05/ 08/ 1982 | COLECOVISION

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 Αυγούστου 1982, μπαίνει σε κυκλοφορία ο δεύτερος σημαντικότερος ανταγωνιστής της κονσόλας της Atari στη δεκαετία του 80. Η επίσης δεύτερης γενιάς παιχνιδομηχανή ColecoVision.  Έχει προηγηθεί το Intellivision ήδη από το 1979. Η απόσταση των σχεδόν πέντε ετών που χωρίζει την παιχνιδοκονσόλα της Coleco από την κυκλοφορία του Atari VCS, σημαίνει προφανώς και αντίστοιχη τεχνολογική υπεροχή.

Ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της δεύτερης γενιάς παιχνιδομηχανών, το ColecoVision αποτέλεσε το πρώτο ικανό σύστημα να μεταφέρει αξιοπρεπώς την εμπειρία των Arcades στο σαλόνι του σπιτιού. Πιο σύγχρονο από τους κύριους ανταγωνιστές του και με σύνθεση που παραπέμπει στο πρότυπο MSX, που θα εμφανιστεί την επόμενη χρονιά, το σύστημα της Coleco βρισκόταν ένα σκαλί πάνω από τον ανταγωνισμό. Η κονσόλα μπορούσε να διαχειριστεί -σε επίπεδο hardware- έως και 32 sprites και επιπλέον απέδιδε 4κάναλο ήχο. Η βασισμένη σε δοκιμασμένες λύσεις σύνθεσή του (επεξεργαστής Zilog Z80 και τσιπάκι γραφικών TI TMS9928A) εξασφάλιζε αξιόλογες επιδόσεις και ευκολία στα ports τίτλων από τα Arcades σε αυτό. Ξεκινώντας με μία απλώς ικανοποιητική σε αριθμό συλλογή παιχνιδιών, αλλά με πολύ γερά ονόματα ανάμεσά τους, το σύστημα της Coleco κέρδισε πολύ γρήγορα ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Κυριότερο όπλο του, η άδεια της Nintendo για τη μεταφορά του Donkey Kong σε αυτό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παιχνιδοκονσόλας υπήρξε το ζευγάρι joystick που τη συνόδευαν, που αποτελούνταν από ένα μικρό στικ ύψους μόλις 1,5 εκατοστών και αριθμητικό πληκτρολόγιο.

Με τις πωλήσεις του ColecoVision να ξεπερνούν τις 500.000στο δεύτερο εξάμηνο του 1982, η Atari αναγκάστηκε να απαντήσει το Νοέμβριο του ίδιου έτους με τον αντίστοιχης, αλλά ελαφρώς υποδεέστερης, σύνθεσης Atari 5200. Χωρίς όμως αξιόλογο αποτέλεσμα. Άλλωστε, ακόμη και το 1983, η κυρίαρχη σε πωλήσεις κονσόλα στις ΗΠΑ, παρέμενε το παλιό καλό VCS. Ωστόσο, η φούσκα της βιομηχανίας παιχνιδιών το 1983, θα συμπαρασύρει μοιραία και την Coleco. Παρόλο που οι πωλήσεις της κονσόλας της ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο κομμάτια, η θεαματική συρρίκνωση της αγοράς μεταφράζεται σε αντίστοιχη επιδείνωση των οικονομικών της εταιρείας. Η πρόωρη διακοπή παραγωγής του ColecoVision, το 1984, ωστόσο, δεν οφείλεται στην κρίση της αγοράς, όσο στην αποτυχημένη επένδυση της Coleco στον οικιακό υπολογιστή ADAM. Ο συνδυασμός των δύο είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απόσυρση της Coleco από την αγορά των ηλεκτρονικών, το 1985.

Στα δύο χρόνια της ύπαρξής του, το ColecoVision ξεπέρασε τα 2 εκατ. πωλήσεις και απέκτησε πάνω από 110 τίτλους παιχνιδιών στη συλλογή του. Μεταξύ των αρκετών ports από τα Arcades περιλαμβάνονταν ηχηρά ονόματα όπως τα Donkey Kong, Ms. Pac-Man, Frogger, Galaxian και Zaxxon.

COLECO COLECOVISION

Επεξεργαστής: 8bit NEC D780C-1 (Zilog Z80 clone) στα 3,58 MHz
Μνήμη RAM/ROM/VRAM: 1 KB / 8 KB / 16 KB
Γραφικά: TI TMS9928A VDP, 256×192 pixels, 16 χρώματα, 32 sprites
Ήχος: TI SN76489A, 3 κανάλια ήχου, 1 θορύβου
Media: ROM cartridge (8 – 32 ΚΒ)
Διαστάσεις: 35x20x5 εκατοστά
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>