12/ 04/ 1989 | SUN SPARCSTATION
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου 1989, ανακοινώνεται από την Sun Microsystems ο πρώτος SPARCstation. Το workstation της Sun που εισάγει την αρχιτεκτονική SPARC των νέων 32μπιτων επεξεργαστών RISC της εταιρείας, αποτελεί έναν υπολογίσιμο αντίπαλο των κορυφαίων μοντέλων Macintosh και IBM-PC συμβατών.
To SPARCstation έρχεται να κερδίσει τη μάχη των λεγόμενων «μηχανών 3Μ» (MIPS, Megabyte, Megapixel) που αποτελούσε τη βάση-στόχο για τους σταθμούς εργασίας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80, πρώτος εκπρόσωπος των οποίων θεωρείται ο NeXT Computer. Και μάλιστα να την συνδυάσει με την επίσης κορυφαία αισθητική, του μικρότερου έως τότε (για υπολογιστή αυτής της κατηγορίας) πλαισίου της κύριας μονάδας. Ο σχεδιασμός αυτός έμεινε γνωστός και ως pizza box (κουτί πίτσας) λόγω των διαστάσεών του. Ήταν η χαρακτηριστική ταυτότητα όλων των SPARCstation έως και την έκδοση 20 (1995).
Το κύριο όπλο των SPARCstation είναι η 32μπιτη αρχιτεκτονική SPARC (Scalable Processor Architecture) με χαρακτηριστικά RISC που παρουσίασε στα μέσα του 1987 η Sun, προσπερνώντας κατά πολύ την οικογένεια MC680x0 της Motorola. Εκμεταλλευόμενη μάλιστα αυτό το κενό, έως την εμφάνιση των PowerPC αρκετά χρόνια αργότερα, η Sun κατάφερε να επιβάλει σε ένα μέρος της αγοράς επαγγελματικών υπολογιστών τα SPARCstation.
Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η Sun, όταν ξεκινά την προβολή του πρώτου SPARCstation (έκδοση 4/60) δεν κάνει τόσο πολύ λόγο για workstation όσο για τον ταχύτερο desktop computer και τον συγκρίνει με τους αντίστοιχους προσωπικούς υπολογιστές της ΙΒΜ και των συμβατών τους. Η εταιρεία το προωθεί στους απαιτητικούς επαγγελματίες και όχι μόνο στις επιχειρήσεις, ισχυριζόμενη ότι είναι το ισχυρότερο μοντέλο προσωπικού υπολογιστή με πραγματικές επιδόσεις 12,5 MIPS (εκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο) και 1,4 MFLOPS(εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο). Ο SPARCstation έχει όμως και πιο ειδικευμένη αποστολή. Και πιο συγκεκριμένα τα 2D και 3D γραφικά, όντας -στην έκδοση με κύκλωμα 2D/3D επιτάχυνσηςGX– ό,τι ταχύτερο κυκλοφορεί εκείνη την εποχή με τιμή κάτω των 10.000 δολαρίων, επιτυγχάνοντας την απεικόνιση 400.000 vectors το δευτερόλεπτο.
Πράγματι, στην αγορά ο SPARCstation ανταγωνίστηκε τους Macintosh και τις πιο ισχυρές (και ακριβές) συνθέσεις IBM-PC συμβατών, καταφέρνοντας να πουλήσει 35.000 κομμάτια την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του. Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην υπήρξε επαρκής ώστε να δικαιολογεί την πολιτική της Sun στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, ωστόσο ήταν παραπάνω από αρκετός για να δημιουργηθεί μία ευρεία βάση πελατών με μεγάλες απαιτήσεις. Η εξέλιξη της σειράς θα συνεχιστεί έως το 1995, οπότε τη σκυτάλη παίρνει η οικογένεια Sun Ultra (σ.σ. 64μπιτη αρχιτεκτονική UltraSPARC).
SUN SPARCSTATION 4/60 |
|
Επεξεργαστής: LSI Logic L64801 (RISC) στα 20 MHz Συνεπεξεργαστής: Weitek 6167 (FPU) Μνήμη RAM: 8 MB (επεκτάσιμη ως 64 MΒ) Γραφικά: 1.152×900 pixels/256 χρώματα (GX 2D/3D accelerator) Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY (AT), 101 πλήκτρων Οθόνη: Μονόχρωμη/έγχρωμη CRT, 16» ή 19» Δίσκοι: FDD 3,5» (1,4 MB), HDD (SCSI) εως 208 MB Θύρες: Παράλληλη, 2x RS232C, Audio, SCSI, Ethernet, 3x SBus expansion OS/Λογισμικό: SunOS 4.0.3c Διαστάσεις: 41x41x7 εκατοστά (κύρια μονάδα) |
Αφήστε μια απάντηση