02/ 12/ 1954 | IBM NORC
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02 Δεκεμβρίου 1954, με μία λαμπρή τελετή γίνεται η επιχειρησιακή ένταξη του υπολογιστή NORC (Naval Ordnance Research Calculator) στο αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Ο NORC της ΙΒΜ ήταν εκείνη την εποχή ο ισχυρότερος υπολογιστής του κόσμου και θεωρείται σήμερα το πρώτο supercomputer στην ιστορία των υπολογιστών.
O NORC ήταν ένας υπολογιστής πρώτης γενιάς (σ.σ. λυχνίες και μνήμη καθοδικού σωλήνα) που κατασκευάστηκε από μία ομάδα 60 μηχανικών της ΙΒΜ, μεταξύ 1950 και 1954. Ήταν όμως κι εκείνος που έφτασε στο ανώτερο επίπεδο απόδοσης την πρώτης γενιάς τεχνολογία κατασκευής, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πρώτος υπερυπολογιστής(supercomputer). Χρονισμένος στο 1ΜHz, ο NORC χρησιμοποιούσε «λέξεις» μήκους 16 ψηφίων (bits) και αποτελούνταν από 9.800 σωλήνες κενού, 10.000 κρυσταλλοδιόδους και τέσσερα σετ μνημών των 66 καθοδικών σωλήνων και δυνατότητα αποθήκευσης 500 λέξεων, η κάθε μία. Πέρα από την κύρια υπολογιστική μονάδα, ο NORC εξοπλιζόταν με οκτώ μονάδες μαγνητικής ταινίας (71.500 ψηφία/δευτ.), δύο εκτυπωτές (150 γραμμές/λεπτό) και την κονσόλα χειρισμού. Ήταν δε από τους πρώτους υπολογιστές με δυνατότητα εναλλαγής (swap) και αναβάθμισης υποσυστημάτων.
Οι μνήμες αναβαθμίστηκαν με επέμβαση στο κύκλωμα διευθυνσιοδότησης στις 800 λέξεις ανά σετ, χωρίς να χρειαστεί η προσθήκη επιπλέον σωλήνων Williams. Το Μάρτιο του 1960 αντικαταστάθηκαν με νεότερης τεχνολογίας core memory δεκαπλασιάζοντας τον αποθηκευτικό χώρο και μειώνοντας παράλληλα τα σφάλματα και τις ανάγκες τεχνικής υποστήριξης, κερδίζοντας -σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μηχανικών- μία επιπλέον ώρα αποδοτικής λειτουργίας την ημέρα.
Έως και τον ερχομό του «Stretch», επίσης από την ΙΒΜ, το 1960, ο NORC παρέμενε ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές παγκοσμίως και ο μοναδικός που θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται supercomputer. Ήταν κατασκευασμένος για πράξεις κινητής υποδιαστολής διπλής ακρίβειας και εκτελούσε 15.000 εντολές το δευτερόλεπτο. Μία προσθαφαίρεση ολοκληρωνόταν σε 15 μsec, ο πολλαπλασιαμός σε 31 μsec και η διαίρεση σε 227 μsec. Και μόνο ότι ο NORC μπορούσε να υπολογίσει έως και το 3.089o δεκαδικό ψηφίο του αριθμού «π» (3,14…), αποτελούσε αξιοθαύμαστο επίτευγμα την εποχή εκείνη.
Ο NORC επηρέασε σε σημαντικό βαθμό το σχεδιασμό της σειράς mainframe ΙΒΜ 700/7000, με την οποία μοιραζόταν κάποια κοινά υποσυστήματα, όπως π.χ. τις μονάδες μαγνητικής ταινίας. Παρέμεινε ο κύριος υπολογιστής του Γραφείου Υλικού Πολέμου (Ordnance) του Ναυτικού ως το 1958, οπότε προμηθεύτηκε νεότερης τεχνολογίας υπολογιστές, ενώ συνέχισε εκ παραλλήλου τη χρήση του NORC έως και το 1968.
Αφήστε μια απάντηση