25/ 04/ 1956 | ERICSSON MTA

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Απριλίου 1956, παρουσιάζεται το πρώτο «κινητό» τηλέφωνο της ιστορίας. Το MTA της πρωτοπόρου στις τηλεπικοινωνίες Ericsson ήταν ένα ασύρματο τηλέφωνο, βάρους περίπου 40 κιλών, που χρησιμοποιούσε ραδιοσυχνότητες για την επικοινωνία σε ένα μικρό δίκτυο, το οποίο εκτεινόταν σε δύο μόλις πόλεις της Σουηδίας.

Ericsson MTAΜπορεί το DyanTAC της Motorola να θεωρείται -και να είναι- το πρώτο κινητό τηλέφωνο που μπήκε σε παραγωγή, ωστόσο ο πατέρας όλων των κινητών τηλεφώνων είναι αναμφίβολα το Ericsson MTA. Ένα πλήρως αναλογικό μοντέλο αυτόματου φορητού τηλεφώνου που επικοινωνούσε στο σύστημα MTA (Mobiltelefonisystem A) της θυγατρικής της Ericsson, Svenska Radioaktiebolaget. Το δίκτυο λειτουργούσε σε συχνότητα 160 MHz και κάλυπτε μόλις δύο πόλεις της Σουηδίας, την Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ. Ο μηχανισμός του σταθμού βάσης ήταν κατασκευασμένος με χρήση ρελέ και λυχνίων, και μέσω τεσσάρων καναλιών διπλού δρόμου μπορούσε να εξυπηρετήσει έως και 100 χρήστες. Η συσκευή από την πλευρά της ζύγιζε 40 κιλά και δαπανούσε μεγάλη ηλεκτρική ισχύ, κάτι που σήμαινε ότι για να είναι όντως κινητή θα έπρεπε να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτοκίνητο. Αν και δεν ήταν το πρώτο ραδιοτηλέφωνο που κατασκευάστηκε, το ΜΤΑ υπήρξε η πρώτη αυτόματη συσκευή που δεν απαιτούσε άλλες ενέργειες -πλην της κλήσης- από τον χρήστη για να συνδεθεί. Ενώ για πρώτη φορά υλοποιούνταν παράλληλα ένα κοινό πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας (δίκτυο ΜΤΑ).

Το 1967 η Ericsson ολοκλήρωσε το διάδοχο δίκτυο ΜΤΒ(Mobiltelefonisystem B) και την αντίστοιχη συσκευή, η οποία πλέον ήταν κατασκευασμένη με χρήση τρανζίστορ και ζύγιζε 20 κιλά. Το δίκτυο λειτουργούσε στις μπάντες 76-77,5 MHzκαι 81-82,5 MHz. Έως τότε στην υπηρεσία της Ericsson ήταν συνδεδεμένοι 125 συνδρομητές. Το ΜΤΒ λειτούργησε έως και το 1983, προσθέτοντας την πόλη Μάλμο στο δίκτυο και ανεβάζοντας τους συνολικούς συνδρομητές στους 600. Τα MTA και MTB θεωρούνται δίκτυα μηδενικής γενιάς (0G).

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>