ScorpioGr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Απριλίου 1952, ο πρόεδρος της ΙΒΜ, Τόμας Γουότσον ο νεώτερος, ενημέρωσε τους μετόχους της εταιρείας ότι ήταν έτοιμος ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης, κατασκευής IBM. O IBM 701 ήρθε σαν απάντηση στον UNIVAC και παρόλο που σχεδιάστηκε για επιστημονική έρευνα, μπήκε σε παραγωγή ως εμπορικός υπολογιστής γενικής χρήσης. O αμερικάνικος κολοσσός καθυστέρησε αρκετά να μπει στο χώρο αυτό, αφήνοντας την Remington Rand να κατακτήσει την πρωτιά στην αγορά με τον UNIVAC. Ο 701 υπήρξε η απάντηση της IBM στην Remington Rand, παρόλο που δεν σχεδιάστηκε με στόχο τη γενική χρήση αλλά την έρευνα. Η μελέτη για τον υπολογιστή που ονομαζόταν αρχικά Defence Calculator ξεκίνησε στα τέλη του 1950, ενώ παράλληλα έτρεχε έρευνα για τους πιθανούς πελάτες μίας τέτοιας συσκευής. Με το σχεδιασμό του υπολογιστή ασχολήθηκαν αρχικά δέκα μηχανικοί της IBM, αλλά ως την ολοκλήρωσή του που επισπεύστηκε λόγω του UNIVAC, είχαν ήδη εμπλακεί άλλοι 145 άνθρωποι. Το γεγονός ότι ο IBM 701 ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο σχεδιασμός του, αποτελούσε ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Ο IBM 701 σηματοδοτούσε έναν αριθμό πρωτιών για την IBM:
  • Ήταν το σύστημα που θεμελίωνε τη μετάβαση της IBM από τις μηχανές διάτρητων καρτών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Ήταν ο πρώτος της υπολογιστής μεγάλου μεγέθους που κατασκευάστηκε σε ποσότητες.
  • Ήταν ο πρώτος υπολογιστής της IBM με εμπορικό χαρακτήρα
  • Ήταν το πρώτο σύστημα της IBM ικανό να αποθηκεύσει ολοκληρωμένα προγράμματα σε εσωτερική μνήμη.
  • Ήταν ο πρώτος της σειράς 700, η οποία περιλάμβανε -εκτός του IBM 701- τους IBM 702704705 και 709.
Χειριστής του IBM 701 (φωτογραφία από το περιοδικό TIME)
Ο πρώτος IBM 701 εγκταταστάθηκε στα κεντρικά γραφεία της IBM στις 27 Μαρτίου 1953, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα το Los Alamos Scientific Lab γινόταν ο πρώτος πελάτης της IBM. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Απριλίου 1953, η εταιρεία τον παρουσίασε και επίσημα στο κοινό. Από τεχνικής πλευράς ο ΙΒΜ 701 διέθετε σετ εντολών μήκους 18 bits σε συνδυασμό με 36μπιτους καταχωρητές. Ο κύκλος λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας ήταν 12 μsec (συχνότητα 8,3 MHz) και για την εκτέλεση μίας πράξης πολλαπλασιασμού απαιτούνταν 436 μsec. H μνήμη του ήταν τύπου Williams(καθοδικού σωλήνα) και μεγέθους 2.048 λέξεων (4.096 διευθύνσεις των 12 bits – μισής λέξης). Αργότερα αντικαταστάθηκε από μνήμη μαγνητικού πυρήνα. Ως αποθηκευτικά μέσα χρησιμοποιούνταν μαγνητικές ταινίες (IBM 726 και 727). Για την εισαγωγή προγραμμάτων χρησιμοποιούνταν διάτρητες κάρτες και η έξοδος των αποτελεσμάτων γινόταν σε εκτυπωτή. Το 1954 συμπληρώθηκε και από συσκευή αποθήκευσης διανυσματικών γραφικών σε μικροφίλμ (IBM 740). Η παραγωγή του IBM 701 ολοκληρώθηκε το 1954, έχοντας καταφέρει να κάνει 19 πωλήσεις συνολικά. Οι περιφερειακές συσκευές ωστόσο συνέχισαν να παράγονται, τόσο για τον IBM 701 όσο και για τα διάδοχα μοντέλα. Συνολικά ο «κύκλος» της σειράς 700 ολοκληρώθηκε το 1971, με την απόσυρση της μαγνητικής μονάδας αποθήκευσης IBM 727.
Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>