ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου 1984, παρουσιάστηκε ο  Amstrad CPC 464. Το CPC 464 ήταν ο πρώτος προσωπικός οικιακός υπολογιστής που κατασκευάστηκε από την Amstrad το 1984. Ήταν ένας από τους καλύτερους μικροϋπολογιστές με περισσότερες από 2 εκατομμύρια μονάδες να πωλούνται στην Ευρώπη. 

Amstrad CPC 464Η βρετανική έκρηξη μικροϋπολογιστών είχε ήδη κορυφωθεί προτού η Amstrad ανακοινώσει το CPC 464 (το οποίο αντιστοιχεί στο Color Personal Computer) το οποίο στη συνέχεια κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 1984. Η Amstrad ήταν γνωστή για φθηνά προϊόντα hi-fi , αλλά δεν είχε εισέλθει στην αγορά οικιακών υπολογιστών μέχρι το CPC 464. Ιδιοκτήτης και ιδρυτής Alan Sugar δήλωσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε και να βρούμε έναν άλλο τομέα ή προϊόν για να μας φέρει αύξηση των κερδών«. Οι εργασίες ξεκίνησαν για τον οικιακό υπολογιστή Amstrad το 1983 από τον μηχανικό Ivor Spital, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Amstrad πρέπει να εισέλθει στην αγορά οικιακών υπολογιστών, προσφέροντας ένα προϊόν που ενσωματώνει υλικό χαμηλού κόστους για πώληση σε προσιτή «τιμή αγοράς». 

Ο Spital ήθελε να προσφέρει μια συσκευή που δεν θα χρησιμοποιούσε την σπιτική οικογενειακή τηλεόραση αλλά θα ήταν ένας υπολογιστής all-in-one με τη δική του οθόνη, απελευθερώνοντας έτσι την τηλεόραση και επιτρέποντας σε άλλους να παίξουν βιντεοπαιχνίδια ταυτόχρονα.

Ο Bill Poel, Γενικός Διευθυντής της Amsoft (τμήμα λογισμικού της Amstrad), δήλωσε κατά τη διάρκεια του δελτίου Τύπου της κυκλοφορίας ότι αν οι υπολογιστές δεν ήταν στα ράφια μέχρι τα τέλη Ιουνίου «θα είμαι έτοιμος να καθίσω και να τους φάω έναν στην πλατεία Τραφάλγκαρ «

Τεχνικές προδιαγραφές 

Το CPC 464 τελικά θα έχει σαν επεξεργαστή τον Zilog Z80 επεξεργαστή μετά τις αρχική σκέψη να χρησιμοποιήσουν σαν επεξεργαστή τον 6502, που χρησιμοποιήθηκε στον Apple II μεταξύ πολλών άλλων οικογενειών υπολογιστών 8-bit, απέτυχε.  Ο  Z80 έτρεχε στα 4 MHz, και είχε 64K μνήμης, και έτρεξε το AMSDOS , το δικό του λειτουργικό σύστημα που ήταν της Amstrad . Η μονάδα περιλάμβανε μια ενσωματωμένη μονάδα κασέτας και την επιλογή έγχρωμης ή πράσινης μονόχρωμης οθόνης.

Το CPC 464 είχε 3 τυπικές λειτουργίες εμφάνισης, καθεμία από τις οποίες επιλέγει χρώματα από μια παλέτα των 27.

  • Λειτουργία 0 (Mode 0) – 160 × 200, 16 χρώματα
  • Λειτουργία 1 (Mode 1)- 320 × 200, 4 χρώματα
  • Λειτουργία 2 (Mode 2) – 640×200, 2 χρώματα

Για τον ήχος του χρησιμοποιήθηκε το τσιπ ήχου General Instruments AY-3-8912 που παρείχε  3 κανάλια, 8 οκτάβων μέσω ενός ενσωματωμένου ηχείου με έλεγχο έντασης. Οι νεότερες εκδόσεις του 464 είχαν μια υποδοχή ακουστικών που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξωτερικά ηχεία.

Το κωδικό όνομα του CPC 464 κατά την ανάπτυξη ήταν «Arnold».

Υποδοχές

Το 464 ήταν δημοφιλές στους καταναλωτές για διάφορους λόγους. Εκτός από τη θύρα χειριστηρίου, ο υπολογιστής, το πληκτρολόγιο και το κασετόφωνο συνδυάστηκαν όλα σε μία μονάδα που συνδέονταν στην οθόνη μέσω 2 καλωδίων.  Η οθόνη είχε επίσης τροφοδοτικό που τροφοδοτούσε τη μονάδα μέσω ενός βύσματος. Δεν είχε πάρα πολλά καλώδια και ήταν εύκολο να εγκατασταθεί ακόμη και για τον πιο άπειρο χρήστη.

Παρουσίαση

(Το Video είναι μια παρουσίαση από τον φίλο της σελίδας μας Μανώλη Κιαγιά!)

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>