PHOTOSHOP | 32 ΧΡΟΝΙΑ 23 ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ScorpioGr

Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου πριν 32 χρόνια κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του Photoshop. Μετά την επανάσταση που έφερε στους Macintosh και την επέκτασή του στα Windows, ταχύτατα, η εφαρμογή μετατρέπεται στην παγκόσμια σταθερά της επεξεργασίας φωτογραφίας στους υπολογιστές. Δύο και πλέον δεκαετίας αργότερα, το Photoshop συνεχίζει να διατηρεί αυτή τη θέση, ενώ μετράμε πλέον 23 εκδόσεις και αρκετές ακόμη υποεκδόσεις της εφαρμογής της Adobe.

Adobe Photoshop – η πρώτη εικοσαετία. Όλες οι εκδόσεις του από το 1990 έως το 2010 (κλικ για μεγέθυνση)

PHOTOSHOP 1.0 – 1990

Η πρώτη έκδοση του Photoshop κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1990 αποκλειστικά για Macintosh, με ελάχιστη απαίτηση το λειτουργικό σύστημα να είναι της έκδοσης System (Mac OS)6.0.3

PHOTOSHOP 2.0, 2.5 – 1991

Στην έκδοση 2.0 εισάγονται τα Paths (Διαδρομές), δηλαδή περιγράμματα απλών σχημάτων, καθώς και το χρωματικό μοντέλο CMYK (κυανό, ματζέντα, κίτρινο, μαύρο) που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Έτσι, το Photoshopαρχίζει να διεισδύει στην παραγωγή των εντύπων. Η έκδοση 2.5 είναι η πρώτη για λειτουργικά συστήματα Windows, IRIX και Solaris.

PHOTOSHOP 3.0 – 1994

Στην έκδοση 3.0 γίνεται μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στην ιστορία τουPhotoshop. Τα layers (επίπεδα) που αυξάνουν κατακόρυφα την χρηστικότητα της εφαρμογής τόσο στην επεξεργασία όσο και τη σύνθεση της εικόνας. Τελευταία έκδοση για IRIX και Solaris.

PHOTOSHOP 4.0 – 1996

Δύο οι σημαντικές προσθήκες στην έκδοση 4.0: τα adjustment layers που επιτρέπουν την εφαρμογή εφέ σε ομάδα επιπέδων και οι μακροεντολές (Actions) για την επιτάχυνση συνηθισμένων ενεργειών στην επεξεργασία της εικόνας.

PHOTOSHOP 5.0, 5.5 – 1998

Στην έκδοση 5.0 έκαναν το ντεμπούτο τους το Ιστορικό (History) που επέτρεπε την ακύρωση προηγούμενων ενεργειών και η Διαχείριση Χρωμάτων (Color Management). Στην ενδιάμεση έκδοση 5.5 που κυκλοφόρησε κι αυτή το 1998, προστέθηκε η εντολή Save for Web, μέσω της οποίας γινόνται ρυθμίσεις για την χρήση της εικόνας σε ιστοσελίδες (μετατροπή σε gif/png, μείωση χρωμάτων, μεγέθους κ.α.).

PHOTOSHOP 6.0 – 2000

Τρία τα βασικά νέα στοιχεία  της έκδοσης 6.0: τα στυλ των επιφανειών (Layer Styles), τα διανυσματικά σχήματα (Vector Shapes) και το φίλτρο «Liquify«. Ευρύτατες οι αλλαγές στο interface της εφαρμογής.

PHOTOSHOP 7.0 – 2001

Με το Photoshop να έχει αρχίσει να «βαραίνει» επικίνδυνα από το φόρτο των εργαλείων και να γίνεται δύστροπο για τους αρχάριους, η Adobe εισάγει δίπλα στην έκδοση 7.0 την πιο ελαφριά (και φθηνή) έκδοση Photoshop Elements. Το πιο σημαντικό νέο εργαλείο του Photoshop 7.0 ήταν το πινέλο διόρθωσης (Healing Brush).

