15/ 05/ 1891 | PHILIPS
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Mαΐου 1891, ιδρύεται στην Ολλανδία, από τον Γκέραρντ Φίλιπς, η Philips. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων στον κόσμο και μία από τις σημαντικότερες στην εξέλιξη πολλών τεχνολογιών στους τομείς της εικόνας και του ήχου.
Η εταιρεία ξεκίνησε από την αρχή ως κατασκευάστρια ηλεκτρικών λαμπτήρων και πέρασε μία πολύ δύσκολη πρώτη δεκαετία κινδυνεύοντας να πτωχεύσει από πολύ νωρίς. Η οικογενειακή εταιρεία διασώθηκε όταν μπήκε σε αυτήν ο μικρότερος αδερφός του Γκέραρντ, Άντον, μόλις στα 16, έχοντας αποφοιτήσει από τεχνική σχολή. Ο νεαρός Άντον αποδείχτηκε ευφυής στις επιχειρηματικές επιλογές του, βοηθώντας στην ανάπτυξη της εταιρείας και στη συνέχεια την επέκτασή της εκτός των Ολλανδικών συνόρων. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Philips επικεντρώνεται στους λαμπτήρες και τα ραδιόφωνα, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’30 παρουσιάζει και την περίφημη ηλεκτρική ξυριστική μηχανή Philishave. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και παύουν κάποιες δραστηριότητές της, η Philips συνεχίζει τη λειτουργία της με τον Γκέραρντ να έχει διαφύγει στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν την εισβολή των Γερμανών στην Ολλανδία.
Η μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των νέων τεχνολογιών ξεκινά τη δεκαετία του ’50. Ήδη από το 1949 η Philips έχει μπει και στην αγορά των τηλεοράσεων. Το 1963 έρχεται η πρώτη της καινοτομία στην αγορά και θα την ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Τότε κατασκευάζει την πρώτη κασέτα κασετοφώνου (Compact Audio Cassette). Το μαγνητικό αυτό μέσο θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στο μέλλον, όχι μόνο για αναπαραγωγή μουσικής, αλλά και στους πρώτους home και personal computers, ως αποθηκευτικό μέσο. Το 1972 η Philips θα κατασκευάζει την πρώτη συσκευή βίντεο με βιντεοκασέτα. Αν και τα πρότυπα VHS και Betamax που θα επικρατήσουν καθορίζονται από Ιάπωνες ανταγωνιστές, η Philips θα κατασκευάσει και την πρώτη βιντεοκασέτα με δυνατότητα αποθήκευσης ταινίας 2 ωρών. Τελικά θα προσχωρήσει στο πρότυπο VHS στα τέλη της δεκαετία του ’70. To 1978 κατασκευάζει και τον πρώτο laserdisk player. Έκτοτε, η Philips θα πρωταγωνιστήσει στον καθορισμό των επόμενων προτύπων ψηφιακής αποθήκευσης, καθώς, σε συνεργασία με τη Sony, θα εισάγει διαδοχικά το Compact Disk (CD) το 1982, το DVD το 1997 και το Blu-ray το 2006.
Έχοντας καθιερωθεί ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες νέων τεχνολογιών, η Philips θα συνεχίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε όλους τους τομείς ηλεκτρονικών καταναλωτικών συσκευών. Ωστόσο, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 θα γνωρίσει μεγάλη κάμψη και μετά από μία σειρά σημαντικών περικοπών στο προσωπικό, θα αναγκαστεί να πουλήσει ολόκληρους τομείς των δραστηριοτήτων της. Φέτος μάλιστα δήλωσε την πρόθεσή της να μεταβιβάσει όλα τα εναπομείναντα τμήματα ήχου και εικόνας, στην Ιαπωνική Funai. Σήμερα, η εταιρεία έχει 120.000 εργαζόμενους και η συνολική της αξία ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ.
Philips computers
H Philips μπήκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70στο χώρο των υπολογιστών με επαγγελματικά συστήματα, βασισμένα στους 8μπιτους επεξεργαστές Zilog Z-80 και Intel 8080. Στο χώρο αυτό θα παραμείνει ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχοντας παρουσιάσει προϊόντα όπως ο P2000T/Μ (1980), ο πρώτος home computer της Philips με επεξεργαστή Ζ-80 και ενσωματωμένο κασετόφωνο (με mini-cassette, δικής της κατασκευής). Ή το φορητό P2000C (1983) με διπλό επεξεργαστή Z-80 και βάρος 15 κιλών. Κανένα δεν έκανε αξιοπρόσεκτες πωλήσεις.
Παράλληλα, εκείνη την εποχή, μέσω του δικτύου της Philips κυκλοφόρησε στην Ευρώπη η παιχνιδοκονσόλα Odyssey2, με το όνομα Videopac G7000. Άλλωστε, η Philips είχε εξαγοράσει την Magnavox ήδη από το 1974.
Το 1983 η εταιρεία μπαίνει στην ομάδα ανάπτυξης του προτύπου MSX, το οποίο φιλοδοξούσε να αποτελέσει το αντίστοιχο των IBM-PC στο χώρο των home computers. Οι υπολογιστές τύπου MSX κυκλοφόρησαν αρκετά στην ευρωπαϊκή αγορά, με τη Philips να παρουσιάζει μοντέλα συμβατά με τα πρότυπα MSX και MSX2. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε με το αποτυχημένο μοντέλο VG-8000, το 1984, που δεν ήταν καν 100% MSX συμβατό και παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό του. Το 1984 επίσης θα παρουσιάσει και το NMS-801, που ήταν το πρώτο πλήρως συμβατό MSX, με βασικές προδιαγραφές για την εισαγωγική αγορά home computer. Τα VG-8230, VG-8235 και NMS-8245, την επόμενη χρονιά ήταν σαφώς πιο πλήρη και κάλυπταν το πρότυπο MSX2 (με 64-128ΚΒ μνήμη και μονάδα floppy disk).
Η πιο γνωστή συσκευή της Philips στον τομέα των υπολογιστών και των κονσολών υπήρξε αναμφίβολα το Philips CD-i, παρόλο που αποτέλεσε εμπορική αποτυχία. Μία συσκευή hοme entertainment του 1991 που έπεσε θύμα του μάρκετινγκ, καθώς δεν θα καταφέρει να βρει ένα σταθερό χαρακτήρα, τοποθετημένη ανάμεσα στα multimedia και τα παιχνίδια, χωρίς να τα καταφέρνει όμως αποτελεσματικά σε κανένα από τα δύο.
Αφήστε μια απάντηση