28/ 09/ 1925 | Seymour Cray

ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου 1925, γεννιέται ο «πατέρας των supercomputers«, Σέιμουρ Κρέι (Seymour Cray). Hλεκτρολόγος μηχανικός, αμερικανικής καταγωγής, είναι ο αρχιτέκτοντας υπολογιστών που είχε στο ενεργητικό του πολυάριθμους supercomputers που στην εποχή τους ήταν οι ταχύτεροι παγκοσμίως. Τους περισσότερους από αυτούς τους κατασκεύασε η εταιρεία του Κρέι, Cray Research.

Seymour CrayΗ καριέρα του Κρέι ξεκινά το 1951 όταν προσλαμβάνεται από την Electronic Research Associates (ΕRΑ) και εμπλέκεται στο σχεδιασμό του 1101, ενός από τους πρώτους ψηφιακούς υπολογιστές για επιστημονική χρήση. Το σχεδιαστικό ταλέντο του Κρέι γίνεται άμεσα αντιληπτό και, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που βρίσκεται στην εταιρεία, αναλαμβάνει επικεφαλής μηχανικός του υπολογιστή 1103. Ο Κρέι θα φύγει από την ΕRA το 1957, όντας ήδη υπεύθυνος για την κατασκευή και άλλων υπολογιστών της ERA, για να συμμετάσχει στην ίδρυση της Control Data Corp (CDC).

Εκεί είναι επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και ως το 1960 (σε ηλικία 34 ετών) έχει ήδη αποκτήσει παγκόσμια φήμη στην κατασκευή υπολογιστών υψηλών επιδόσεων. Πριν την αυγή των 60s έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του CDC 1604, του πρώτου εμπορικά επιτυχημένου υπολογιστή βασισμένου αποκλειστικά στην τεχνολογία των τρανζίστορ. Το επόμενο μεγάλο του επίτευγμα, ο CDC 6600, ο οποίος υπήρξε μακράν το ταχύτερο σύστημα παγκοσμίως. Μάλιστα, όταν η ΙΒΜ επιχείρησε να φτιάξει αντίστοιχων επιδόσεων υπολογιστή, ο Κρέι «απάντησε» με τον CDC 7600, ο οποίος ήταν 5 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του 6600.

Ο Κρέι, μετά από 15ετή υπηρεσία στο σχεδιασμό υπολογιστών της CDC, αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία υπερυπολογιστών το 1972, όταν -λόγω έλλειψης κονδυλίων- η CDC διέκοψε την εξέλιξη του CDC 8600, της οποίας ήταν επικεφαλής. Για τα τέσσερα επόμενα χρόνια ρίχτηκε με τα μούτρα στο σχεδιασμό του πιο γνωστού ίσως supercomputer της ιστορίας: του Cray-1. Ο Cray-1 θα αποδειχτεί όχι μόνο ο ταχύτερος υπερυπολογιστής το κόσμου του 1976, αλλά και εμπορικά επιτυχημένος. Ο ανήσυχος κατασκευαστής, αλλά και οι ομάδες σχεδιασμού της εταιρείας του, δεν σταμάτησαν λεπτό να εξελίσσουν τον Cray. Μάλιστα, ενόσω εκείνος σχεδίαζε τον Cray-2, μία άλλη ομάδα ασχολούνταν με την εξέλιξη του Cray-XMP, ο οποίος όχι μόνο ολοκληρώθηκε γρηγορότερα, αλλά αποδείχτηκε ταχύτερος στην πράξη. Το 1988, η εταιρεία σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, με τον Cray-YMP, τον πρώτο supercomputer που ξεπερνά την επίδοση του 1GFLOP. Το 1982 ο Σέιμουρ Κρέι φεύγει από την θέση του CEO της Cray.

Όλα τα συστήματα του Κρέι αποτελούν κορυφαία παραδείγματα τεχνολογίας αλλά και αισθητικής. Ο Κρέι υπήρξε λάτρης της ιδέας ότι ένας υπολογιστής κορυφαίων επιδόσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη φυσική εμφάνιση. Επίσης ήταν σχολαστικός ως προς την εξέλιξη των υπολογιστών, με το κάθε σύστημα που σχεδίαζε να αποτελεί τη βάση για το επόμενο ακόμη ταχύτερο supercomputer.

O  Κρέι πεθαίνει τον Οκτώβριο του 1996, σε ηλικία 71 ετών, λόγω επιπλοκών στα τραύματά του, που προκλήθηκαν από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ως και το θάνατό του συνέχισε να σχεδιάζει supercomputers. Ένα χρόνο αργότερα, προς τιμήν του, η IEEE Computer Society εγκαινιάζει τo ομωνυμo βραβείo (Seymour Cray Computer Engineering Award) που αποδίδεται σε μηχανικούς υπολογιστών κάθε χρόνο για την συνεισφορά τους στην κατασκευή supercomputers.



Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>