04/ 07/ 1950 | STEVEN SASSON
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 Ιουλίου 1950, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ο δημιουργός της πρώτης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, Στίβεν Σάσον (Steven Sasson). Την πρωτότυπη μηχανή την έφτιαξε το 1975 στα εργαστήρια της Kodak και η πρώτη επιτυχημένη λήψη ψηφιακής φωτογραφίας έγινε το Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς.
Ο Στίβεν Σάσον είναι γέννημα θρέμα νεοϋορκέζος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, όπου και φοίτησε σε δημόσιο τεχνικό λύκειο, έχοντας ήδη από μικρό παιδί παρουσιάσει έφεση στα ηλεκτρονικά και τις κατασκευές. Ελάχιστα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, και συγκεκριμένα το 1973, προσλαμβάνεται από την Eastman Kodak για να δουλέψει στο εργαστήριο του Τμήματος Συσκευών της εταιρείας.
Το 1973 η Fairchild κατασκεύασε τους πρώτους αισθητήρες CCD (Διάταξη Συζευγμένου Φορτίου). Δηλαδή μικρές πλακέτες με χιλιάδες στοιχεία ημιαγώγιμου φωτοευαίσθητου υλικού, που προορίζονται για τη λήψη φωτογραφιών. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ταχύτατα η έρευνα για την ανάπτυξη των πρώτων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών με χρήση CCD. Στην Kodak, αυτή η έρευνα, ανατέθηκε στον Σάσον από τον προϊστάμενό του, Γκάρεθ Λόιντ.
Ο Σάσον δούλεψε όπως ήξερε από μικρό παιδί. Με έναν παλμογράφο στη διάθεσή του ξεκίνησε να σχεδιάζει τα κυκλώματα από το μηδέν. Χρησιμοποίησε κομμάτια του εμπορίου, όπως για παράδειγμα ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς (ADC) της Motorola και βέβαια οπτικά της ίδιας της Kodak. Το πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 1975 και ζύγιζε κάτι λιγότερο από 4 κιλά, έχοντας το μέγεθος μίας τοστιέρας. Η ανάλυση των φωτογραφιών που μπορούσε να τραβήξει ήταν μόλις 0,01 Mpixels και χρησιμοποιούσε κασέτα για να αποθηκεύσει τις (ασπρόμαυρες) φωτογραφίες. Η πρώτη επιτυχημένη λήψη φωτογραφίας, έγινε το Δεκέμβριο του 1975 και απαίτησε 23 ολόκληρα δευτερόλεπτα.
Η ευρεσιτεχνία για την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, υπ’ αριθμόν 4131919, αποδόθηκε το Δεκέμβριο του 1978 στους Σάσον και Λόιντ, ενάμισι χρόνο μετά την υποβολή της αίτησης.
Ο Steven Sasson συνέχισε και τις επόμενες δεκαετίες να εργάζεται στην Kodak και μάλιστα να εμπλέκεται με τα περισσότερα πρότζεκτ πρώτης γραμμής, όπως για παράδειγμα στη βραβευμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών φωτογραφίας και εκτύπωσης EasyShare. Γενικά ο Σάσον ειδικεύτηκε στον τομέα των θερμικών εκτυπωτών, παίζοντας ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη συσκευών της Kodak.
Ο Στίβεν Σάσον έχει λάβει πολλές διακρίσεις για τη συνεισφορά του στην τεχνολογία και η υψηλότερη από αυτές είναι αναμφίβολα το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας που του απένειμε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το 2009.
Φωτογραφία: Steve Kelly/Kodak
.
Αφήστε μια απάντηση