ScorpioGr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06 Αυγούστου 1991, είναι η επίσημη ημερομηνία γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού. Είναι η ημέρα που ο πατέρας του World Wide WebΤιμ Μπέρνερς-Λι, ανάρτησε την σύντομη περιγραφή που ακολουθεί, στο alt.hypertextnewsgroup:

To WorldWideWeb (WWW) έχει σκοπό να επιτρέψει τη σύνδεση πληροφοριών από όλο τον κόσμο […] Ξεκίνησε, επιτρέποντας σε ερευνητές φυσικούς να μοιραστούν μεταξύ τους δεδομένα, ειδήσεις και βιβλιογραφία. Ενδιαφερόμαστε όμως για τη διάδοση του Ιστού και σε άλλους τομείς και τον πολλαπλασιασμό των server που θα φιλοξενούν διαφορετικά δεδομένα. Συνεργάτες καλωσορίσατε!

Την πρωτόλεια υλοποίηση του WWW ολοκλήρωσε ο Μπέρνερς-Λι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο CERN όπου εργαζόταν ως ανεξάρτητος μελετητής. Προκειμένου να διασυνδέσει τις εργασίες και την επικοινωνία 10.000 ερευνητών του CERN και βασισμένος στη θεωρία τουυπερκειμένου (hypertext) και των υπερσυνδέσεων(hyperlinks) κατασκευάζει το ENQUIRE. Ένα απλό πρόγραμμα υπερκειμένου, που αποτέλεσε την πρωταρχική και υποτυπώδη μορφή του WWW. Η ολοκληρωμένη όμως τεχνική περιγραφή της ιδέας του Παγκόσμιου Ιστού ολοκληρώνεται το 1989, σε μία έκθεση όπου εξηγούσε τον τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Internet για την δημιουργία μίας συνδεδεμένης βάσης δεδομένων, με χρήση υπερκειμένου (hypertext), στην οποία θα είχαν πρόσβαση χρήστες προσωπικών υπολογιστών. Το εγχείρημα για την ολοκλήρωσή του βρήκε μόνον έναν ένθερμο υποστηρικτή, τον Ρόμπερτ Καγιό, μαζί με τον οποίο, ο Μπέρνερς-Λι ξεκίνησε το σχεδιασμό του WWW σε έναν υπολογιστή NeXT Workstationπου του παραχωρήθηκε από τον προϊστάμενό του στο CERN.

World Wide Web

Το World Wide Web υλοποιήθηκε στον NeXT Workstation του Τιμ Μπέρνερς-Λι, στις εγκαταστάσεις του CERN.

H δοκιμή του μοντέλου του Παγκόσμιου Ιστού, γίνεται ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1990, στον πρώτο web serverπου ταυτόχρονα αποτελεί και το πρώτο web sitehttp://info.cern.ch, και τρέχει αποκλειστικά στον NeXT Workstation. Γι’ αυτόν το λόγο, ο Μπέρνερς-Λι, κατασκεύασε και τον πρώτο web browser – που επίσης έτρεχε μόνο στον NeXT. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των πρώτων εκδόσεων εκείνων των βασικών εργαλείων που απαιτούνταν για την ύπαρξη του Παγκόσμιο Ιστού: του πρωτόκολλου HTTP, τη γλώσσας HTML και του λογισμικού για τη λειτουργία του server. Η πρώτη web page αποτελούνταν από απλό κείμενο με πληροφορίες για το πρότζεκτ “WorldWideWeb” καθώς και οδηγίες για τη δημιουργία σελίδας με υπερκείμενο (hypertext) και υπερσυνδέσεις (hyperlinks). O δε browser του Μπέρνερς-Λι είχε δυνατότητα πρόσβασης σε Usenet newsgroups και σε αρχεία των FTP servers. Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση του WWW μεταξύ των ερευνητών του CERN, αναρτήθηκε σύντομα -σε μορφή σελίδας- ο τηλεφωνικός κατάλογος του ιδρύματος.

Σας άρεσε??? Διαδώστε το!!!

Αφήστε μια απάντηση

Name*
Email*
Url
Το μήνυμά σας*

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε HTML tags και τα χαρακτηριστικά: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>