PHOTOSHOP CS (8.0) – 2003

Μετονομασία της σουίτας πλέον της Adobe που περιλαμβάνει το Photoshop, μαζί με τα Acrobat, InDesign, Premiere κ.α. σε CS (Creative Suite). Πολλές και σημαντικές προσθήκες στην έκδοση 8.0, όπως η αναζήτηση χρώματος (Match Color), η επιλογή Shadow/Highlight, η εισαγωγή οδηγών (guides) κ.α. Ξεχωρίζει η νέα δυνατότητα ομαδοποίησης των επιπέδων.

PHOTOSHOP CS2 (9.0) – 2005

Στην έκδοση CS2 βελτιώθηκαν οι χρόνοι φορτώματος και η εφαρμογή τροποποιήθηκε για τις ανάγκες των σύγχρονων φορητών συσκευών. Προστέθηκε η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών επιπέδων και τα εργαλεία διόρθωσης κόκκινων ματιών και στρέβλωσης εικόνας (Warp)

PHOTOSHOP CS3 (10.0)

Περαιτέρω μείωση του χρόνου φορτώματος στην έκδοση CS3, όπου περισσότερο βελτιώθηκαν τα υπάρχοντα εργαλεία, παρά προστέθηκαν καινούρια. Σημαντικές βελτιώσεις στα εργαλεία κλωνοποίησης και επιδιόρθωσης και αλλαγές στις ρυθμίσεις φωτεινότητας και αντίθεσης. Αξιοσημείωτες όμως και οι αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας.

PHOTOSHOP CS4 (11.0) – 2008

Πολλές οι βελτιώσεις στην ευκολία και την ακρίβεια της εργασίας στο Photoshop CS4, όπως προσθήκη ξεχωριστού πάνελ για εργασία με μάσκες (masks), αυτόματη ευθυγράμμιση των επιπέδων, δυνατότητα περιστροφής του καμβά, βελτιωμένη λειτουργία μεγέθυνσης κ.α.

PHOTOSHOP CS5 (12.0) – 2010

Στην έκδοση CS5 την τιμητική του έχει το 3D, καθώς προστέθηκαν τρισδιάστατες βούρτσες και υλικά. Επιπλέον έγινε ευκολότερη η σύνθετη επιλογή, πιο έξυπνη η μείωση του θορύβου και η διόρθωση των φακών κ.α. Ήταν η πρώτη έκδοση του Photoshopγια 64μπιτα Windows.

PHOTOSHOP CS6 (13.0) – 2012

Στην έκδοση CS5 Μάιο του 2013 και διαθέτει: νέα εργαλεία αποκατάστασης περιεχομένου, νέα γκαλερί με εφέ φλουταρίσματος (Blur gallery), βελτιωμένη διαχείριση επιπέδων, βελτιωμένο περιβάλλον επεξεργασίας βίντεο και 3D.

PHOTOSHOP CC (14.0) – 2013

Το PhotoshopCC (14.0) κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 2013. Ως η επόμενη μεγάλη έκδοση μετά το CS6, ήταν διαθέσιμο μόνο ως μέρος μιας συνδρομής Creative Cloud, κόστιζε 49 δολάρια κάθε μήνα. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης είναι το ολοκαίνουργιο Smart Sharpen, η έξυπνη ανατροπή και το Camera Shake Reduction για μείωση της θόλωσης που προκαλείται από το κούνημα της μηχανής.

PHOTOSHOP CC 2014 (15.0) – 2014

Το PhotoshopCC 2014 (15.0) κυκλοφόρησε στις 18 Ιουνίου 2014. Το CC 2014 περιλαμβάνει βελτιώσεις στα εργαλεία που έχουν επίγνωση του περιεχομένου, δύο νέα εργαλεία blur (θόλωση περιστροφής και θαμπάδα διαδρομής) και μια νέα λειτουργία focus mask (μάσκας εστίασης) που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει τμήματα ενός εικόνα με βάση το εάν είναι στο επίκεντρο ή όχι. Άλλες μικρές βελτιώσεις έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων ταχύτητας για ορισμένα καθήκοντα.

