pixels. Παραδοσιακά, η Nintendo επιμένει στη χρήση cartridges (ακόμη και στο Nintendo 64 που θα διαδεχτεί το SNES) για τα παιχνίδια. Και στην περίπτωση του SNES, το φορτίο των πωλήσεων τραβάει κατεξοχήν το πιο γνωστό franchise της Nintendo, η σειρά παιχνιδιών με ήρωα τον Mario. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τίτλος μόνο, το Super Mario World είναι υπεύθυνο για πάνω από 20 εκατομύρια πωλήσεις. Τέλος, ανάλογη είναι η υποστήριξη και σε περιφερειακές συσκευές, από ειδικά χειριστήρια έως συσκευές για backup, κι από τσιπάκια add-on έως ειδικό cartridge που επέτρεπε στο SNES να παίξει παιχνίδια του φορητού Nintendo Gameboy.
Αφήστε μια απάντηση