03/ 01/ 1983 | OLIVETTI M24
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Ιανουαρίου 1984, κυκλοφορεί o M24, το πρώτο PC συμβατό της ιταλικής Olivetti και μάλιστα ένας από τους πρώτους πραγματικά συμβατούς με IBM-PC υπολογιστές. To M24 ήταν ένας ποιοτικός προσωπικός υπολογιστής, ο οποίος μπορεί να παρέμεινε στα σύνορα της ευρωπαϊκής αγοράς, ωστόσο οι Xerox και οι ΑΤ&Τ αγόρασαν τα δικαιώματα και κυκλοφόρησαν το ίδιο μηχάνημα με τα δικά τους λογότυπα στις ΗΠΑ, Xerox 6060 και ΑΤ&Τ 6300 αντίστοιχα.
Σε μία εποχή που ναι μεν οι κατασκευαστές είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα x86 της Intel, αλλά ελάχιστοι παρείχαν 100% συμβατότητα με το PC της ΙΒΜ, το Olivetti M24 αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ΙΒΜ-PC συμβατά. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος πραγματικά 100% συμβατός με ΙΒΜ-PC. Για την ακρίβεια, η Olivetti δεν επιχείρησε να κατασκευάσει ένα φθηνό συμβατό, αλλά ένα ακόμη ισχυρότερο ΙΒΜ-PC. Έτσι, το Μ24 χτιζόταν γύρω από τον πλήρως 16μπιτο 8086 χρονισμένο στα 8 MHz (αντί του 8088/4,77 MHz με το 8μπιτο δίαυλο του ΙΒΜ-PC), διέθετε 7 (αντί για 3) θύρες επέκτασης, πληρέστερο πληκτρολόγιο κατασκευής Olivetti, κι ένα επιπλέον mode γραφικών υψηλής ανάλυσης (640×400 pixels). Παρόλο που δεν ήταν φθηνός, η τιμή του διατηρούνταν χαμηλότερα από εκείνη του (υποδεέστερου) ΙΒΜ-PC, παρέχοντας στη βασική σύνθεση μονόχρωμο(πράσινο ή κίτρινο) μόνιτορ 12» και δύο floppy disk drives. Μπορούσε ωστόσο να εκτοξευθεί, ανάλογα με τις επιλογές του αγοραστή.
Πέρα από την ποιότητά του, το Μ24 της Olivetti ξεχώριζε και για τον αρκετά κομψό σχεδιασμό του, σε μία περίοδο που οι προσωπικοί υπολογιστές (σε αντίθεση με τους οικιακούς) αποτελούσαν παραλλαγή κατά βάση του ίδιου συντηρητικού κρεμ ή γκρι κουτιού.
Το μοντέλο αυτό της Olivetti, έχει ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας, όπου εκτός της επιτυχημένης εμπορικής του διάθεσης, έχει υπάρξει και «πρωταγωνιστής» της πολύ γνωστής ταινίας του Νίκου Περάκη, BIOS και Πολιτεία.
Olivetti M24
- Επεξεργαστής: 16bit Intel 8086 στα 8 MΗz
- Μνήμη RAM: 128KB (επεκτάσιμη στα 640ΚΒ)
- Γραφικά: CGA, 320×200 pixels (4 χρώματα), 640×200 και 640×400 pixels (μονόχρωμο)
- Αποθηκευτικά Μέσα: 2 x Floppy Disks 5,25” (προαιρετικά σκληρός δίσκος 10ΜΒ)
- Πληκτρολόγιο: Olivetti, 102 πλήκτρων, με 18 F-keys
- Επεκτασιμότητα: 7 θύρες ISA
- Λειτουργικό Σύστημα: ΜS DOS 2.1, CP/M 86, PCDOS
Μεταξύ αυτών των επιλογών ξεχώριζαν οι δύο τύποι σκληρού δίσκου στα 10ΜΒ (εσωτερικό ή εξωτερικό) και η έγχρωμη CRT οθόνη.
Αφήστε μια απάντηση