PHOTOSHOP CC 2015 (16.0) – 2015

Το PhotoshopCC 2015 κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου 2015. Η Adobe πρόσθεσε διάφορα δημιουργικά χαρακτηριστικά, όπως το Adobe Stock, το οποίο είναι μια βιβλιοθήκη εικόνων προσαρμοσμένων αποθεμάτων. Περιλαμβάνει επίσης και έχει τη δυνατότητα να έχει περισσότερο από ένα στυλ στρώματος. Μια νέα ενημέρωση θα κυκλοφορήσει στις 30 Νοεμβρίου 2015 το  PhotoshopCC 2015.5 (17.0 ) και θα  παρέχει μια καθαρότερη και συνεπέστερη εμφάνιση σε όλο το Photoshop και ο χρήστης μπορεί να εκτελεί γρήγορα κοινές εργασίες χρησιμοποιώντας ένα νέο σύνολο χειρονομιών και σε συσκευές με δυνατότητα αφής όπως το Microsoft Surface Pro. Το CC 2015 σηματοδοτεί επίσης την 25η επέτειο του Photoshop.

PHOTOSHOP CC 2017 (18.0) – 2016

Το PhotoshopCC 2017 κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου 2016. Εισήγαγε έναν νέο επιλογέα προτύπων κατά τη δημιουργία νέων εγγράφων, την δυνατότητα αναζήτησης εργαλείων, πλαισίων και άρθρων βοήθειας για το Photoshop, υποστήριξη γραμματοσειρών SVG OpenType και άλλες μικρές βελτιώσεις. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε μια δευτερεύουσα ενημέρωση για την υποστήριξη της MacBook Pro Touch Bar.

PHOTOSHOP CC (19.0) – 2018

Το PhotoshopCC 2018 (19.0) κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου 2017. Έφερε μια γενική επισκόπηση του συστήματος οργάνωσης πινέλων, επιτρέποντας την αποθήκευση περισσότερων ιδιοτήτων (όπως χρώματος και αδιαφάνειας) ανά βούρτσα και της κατηγοριοποίησης πινέλων σε φακέλους και υποφακέλους . Προσθέτει επίσης την εξομάλυνση της βούρτσας και πάνω από 1000 πινέλα που δημιουργήθηκαν από τον Kyle T. Webster

PHOTOSHOP 2020 (version 21)

Το Photoshop2020 κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίο2019. Η έκδοση 21 έχει πολλές νέες και βελτιωμένες δυνατότητες, όπως το νέο εργαλείο επιλογής αντικειμένων για καλύτερη αυτοματοποίηση σύνθετων επιλογών, νέο πλαίσιο ιδιοτήτων, βελτιωμένη παραμόρφωση μετασχηματισμού, νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου για ζωγραφική και βούρτσα και επιλογή αφαίρεσης εικόνας φόντου . Πρόσθεσε αρκετές βελτιώσεις στο νέο γέμισμα με γνώση περιεχομένου και στη νέα καρτέλα εγγράφου. Προστέθηκαν επίσης υποστήριξη κινούμενων GIF, βελτιωμένη απόδοση θαμπώματος φακού και ζουμ με ένα κλικ στα περιεχόμενα ενός επιπέδου. Εισήγαγε νέα δείγματα, διαβαθμίσεις, μοτίβα, σχήματα και στυλιστικά σύνολα για γραμματοσειρές OpenType. Με αυτήν την έκδοση οι χρήστες μπορούν τώρα να μετατρέψουν εύκολα έξυπνα αντικείμενα σε επίπεδα και επίσης μπορούν να προσαρμόσουν επίπεδα 32 bit για φωτεινότητα.

PHOTOSHOP 2021 (version 22)

Το Photoshop 2021 κυκλοφόρησε Οκτώβριο του 2020. Η Adobe κυκλοφόρησε τη νεότερη έκδοση του PhotoshopCC (έκδοση 22.0.0) που συνοδεύεται από συναρπαστικές νέες δυνατότητες AI για καλλιτέχνες, σχεδιαστές και φωτογράφους.

PHOTOSHOP 2022 (version 23)

Το Photoshop2022 κυκλοφόρησε Οκτώβριο του 2021. Πέραν της προσθήκης των νέων λειτουργιών και αυτοματισμών στο κυρίως πρόγραμμα, ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η 14η έκδοση του συνοδευτικού φωτογραφικού Camera Raw. Το ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς μονοπωλούν οι ακόμα περισσότερες δυνατότητες επιλογών και μασκαρίσματος.




Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>