ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Ιανουαρίου 1990, η εταιρεία SNK περνάει από την κατασκευή arcades στην αγορά των παιχνιδοκονσολών με το Neo Geo. Μία πανάκριβη παιχνιδομηχανή που παρουσίασε στην Ιαπωνία και -αρχικά- προσφέρθηκε αποκλειστικά για υπενοικίαση από ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και παρόμοιες επιχειρήσεις.

Παρά όμως τα 650 δολάρια της τιμής του, τελικά το αρκούντως εξελιγμένο Neo Geo βρήκε το αγοραστικό του κοινό και ως οικιακή παιχνιδομηχανή και εκτός ιαπωνικών συνόρων.

Το Neo Geo είχε δύο μορφές, εκείνη της arcade κονσόλας(MVS) που μπορούσε να δεχτεί έως και έξι τίτλους σε μορφή πλακέτας κι εκείνη της παιχνιδοκονσόλας (AES) που «γεννήθηκε» από την πρώτη. Για τα μέτρα των αρχών της δεκαετίας του ’90, η σύνθεσή του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και -ειδικά- το μέγεθος των παιχνιδιών του πολύ μεγάλο. Αν και διαφημιζόταν ως 24μπιτο σύστημα, στην πράξη ήταν 16μπιτο, καθώς βασιζόταν στον επεξεργαστή 68000 της Motorola. Ένας δεύτερος, 8μπιτος Zilog Z80, είχε το ρόλο του συνεπεξεργαστή επιφορτισμένος κυρίως με τον τομέα του ήχου. Στον τομέα των γραφικών, τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των sprites ήταν εντυπωσιακός. Υψηλού επιπέδου όμως και η χρωματική απόδοση, με το σύστημα να μπορεί να εμφανίσει έως και 4.096 χρώματα από την 16μπιτη παλέτα του. Με 15 κανάλια ήχου (τα 4 σύνθεσης φωνής FM), το τσιπάκι ΥΜ2610 της Yamaha συνεισέφερε στις υψηλότατες δυνατότητες του Neo Geo. Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το μέγεθος των ROM cartridges που φιλοξενούσαν τα παιχνίδια. Με 330 Mbits, τα cartridges του Neo Geo είχαν έως και 20πλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό (16 Mbits του NES).

Φυσική συνέπεια όλων των παραπάνω, η τιμήτου Neo Geo να εκτοξεύεται στα 650 δολάρια. Τα δε γιγαντιαία σε μέγεθος παιχνίδια του κόστιζαν το εξωφρενικό ποσό των 200 δολαρίωνο τίτλος! Παρόλα αυτά βρέθηκε το κοινό που θα αγόραζε τη συσκευή, αν και οι ποσότητες τις οποίες προμηθεύτηκαν τα καταστήματα, φοβούμενα ακριβώς αυτό το τεράστιο κόστος αγοράς, ήταν πολύ περιορισμένες. Στις ΗΠΑ, το Neo Geo κυκλοφόρησε το 1991 με τιμή οριακά κάτω από 600 δολάρια. Οι πωλήσεις του ήταν λιγοστές  και η προσπάθεια της SNK να τις ενισχύσει με την κυκλοφορία μίας νέας έκδοσης του NeoGeo με CD-ROM απέτυχαν. Τηρουμένων των αναλογιών, πολύ περισσότερη επιτυχία είχαν οι arcade κονσόλες MVS, οι οποίες μάλιστα θεωρούνταν κορυφαίες στην εποχή τους.

Με αρχή το NeoGeo, η SNK κατασκεύασε πέντε ακόμη τύπους παιχνιδομηχανών τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τα Neo Geo Pocket και ColorNeo Geo CDX και Hyper 64.



SNK NEO GEO

Επεξεργαστής: 16bit Motorola 68000 στα 12 MHz
Συνεπεξεργαστής: 8bit Zilog Z80 στα 4 MHz (audio controller)
Μνήμη: 64 KB RAM, 84 KB VRAM, 2 KB Audio RAM
Γραφικά: 320×224 pixels, 4.096 χρώματα (από παλέτα 65.536 χρωμάτων)
Sprites: 380 (max), 16×512 pixels (max size)
Ήχος: 4 κανάλια FM, 7 κανάλια PCM, 3 κανάλια SSG, 1 κανάλι θορύβου
Media: ROM cartridge
Διαστάσεις: 325x237x60 χιλιοστά


Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>